Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Pe 26 octombrie îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, în cetatea Tesalonicului din Grecia.

Va moşteni de la mamă evlavia şi zestrea spirituală, iar de la tată, conducător al provinciei Iliria, pe vremea lui Diocleţian şi a lui Maximian-Hercules, talentul militar.

Îşi pierde slujba şi ajunge în închisoare după ce îşi face cunoscute sentimentele creştine şi afirmă că îl cinsteşte pe împărat, care era păgân, dar mai mult îl cinsteşte pe Hristos.

„Foc arzător având în sufletul tău, fericite mucenice Dimitrie, pentru dragostea Celui dorit al tău, întru nimic socotind chinurile, întărit de darul Lui, vesel ai intrat în temniţă, şezând ca într-o cămară luminoasă, rugându-te şi cântând psalmi”.

Aflăm, între altele, despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cum îl va binecuvânta pe Nestor, un tânăr creştin închis împreună cu el, care îl va birui astfel pe gladiatorul păgând Lie, plătit să se lupte în arenă cu creştinii aflaţi închisoare.

Dimitrie, fiind în lanţuri, a binecuvântat pe Nestor şi însemnându-l cu pecetea Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci i-a spus: „Du-te, frate, că şi pe Lie vei birui şi pentru Hristos vei mărturisi!”.

Spre distracţia mulţimii, la serbările şi ospeţele din Tesalonic, acest atlet faimos Lie îi arunca pe creştini de pe un pod pe o platformă de suliţe. Nesuportând însă Nestor acest spectacol sângeros s-a dus la Dimitrie şi i-a spus: „Robule al lui Dumnezeu, te rog, roagă-te pentru mine, că vreau să mă lupt cu Lie, că nu mai pot răbda să văd atâta sânge creştinesc care se varsă acum”. Şi, înarmat cu rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi cu semnul Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci, Nestor a ajuns la acea petrecere şi înaintea tuturor a strigat că vrea să se lupte cu Lie, pe care a şi reuşit să îl doboare şi să îl arunce în suliţele soldaţilor.

Nepricepând mesajul dumnezeiesc, împăratul plin de mânie a poruncit să-i taie capul lui Nestor, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele pentru că l-a binecuvântat pe acesta.

Şi aşa au străpuns ostaşii mai întâi coasta dreaptă, asemenea Mântuitorului Iisus Hristor, care a fost împuns în coastă cu suliţa, apoi l-au străpuns peste tot cu până l-au omorât.

Trupul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost găsit neputrezit, iar din el izvora un mir frumos mirositor. Prin atingere de Sfintele Moaşte, Leontie, un boier binecredincios, s-a vindecat de o boală grea şi drept răsplată acesta îi va zidi o biserică în locul temniţei şi va aşeza Moaştele Mucenicului la loc de cinste.

Pe 27 octombrie, în calendarul nostru este pomenit şi Sfântul Dimitrie cel Nou, Basarabov, care a trăit cu aproximativ 1.000 de ani mai târziu, pe pământul Bulgariei de astăzi. Sfintele sale moaşte se află, din secolul al XVIII-lea, în catedrala patriarhală din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 510 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.