Rusia, pregătită să construiască noi reactoare nucleare în Iran

Rusia este pregătită să construiască noi reactoare nucleare civile în Iran, a anunţat directorul Agenţiei ruse pentru Energie Atomică, în timp ce ţările occidentale fac apel la adoptarea de noi sancţiuni împotriva Teheranului, din cauza programului său nuclear controversat, relatează Mediafax.ro.

„Studiem, avem ordine, deci studiem această propunere” a Iranului, a decarat Serghei Kirienko, directrul Rosatom, citat de agenţiile ruse.

Construirea de reactoare nucleare „nu este legată de subiecte sensibile, deci este întru totul posibilă”, a insistat el.

Aceste declaraţii survin după publicarea unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în care aceasta exprimă „îngrijorări grave” cu privire la programul nuclear iranian.

Mai multe ţări occidentale au pledat pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, care, deşi a respins în mod repetat acest lucru, este suspectat că vrea să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil. Rusia a avertizat, miercuri, că nu va susţine asemenea măsuri.

De altfel, Rusia a construit prima centrală nucleară iraniană, la Bushehr, în sudul ţării. Aceasta a fost inaugurată în august 2010, dar reactorul centralei a intrat în funcţiune abia în mai 2011. Centrala de la Bushehr urmează să ajungă la capacitate deplină în 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.