Serena Williams, la un minut şi 2 mingi de record

S-au stabilit finalistele la Australian Open. Cum arată top 10 WTA înaintea finalei. Câte locuri cade Simona Halep dacă nu joacă în Golf şi la Indian Wells.

Radwańska a pierdut meciul înainte de a începe

V-aţi întrebat vreodată cam cât ar dura un set între cea mai bună junioară din oraşul dvs, şi Serena Williams dacă un astfel de meci ar avea loc în România, în localitatea dvs? Probabil că nu. Vă spunem noi însă, cât a durat primul set dintre Serena şi numărul 3 din lume în acest moment, Agnieszka Radwańska, din prima semifinală de la Australian Open: 20 minute. Timp în care Serena a făcut 24 de puncte, iar adversara ei doar 7. Poloneza a intrat în arenă gata învinsă. I-a fost frică şi să privească adversara, a jucat cu o frică extraordinară. Pur şi simplu nu a existat pe teren în primul set. Să fi pe locul 3 în WTA şi să faci doar 7 puncte în 6 game-uri (în niciun game nu s-a ajuns la 40-40) fie şi în faţa liderului mondial, este innacceptabil. În al doilea set, pe fondul unei relaxări a Serenei, meciul a fost cât de cât mai echilibrat, dar numai până la scorul de 4-3 pentru Radwańska, după care americanca a turat din nou motoarele şi a câştigat fără probleme următorele 3 game-uri. Am asistat la una dintre cele mai dezechilibrate semifinale din ultimii ani la Australian Open. Ultima oară, tot Radwańska a pierdut categoric, 1-6, 2-6 în 2014 la Dominka Cibulkova. Mai trebuie menţionat că după acest meci, Serena Williams conduce în derby-urile cu Radwańska cu 8-0 în circuitul WTA.

Parcurs fantastic al Serenei Williams

Serena Williams se califică în finală cu o linie de joc extraordinară. În cele 6 meciuri de până acum, a câştigat 12 seturi şi nu a pierdut niciunul. În ceea ce priveşte „scorul” game-urilor, acesta este: 97 câştigate – 26 pierdute. Serena a câştigat în cele 6 jocuri 373 de puncte, în timp ce adversarele sale au punctat de 230 de ori. Williams a fost la un singur minut şi la 2 mingi de recordurile turneului. În cele 126 de meciuri jucate până în prezent la feminin, în 15 dintre ele câte un set s-a încheiat cu scorul de 6-0, îar un singur meci s-a încheiat cu ambele seturi „albe”. Recordul de timp în seturile încheiate cu scorul de 6-0 îi aparţine rusoaicei Svetlana Kuznetsova, în meciul din primul tur cu slovaca Daniela Hantuchova. Serena Williams, dacă s-ar fi mişcat mai repede în timpii morţi ai primului set din semifinală, ar fi reuşit să bată recordul rusoaice. Aşa, americanca este pe locul 2, cu cele 20 de minute în care a câştigat setul „alb”. Celelalte seturi „albe” au fost câştigate între 23 şi 37 de minute. În cee ce priveşte punctele câştigate de adversarele învingătoarelor cu 6-0, tot Kuznetsova este prima, care a lăsat doar 5, Serena fiind şi aici pe locul 2 cu 7 mingi „pierdute”.

Kerber la prima finală de Grand Slam

Angelique Kerber, după 7-5 şi 6-1 cu Johanna Konta, s-a calificat pentru prima oară într-o finală la un turneu de Grand Slam. Până în prezent avea doar două semifinale la activ, în 2011 la US Open şi în 2012 la Wimbledon. În semifinala contra revelaţiei Johanna Konta din Marea Britanie, Kerber nu a mai repetat jocul bun făcut contra Victoriei Azarenka şi când a fost autoarea uneia dintre surprizele turneului. Jucătoarea germană a făcut un prim set foarte slab şi a fost la un pas să îl piardă. De la scorul de 4-5, Kerber a întors şi a făcut 7-5, dar din cele 12 puncte câştigate în ultimele 3 game-uri, 11 au fost făcute pe erori neforţate ale adversarei – 4 dintre ele monumentale, 2 când conducea cu 5-4 la game-uri. În setul secund, demoralizată în urma ratărilor din primul set, britanica nu a mai contat în joc şi Kerber a câştigat fără drept de apel.

Halep încă rezistă pe locul 2

Dacă Agnieszka Radwańska s-ar fi calificat în finală, atunci ar fi urcat pe locul 2 în clasamentul WTA general şi ar fi coborât-o pe Simona Halep pe locul 3. Doar Angelique Kerber, dacă va câştiga finala – puţin probabil – ar putea să urce pe locul 2. În acest moment, înaintea finalei, top 10 WTA arată astfel:

  1. Serena Williams (SUA) – 9.245 puncte
  2. Simona Halep (Rou) – 5.545
  3. Agnieszka Radwańska (Pol) – 5.210
  4. Angelique Kerber (Ger) – 5.000
  5. Garbine Muguruza (Esp) – 4.991
  6. Maria Sharapova (Rus) – 3.672
  7. Flavia Pennetta (Ita) – 3.612 (retrasă din activitate)
  8. Carla Suarez Navarro (Esp) – 3.582
  9. Petra Kvitova (Cze) – 3.582
  10. Lucie Safarova (Cze) – 3.581 (bolnavă – nu a jucat în 2016)

Ce se va întâmpla cu Halep în februarie-martie

După cum se ştie, miercuri, Simona Halep a anunţat oficial că amână operaţie de deviere de sept şi va juca meciul de Fed Cup de la Cluj, contra Cehiei. Teoretic – deşi alte informaţii nu vin din partea jucătoarei sau a familiei – se poate presupune că Simona Halep nu va putea juca la cele două turnee din februarie din Golf şi nici la turneul de la Indian Wells. În acest caz, ea va pierde (nu-şi va putea apăra) 1.900 de puncte (câştigate în 2015 la cele două turnee) în clasamentul general WTA. Cu siguranţă ea va cădea de pe locul 2. Până unde, este greu de estimat. Putem doar simula un clasament WTA „valabil” înaintea începerii turneelor din februarie şi martie, pentru că ştim câte puncte se scad celorlalte competitoare. Un astfel de clasament arată astfel (presupunem că Serena Williams câştigă Australian Open):

  1. Serena Williams – 9.555 puncte
  2. Agnieszka Radwańska – 4.940 puncte
  3. Angelique Kerber – 4.883 puncte
  4. Garbine Muguruza – 4.510 puncte
  5. Simona Halep – 3.645 puncte
  6. Petra Kvitova – 3.482 puncte
  7. Maria Sharapova – 3.442 puncte
  8. Belinda Bencic – 3.078 puncte
  9. Flavia Pennetta – 3.052 puncte
  10. Venus Williams – 2.901 puncte
  11. Lucie Safarova – 2.756 puncte
  12. Carla Suarez Navarro – 2.687 puncte

La acest clasament virtual, cu excepţia Simonei Halep şi a Flaviei Pennetta, toate celelalte jucătoare vor cumula puncte. În februarie o jucătoare poate participa în total la 4 turnee, iar în martie la Indian Wells. Ţinând cont de acest clasament virtual şi de forma celorlalte jucătoare, estimăm că Simona Halep poate cădea până pe locul 8, în mod excepţional pe locul 9.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.