România pregăteşte medici pentru export

Facultăţile de Medicină au fost luate cu asalt de absolvenţii de liceu, concurenţa pe un loc ajungând s-o depăşească pe cea din vremurile ceauşiste. Dacă anul trecut la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi erau 2,5 candidaţi pe un loc, anul acesta conducerea instituţiei se aşteaptă la o dublare a numărului celor înscrişi la examenul de admitere. Acelaşi fenomen a fost înregistrat şi în celelalte facultăţi de profil din ţară, explicaţia fiind cererea mare de medici din Uniunea Europeană.

„Ţările din UE au, în acest moment, un deficit de 150.000 de medici. Deficitul a apărut în urma Directivei Europene care reglementează timpul de lucru al medicilor. Astfel, s-a stabilit că doctorii nu pot face decât o singură gardă pe săptămână, cu o zi liberă obligatorie după gardă, iar numărul de manopere chirurgicale pe care le poate face un medic într-o săptămână a fost redus drastic, totul pentru siguranţa pacienţilor. În acest context, fiecare ţară din Uniunea Europeană a fost nevoită să-şi redimensioneze sistemul de sănătate”, ne-a precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Acesta a atras atenţia că peste 80% dintre studenţii de la Medicină sunt decişi să părăsească ţara. „Nu-i poţi cere să rămână aici, nici măcar din punct de vedere moral, când unui medic rezident în anul I statul român îi dă 700 de lei pe lună. Şi asta în condiţiile în care aceluiaşi rezident Iordania îi dă un salariu de 4.000 de dolari pe lună, Israelul, 3.500 de dolari, iar statele din UE, 1.200-1.400 euro, fără gărzi. Anul trecut, la profilul balneofiziochinetoterapie am avut o concurenţă de opt candidaţi pe un loc, pentru că este cea mai căutată specializare din Uniunea Europeană”, a afirmat rectorul UMF Iaşi.

Numărul studenţilor străini s-a triplat

Intrarea României în Uniunea Europeană a adus cu ea şi recunoşterea diplomelor absolvenţilor facultăţilor de Medicină de la noi în ţările UE. Totodată, dacă în Statele Unite este nevoie de un examen de liberă practică, în Canada şi Australia diploma unei facultăţi de Medicină din România este valabilă fără nici un fel de test pentru echivalare. Aceste lucruri au condus la o triplare a numărului de studenţi străini de la facultăţile de Medicină româneşti, care percep o taxă de 5.000 de euro pe an. Spre exemplu, dacă acum 4 ani Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi avea 600 de studenţi din afara ţării, în prezent, numărul acestora a ajuns la 1.840.

„Avem secţiuni de studii în limba franceză şi în limba engleză, cei mai mulţi studenţi provenind din Tunisia, Malaiezia, Bangladesh şi Germania. Secţiuni de limba franceză şi engleză există şi la Universitatea de Medicină din Cluj, iar secţiuni de engleză la Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş şi Craiova. Oricum, şi la secţiunea de limbă română, în anul I şi II de studii, limba engleză, franceză şi germană sunt materii obligatorii, acestea devenind opţionale în anii superiori”, ne-a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Posturile de medici din ţară, blocate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a sesizat faptul că fenomenul emigrării doctorilor din ţară este mai mult decât îngrijorător. „Dacă nu se vor lua măsuri imediate, situaţia va deveni dezastruoasă. Am încercat să semnalăm problemele majore conducerii Ministerului Sănătăţii, însă ultima măsură cu reducerea salariilor cu 25% îngroapă sistemul. Deşi s-a spus că măsura este temporară, până la 31 decembrie, există un paragraf care spune că fondul pentru cheltuieli de personal din 2011 nu trebuie să depăşească fondul din 2010, ceea ce înseamnă că, dacă nu reduci salariile şi în 2011, trebuie să dai afară. În plus, avem două generaţii de medici specialişti pe care statul i-a făcut şomeri şi care, evident, nu au încotro şi vor pleca din ţară. Când spun medic specialist, înseamnă că au terminat Facultatea de Medicină, au făcut şi rezidenţiatul şi au promovat examenul de medici specialişti. Este vorba despre 3.000 de medici care nu au loc de muncă pentru că Ministerul Sănătăţii a blocat posturile în sistem. Şi asta în condiţiile în care ne confruntăm cu un deficit major de medici. Numai la anestezie şi terapie intensivă, potrivit normativelor în vigoare, este nevoie de 1.400 medici specialişti, iar noi avem în toată ţara doar 860″, a mai precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.