DSU vrea să cumpere „rucsacuri zburătoare”

Demonstraţia realizată luni, în premieră naţională, în Masivul Piatra Secuiului, prin tehnologia „Gravity Industries Jet Suit” va fi analizată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi în funcţie de concluziile raportului se va decide dacă se vor achiziţiona pentru structurile de urgenţă astfel de „rucsacuri” cu ajutorul cărora se poate „zbura”.

„Încă de la înfiinţarea DSU, din anul 2014, permanent căutăm soluţii de a ajunge cât mai repede la o situaţie de urgenţă cu care ne-am putea confrunta. Astăzi, în judeţul Alba, la Rimetea, am desfăşurat un exerciţiu cu un ‘rucsac zburător’, aşa cum i se spune în termeni populari – este vorba de un echipament dezvoltat de compania Gravity Industries. Nu o să vă ascund faptul că purtăm discuţii de foarte mult timp cu reprezentanţii acestei companii, astfel încât să putem beneficia de o demonstraţie din partea lor”, a declarat, luni, presei purtătorul de cuvânt al DSU, căpitan Bogdan Toma.

El a explicat că în cadrul exerciţiului efectuat la Rimetea s-a simulat salvarea unei persoane care s-a accidentat pe munte, la care s-ar fi ajuns pe cale terestră într-o oră şi jumătate iar cu ajutorul acestei tehnologii, în doar două minute.

„Am intervenit în sistem integrat, cu echipe de la ISU, Jandarmerie, Poliţie, structurile de Salvamont, DSU. De la momentul primirii solicitării, echipamentul şi pilotul, salvatorul, practic, a ajuns la victimă în doar două minute de la momentul în care el a coborât din maşină. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii salvamontişti (din Alba – n.red.), acest drum ar fi fost parcurs de către aceştia cu întreg echipamentul necesar în aproximativ o oră şi jumătate, până ar fi ajuns pe piscul muntelui”, a spus Bogdan Toma.

Purtătorul de cuvânt al DSU a punctat că este un echipament „în pas cu vremurile pe care le trăim”.

Potrivit acestuia, din discuţiile avute cu reprezentanţii companiei, pregătirea unui astfel de „salvator pilot” ar dura minimum două săptămâni.

„La momentul acesta am testat echipamentul, să vedem dacă se pretează intervenţiilor în astfel de situaţii. Urmează să se întocmească un raport în următoarele zile, să-l prezentăm, după care, dacă acesta se pretează, încercăm să găsim soluţii de finanţare pentru a achiziţiona astfel de sisteme. (…) Din ceea ce am discutat cu colegii mei, într-adevăr ar fi de un real folos structurilor de intervenţie în situaţii de urgenţă”, a spus reprezentantul DSU.

El a precizat că demonstraţia nu a implicat niciun cost de la bugetul de stat.

La rândul său, Adrian David, consilier în cadrul DSU, a subliniat că este vorba despre un „echipament de top”, care ajută salvatorul să ajungă rapid la victimă, să îi acorde un prim ajutor calificat şi să o stabilizeze până la sosirea echipelor de suport.

„Considerăm că este în vârful tehnologiei de deplasare pe calea aerului. În situaţiile de urgenţă, în special în accidentele montane, ar fi extraordinar de important un astfel de echipament, întrucât timpul de răspuns ar scădea considerabil”, a subliniat David.

Luni, la Rimetea, în premieră naţională, a fost prezentată tehnologia „Gravity Industries Jet Suit”, prin care, practic, o persoană a „zburat” cu ajutorul unui „rucsac special” pentru a observa din aer o potenţială victimă.

Demonstraţia a fost efectuată de către cel care a dezvoltat tehnologia, Richard Browning, fondatorul companiei britanice. El a explicat din ce anume este compus echipamentul şi cum funcţionează tehnologia, dezvoltată în ultimii şapte ani, care a fost prezentată până acum în zeci de ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

25 de Comentarii

 1. sa le plateasca el, nu vrea?
  Chelului, tichie de margaritar ii trebuie! Baaa, avem 200 miliarde euro datorie, baaaaa!

 2. Acuma sa nu creada Alafat ca zbori asa ca jetu lu Boba Feet din Star Wars. Ai 15-30 de secunde si te lasa gazu asta daca nu mănânci fasole ca pe 1tâi Decembrie…. 💨,,, sa razbesti din râpă.

 3. Rucsacul Zburător este o Idee de Miliarde de Euro ! In caz de Cutremur Mare si daca Vezi ca se Inclina Blocul . Zbori de la Fereastra cu Rucsacul Zburător !

 4. Rucsacul zburator a fost inventat de Iustin Capra, maistru militar, care l-a prezentat in 1962 unei comisii MAN. Bo-ii din comisie au refuzat aprobarea inventiei. Atunci, Capra s-a dus cu dosarul la ambasada aia care ne controleaza azi. Americanii l-au felicitat si i-au fotografiat dosarul. La iesire a fost umflat de ” baieti ” si dat afara din armata. In 1966, la expozitia americana de la Pavilion, rucsacul a fost prezentat ca inventie SUA. Acum, arahatul si gasca lui vor sa dea o poala de bani. Nu-i de ajuns ca se ratacesc turisti pe munte, mai trebuie salvati si purtatorii de rucsac care sigur vor cadea ca mustele.

