Mai puține locuri scoase la concurs pentru rezidențiat

Șomerii de lux ai facultăților de medicină

Nu e un secret pentru nimeni, mai ales pentru decidenții Ministerului Sănătății, că spitalele din toată țara funcționează cu un mare deficit de medici. Însă ce să vezi? Surpriză! Ministerul Sănătății a scos la concurs mai puține locuri pentru examenul de rezidențiat decât numărul candidaților. Cei care nu vor ocupa un loc vor deveni șomeri de lux. Șomeri în care statul a investit pentru școlarizarea lor peste 80 mii lei.

5.055 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor concura pe aproximativ 3.500 de locuri. Asta înseamnă că în jur de 1.500 de tineri nu vor avea unde să-şi finalizeze educaţia, prin rezidenţiat. Asta, cu toate că statul a investit în fiecare dintre ei peste 80.000 lei în timpul facultăţii.

„Ne tratează cu dispreț“

Florin vrea să devină ortoped și speră să obțină un post care i-ar oferi garanția că va avea un post pe perioadă nedeterminată. Sunt mai puțin de câteva sute de posturi la nivelul țării pentru care sunt mii de candidați. „Guvernanții tot insistă pe acest subiect. Dacă nu vor să mai lase medicii tineri să plece din țară, trebuie să facă ceva. Dar parcă asta fac: ne forțează să plecăm din țară. Ne împing de la spate să facem asta. Dacă este nevoie mică de medici, de ce mai există atâtea mii de absolvenți, iar dacă este nevoie de medici, de ce se scot numai câteva sute de posturi pe an? Eu am senzația că ne tratează cu dispreț“, explică tânărul.

Situație gravă în Ialomița și Giurgiu

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Ioanel Sinescu, spune că tot programul de rezidenţiat ar trebui reformat. „Este o strategie pe care Ministerul Sănătății în principiu o face; și o face, probabil, în funcție de locuri și, probabil, și în funcție de finanțarea care se asigură Ministerului Sănătății, în ceea ce privește programele de sănătate și salariile pe care Ministerul Sănătății împreună cu CNAS le acordă personalului medical“, spune Sinescu.

Lipsa rezidenţilor va adânci şi mai mult criza personalului medical. În timp ce la nivel european lucrează în medie 3,3 medici la o 1.000 de locuitori, în România, media este de 2,5 doctori. Cea mai gravă situaţie este în județele Ialomiţa şi Giurgiu, unde avem un singur medic la o mie de locuitori.

Examenul de rezidenţiat va avea loc pe 19 noiembrie în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Candidaţii vor avea la dispoziţie patru ore pentru a răspunde la 200 de întrebări.

Promisiuni rămase la stadiul de vorbe

Ministrul Sănătăţii a declarat recent că va solicita Guvernului, în premieră, majorarea cifrei de şcolarizare pe baza necesităţilor existente în unităţile sanitare din teritoriu, dar şi a capacităţii de pregătire disponibile în universităţile de medicină şi farmacie. „Anul acesta vrem să pregătim mai mulţi specialişti, pentru că realitatea din sistem ne arată că este nevoie de medici specialişti tineri în spitale. Voi propune prim-ministrului suplimentarea locurilor la rezidenţiat, pe baza solicitărilor realizate de universităţi şi studenţi, dar şi în baza experienţei din ultimii ani“, a declarat ministrul Bodog. Totul a rămas însă la stadiul de vorbe, se pare.

De asemenea, începând de anul viitor, Ministerul Sănătăţii intenţionează regândirea şi modificarea, în profunzime, a politicilor de pregătire prin rezidenţiat. „Am propus astăzi rectorilor ca, de anul viitor, să descentralizăm total rezidenţiatul, astfel încât fiecare instituţie de învăţământ superior medical publică să poată organiza concursul de rezidenţiat pe baza numărului de locuri repartizate de minister şi a metodologiei de concurs care probabil va rămâne elaborată la nivel central. De asemenea, vrem să începem să pregătim tineri în spitale judeţene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judeţene unde se vor face stagii de pregătire a rezidenţilor la diferite nivele. Tinerii trebuie să vadă şi să se confrunte cu realităţile unităţilor medicale şi sperăm că după 3-4 ani petrecuţi într-o astfel de unitate vor fi determinaţi să rămână să lucreze acolo“, a mai spus Bodog.

Citiți și:

Promisiunile Ministerului Sănătății pentru medicii rezidenți

Birocrația le pune bețe-n roate rezidenților

Criză fără precedent în spitale

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sunt sigur ca in cifra concurentilor intra si absolventi de la „facultatile „particulare” de medicina.Atunci este de inteles ideea unui examen exigent, care ar trebui sa inceapa cu chestii elementare, daca stiu sa faca o punctie, sa ia pulsul, formula chimica a apei de baut etc.

    • Daca te referi la cei aproximativ 200 de absolventi ai celor 2 facultati particulare acreditate din Romania ironia ta este nefondata. Sunt nesemnificativi. Daca vorbesti despre cei 2000 de tineri care au facut medicina cu taxa la Stat atunci ne apropiem de fondul problemei: Ministerul scoate la concurs, la rezidentiat, un numar de locuri similar cu cel al absolventilor medicinisti de pe locurile bugetate ale promotiei respective. O fi bine, o fi rau?

  2. Sigur,esculap ai dreptate.Si un test simplu de limba romana e necesar,ca sunt foarte multi „refugiati”care studiaza medicina si nu stiu nici macar limba romana,dar au ajuns medici si nenorocesc pacienti

  3. Eu am terminat medicina la privat. Imi spui ca-s prost sau nu am inteles eu bine. Omule, daca esti din domeniu, esti probabil vreun ingamfat, iar daca nu, de ce comentezi in necunostinta de cauza? Cat despre „refugiati”, vezi ca sunt mai multi la stat. Ganditi, va rog, inainte de a scoate ceva pe gura.

  4. Mai nene, examenul de rezidentiat este o tampenie organizatorica. Absolventii U.M.F. din toata tara sunt obligati dupa terminarea celor 6 ani de studii sa invete 4 carti groase la punct si virgula fiindca grilele cer pentru ca sa le rezolvi sa cunosti cele patru carti groase, date din diverse tabele, pur si simplu sa tocesti cuvant cu cuvant mai rau ca atunci cand inveti o poezie. Toti candidatii se plang ca una invata in facultate si alta scrie in cele patru carti groase care sunt scrise de niste medici tinerei scoliti pe afara si traduse din engleza si care nu au nicio treaba cu ce au predat marile somnitati pe timpul facultatii. S-a inventat grila pentru care la corectare comisia nu are nicio treaba si trebuie sa nu suferi de depresie ca sa pui guguloiele corect. Sunt grile care te forteaza sa pui raspunsul la plesneala care nu au nicio treaba cu fundamentul stiintei care se numeste medicina fiindca iti strecoara cate o virgula de nu mai stii care este raspunsul corect.Nu mai vorbesc de absolventii de medicina privata. Vai de mama lor!Eu credeam ca in spitalele universitare studentii asista la operatii cand li se preda medicina reala si cand colo studentii sprijina peretii sa nu cada pe holurile spitaleleor stand pe gramenzi de lenjerie care care asteapta sa fie trimise la spalat si un asistent universitar le pune 3 intrebari de doi lei si pe urma le da drumul acasa fiindca s-au terminat orele de spital. Apoi te intrebi de ce sunt doctori specialisti care nu stiu sa faca o operatie dupa 5-6 ani de rezidentiat. Vai de mama noastra!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.