Se schimbă legea pensiilor private

Ministerul Muncii a elaborat noua lege a pensiilor private. Printre alte noutăţi, actul legislativ stabileşte reguli privind sistemul de plată a pensiilor private, categorii de pensii private şi introduce noi principii prudenţiale şi cerinţe minime de funcţionare pentru furnizorul de pensii private.

Principalele noutăţi din lege: se înfiinţează fondurile de furnizare a pensiilor private, care trebuie să aibă minimum 100.000 de membri. De asemenea fondul de furnizare a pensiilor private nu poate fi declarat în faliment.

Furnizorul de pensii private stabileşte cuantumul pensiei private, prin calcul actuarial, pe baza activului personal net, aflat în contul participantului. Pensia privată poate fi pensie viageră sau pensie limitată, precum şi alte tipuri de pensii reglementate prin normele Comisiei. În ceea ce priveşte solvabilitatea fondului de furnizare a pensiilor private, proiectul precizează ca rata de finanţare trebuie să fie tot timpul cel puţin egală cu 105%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.