 5. Rucsacul Zburător este Bun si in Caz de Incendiu la Bloc care doar in Balcon este loc Liber unde nu Arde focul . Si trebuie si Masca de Gaze la fiecare Apartament !

 6. După achiziție,vor fi folosite ca și izoletele . Adică nu . Morala : bugetul trebuie tocat ,nimeni nu răspunde .

 7. Nu zboară și Arafat din funcții plus alții cu acest rucsac zburător, sa nu mai auzim de acești escroci in Romania?!

 8. Arahat șef, David cumpără rucsaci zburători…ISU e bine, o arată și simbolul Caduceu*.
  *În Antichitate [nm caduceu] a fost un simbol astrologic al comerțului, iar în mitologia tradițională greacă este asociat cu zeul grec Hermes, mesagerul zeilor, cel care îi conducea pe morți spre Hades și este protectorul comercianților și hoților.
  * În Dexul lui August Scriban, 1939, definiția este îndulcită: caducéŭ n., pl. eĭe (lat. cadúceus și cadúceum din caducéum, care vine d. vgr. kerýkeion, d. kéryx, anunțător; it. caducéo). O ramură de laur saŭ de măslin cu doŭă aripĭ în vîrf și înconjurată de doĭ șerpĭ. Era atributu luĭ Mercur, zeu negoțuluĭ, și simbolu păciĭ, prudențeĭ și vicleniiĭ (șerpiĭ) și al hărniciiĭ și ĭuțeliĭ (aripele)

 9. Arafat a avut o copilărie grea şi plină de lipsuri, iar acum se simte ca un copil în magazinul de bomboane, cu buzunarele doldora de bani…
  Cele mai scumpe şi mai tembele achiziții au fost făcute de DSU-IGSU, avându-l pe Arafat în spate. Izoletele şi costumele de cosmonaut din timpul Covid sunt doar un exemplu.
  Cu 55% din PIB deficit ar trebui să i se mai tragă frâna dlui Arafat! Astea sunt urgența-urgențelor?

 10. Ce de comentarii haioase.Inventia lui Iustin Capra este buna pentru excrocii romani care pot fugi din tara daca se impute situatia din Ucraina.Dar articolul nu spune cat costa acest echipament si care-s cheltuielile unui zbor .Asteptam lamuriri.

 11. La 400000 USD bucata (cautare Google), e pomana curata ! Plus combustibilul „special”, care mai costa si el ceva… Mai ieftin ar fi sa ii cumparam lui Arahat/Aratat un bilet de avion (doar dus) pana in Gaza !

 12. …si totusi, este inventie romaneasca, precum insulina…natia asta are doua probleme majore:nu realizeaza importanta creierelor si a arhivelor!…

 13. @Neagu Mircea
  asa,troll obraznic chinezesc,
  masca de gaze!
  (ca in Izreal)

  -de fapt ideea e nazista,
  trupele SS trebuiau sa zboare si sa impushte cu automatul Sturmgewehr 44 aka Kalashnikoava 47;

  trupele lu alrahatu vor zbura si vor injecta,
  poc,poc,poc!
  (probabil i-a venit ideea la 7 octombrie
  a vazut pixeli delta-planoristi)

 14. Sigur, daca le cumparam il cheama apoi Biden pe Iohannis si-i ordona sa le doneze Ucrainei,. pentru ca ei au nevoie.

 15. CADUCEU
  Logoul SMURD are CADUCEU, toate gradele SMURD, de la Ordinul nr. 116/2015, au pe însemne brodat CADUCEU.
  CADUCEU „în mitologia tradițională greacă este asociat cu zeul grec Hermes, mesagerul zeilor, cel care îi conducea pe morți spre Hades și este protectorul comercianților și hoților”.

 16. Cu scula asta prinzi dronele rusești sau iraniene armate cu obuze ,direct în dinți 🤣🤣🤣🤣🤣 după aceia e altă treabă ca îi găsești împrăștiați pe raza de 500 de m

 17. De ce nu scrie autorul negru pe alb numele lui arafat? De frica sau la ordin? Dsu este arafat nimeni altul. Cel care face drumuri la Londra și America pentru indicații prețioase! Neamule nu te lasa prostit de arafat. Asta fura si cand doarme.

 18. Alo ce fac politia si procuratura si DNA?? Cand o sa il arestati pe Arahat pentru coruptie si sifonarea banului public?

 19. a cui afacere o fi asta? pe de alta parte vizualizandu-l pe altrahatpsihopatumflat zburand ca un trantor, debusolat si agitat este …priceless! :)))))))))))))) cum se agita el la Colectiv degeaba, ba facand rau, sau la incendiul din crevedia… cu ochii bulbucati si cascutza si mascutza …

 20. Nu poti sa Zbori pana la Cota 2000 la Busteni deoarece o Urcare cu Telecabina se efectuează in o Jumătate de Ora .

 21. O oferta de rucsacuri umpluți cu flatulatie ca-i mai usor ca aerul si zboară la joasa înălțime, nuti trebuie brevet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.