Câştig de milioane de euro, redevenţa de 100.000 euro

Primarul Sorin Apostu, sau „fifty-fifty”, cum este poreclit în Cluj, a căzut în plasa justiţiei din cauza a trei contracte. Povestea acestor contracte întrece chiar şi episoade din serialul „Caracatiţa”. În poveste apar Silviu Prigoană şi Valeriu Stoica.

1. Contractul pentru întreţinerea drumurilor din Cluj (140 de milioane de euro)

Conform site-ului CityNews, licitaţia a avut loc în primăvara anului 2010. S-au luptat pentru obţinerea contractului 14 firme. 10 firme au fost eliminate din start: 6 pentru că au încărcat tardiv oferta pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), 4 pentru că nu au depus garanţia de participare. Printre cele 4 s-a aflat şi firma Kiat. Aceasta reintră în cărţi după ce se cuplează cu firma Diferit, rămasă în competiţie. Kiat-Diferit obţin contractul în valoare de 140 de milioane de euro.

În vara anului 2010 plouă cu contestaţii la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) depuse de firmele Euro Construct Trading ’98, Euro Form, Tehnologica Radion, Construct Perom şi Grup Arcons. Urmează procese între primărie şi firmele contestatoare. Primăria cîştigă procesele. La bară apare şi fruntaşul PDL Valeriu Stoica, angajat de firma Kiat.

2. Contractele de salubrizare

Printre contractele găsite în neregulă de procurori sunt şi cele semnate de primărie pentru salubrizarea oraşului. Practic, este vorba de două contracte, oraşul fiind împărţit în două sectoare în ceea ce priveşte salubrizarea: unul cu firma lui Silviu Prigoană, Rosal Grup, şi altul cu firma Brantner-Vereş. Ambele contracte sunt semnate pe o perioadă de 8 ani. Conform prevederilor contractuale, firmele câştigătoare încasează lunar câte 5 lei (1,14 euro) de la fiecare cetăţean al Clujului. La un calcul sumar, firmele câştigătoare scot pe an peste 4 milioane de euro, din care trebuie să plătească o redevenţă anuală de 100.000 euro (Rosal Grup) şi 50.000 euro (Brantner-Vereş). Iniţial, firma Bratner, deşi câştigătoare de contract, a contestat licitaţia, ea intenţionând să se ocupe singură de salubrizarea Clujului.

Silviu Prigoană respinge acuzaţiile privind nereguli în ceea ce priveşte firma Rosal Grup. „E o pură speculaţie. S-au verificat foarte multe contracte acolo. Nu ştiu, până nu primim un comunicat oficial de la procuratură nu are rost să facem niciun fel de supoziţie (…)

Nu cred că noi suntem vinovaţi cu ceva, nu cred că primarul este vinovat cu ceva până nu vor fi dovedite anumite lucruri. Aşteptăm decizia procuraturii”, a declarat Prigoană.

El a recunoscut că Rosal Grup salubrizează Clujul de mulţi ani.

3. Contractul privind supravegherea video a oraşului

Referitor la acest contract, CityNews relatează: „Electrogrup a iniţiat un proiect cu Primăria Cluj-Napoca prin care «a împrumutat» 25 de camere de supraveghere care au fost montate în mai multe zone din oraş. (Până aici, firma a avut calitatea de partener al primăriei – n.a.) Ulterior, a participat la organizarea unei licitaţii privind extinderea acestui sistem de 25 de camere cu încă 300, Primăria a cerut în caietul de sarcini ca firmele interesate să fi avut mai multe proiecte privind transmisia de date de acest fel derulate în ultimii ani, iar Electrogrup se încadra în acest profil. Mai mult, Primăria a cerut prin aceeaşi documentaţie şi echipamente de tipul celor instalate deja în oraş de Electrogrup”. Şi în cazul acestei licitaţii au avut loc contestaţii, dar acestea au fost pierdute de cei care le-au înaintat. Conform estimărilor, Electrogrup încasează o chirie de 179 de lei pentru fiecare cameră de supraveghere, iar la un calcul simplu reiese că preţul plătit lunar de Primărie ajunge la aproape 54.000 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.