Senator PNL: Dacă mântuirea ar consta doar într-o catedrală, toată ţara ar fi o mare construcţie

Vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, Marius Paşcan (PNL), susţine, referitor la Pastorala de Crăciun a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, că „dacă mântuirea ar consta doar într-o catedrală, toată ţara ar fi o mare construcţie”, transmite MEDIAFAX.

Senatorul arată că a „parcurs mâhnit” Pastorala de Crăciun a Patriarhului Daniel, care a îndemnat credincioşii să contribuie mai mult la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ca „o necesitate practică şi un simbol al demnităţii noastre naţionale”, chiar după ce a „invocat just” realitatea „lumii secularizate de astăzi, în care primează agonisirea de bunuri materiale trecătoare şi individualismul egoist, în detrimentul cultivării virtuţilor creştine, ca iubirea de Dumnezeu şi de aproape, sfinţenia şi smerenia”.

„În opinia mea, mântuirea sau demnitatea unui neam nu rezidă într-o catedrală care e, finalmente, tot un bun material trecător. Ci mântuirea constă în înălţarea către divin, în desăvârşirea spirituală a sufletului omenesc, oferit drept ofrandă iubirii şi lui Dumnezeu, faptelor bune, credinţei, căinţei, sfinţeniei şi smereniei, rugăciunii şi nicidecum aservirii spirituale confuze la construcţii fastuoase şi opulente, ridicate prin forţa unor «necesităţi practice» discutabile, pe sărăcia, necazurile şi disperările unui popor. (…) Dacă mântuirea ar consta doar într-o catedrală, toată ţara ar fi o mare construcţie, cu preoţii diriginţi de şantier iar credincioşii toţi «calfe şi zidari». Mântuirea nu poate fi egală vreunei arhitecturi a intereselor pur materiale, chiar dacă acestea sunt ambalate duhovnicesc”, afirmă senatorul.

Integral, pe MEDIAFAX

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.