„Sper ca până pe 11 decembrie să nu se mai organizeze un Colectiv”

Duminică seara, la scurt timp după încheierea „marşului Colectiv”, Victor Ponta a avut, la un post de televiziune, o intervenţie în cursul căreia a aruncat un bolovan mai mare şi mai greu decât proverbiala piatră azvârlită în baltă. Aflat deja în campanie electorală, dar şi preocupat să explice condiţiile în care a plecat de la guvernare, fostul premier a spus, printre multe altele: ,,Sper ca până pe 11 decembrie să nu se mai organizeze un Colectiv!”. Este drept că Victor Ponta vorbeşte multe şi nevrute. Dar poate că, în acest caz, ar trebui să-l ascultăm cu un pic mai multă atenţie: în definitiv, anul trecut era încă premier, astfel că avea acces la mult mai multe informaţii decât noi, oamenii, de pe stradă.

Ciudăţeniile „Colectiv”

Oficial, organele de anchetă au stabilit că tragedia de la ,,Colectiv” s-a produs pe fondul unui cumul de neglijenţe şi întâmplări nenorocite care puteau fi prevenite. Cu toate acestea, nici până acum nu au fost elucidate anumite amănunte despre care s-a vorbit chiar atunci, la scurt timp după producerea tragediei. Mai întâi a fost vorba despre nişte SMS-uri care-i avertizau pe destinatari să nu se ducă în seara aceea în club. Cu toate acestea procurorii care au anchetat catastrofa „Colectiv” n-au anunţat că ar fi analizat acele anunţuri: aşadar nu au încercat să-i identifice pe expeditorii acelor SMS-uri şi să afle ce ştiau ei despre acest caz. Apoi, după doar câteva zile, au apărut detaliile unei discuţii purtate, pe 29 octombrie 2015, cu o zi înainte de catastrofă, între ziaristul Andrei Manţog şi ,,cineva din guvern” care ar fi spus:
“Aşteaptă-te să se întâmple un dezastru, un accident, ceva cu mulţi morţi. Trebuie să acopere mizeria asta cumva.
– Ă?!
– Da, crede-mă. Vor muri oameni. Nu-i cunoşti!…
Am râs…”.

Ziaristul respectiv o fi râs, dar a două zi s-a produs catastrofa. Cu toate astea, anchetatorii nu au fost curioşi să afle cine era acel “cineva din guvern” şi mai ales să îl chestioneze în legătură cu sursa afirmaţiilor sale. Alte informaţii pe care nimeni nu le-a băgat în seamă au reieşit din dosarul de corupţie deschis de către DNA pe numele lui Ștefan Enache, fost colonel în cadrul UM 0299 – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi consilier în Secretariatul General al Guvernului. Angajat din anul 1991 la Guvernul României, acesta s-a ocupat, în toţi aceşti ani, de interceptări şi bruiaj. Ei bine, exact nişte interceptări ale uneia dintre acele convorbiri, una la care au luat parte un investigator sub acoperire precum şi un “politician PSD”, par să arunce o lumină înfiorătoare asupra catastrofei de la Colectiv.

„Investigator sub acoperire: Ne întâlnim undeva la un restaurant, la ceva?
Ştefan Enache: Vii p-aici, treci p-aici, că eu sunt până seara târziu, că sunt cu bugetul, că până termin cu bugetul, m-au căpiat.
Investigator sub acoperire: Da?
Ştefan Enache: Acum e la CSAT plecat. I-am făcut toate mapele. Am tras o mapă uite aşa, toată mapa.
Politician PSD: Mamă, vor să vină ăştia să facă revoluţie…
Ştefan Enache: Păi să vină, că eu sunt din 91 aicea, şi m-am săturat, să-i vezi că fac ce fac şi tot o laie merge.
Politician PSD: Dacă nu ne-nţelegem…guvernăm pentru români, guvernăm pentru străini, băga-mi-aş …
Ştefan Enache: Ce, eu nu le-am spus ce a fost acolo la…poţi să spui…Eu ştiu ce a fost acolo la…când au dat ăia foc. Eu le-am spus „d-acolo nu scapă nimeni!” Păi acolo a fost dat de aia şi când a ajuns flacăra a făcut prăpăd acolo. Păi dacă am doctor, bun prieten, care e la Spitalul 9.
Politician PSD: Zici că a fost provocare?
Ştefan Enache: Provocare…
Politician PSD: Provocare, ă?
Ştefan Enache: Se ştia, mă! Ştia şeful din Minister…Şi Oprea… Păi dacă şi-au dat sms-uri „nu vii în seara asta în club!”, unii… Şi eu am prieteni care au fost…specializaţi pe explozibil şi arme de distrugere în masă. Acolo sunt bombele care le au americanii. Mamă şi tată. Deci americanii au mamă, îi spun bombe mamă, ruşii au tată şi israelienii au o combinaţie de-a lor, aiurea. Numai gazul care a fost, a fost o explozie. Păi dacă i-a făcut ca la rotisor…
Politician PSD: I-a stropit, i-a…?
Ştefan Enache: Ce vorbeşti…Şi gazul ăla dezvoltă 2000 de grade. Acela l-a dat din spray, s-a ridicat a creat vid, în momentul în care a coborât, oxigen.
Investigator sub acoperire: Mergem să vedem şi blocul ăla?
Ştefan Enache: Da, putem să mergem.”

Atunci, după ce au apărut acele “interceptări”, toată lumea s-a dat peste cap să demonstreze că STS-istul este doar un palavragiu care ori nu are habar despre ce vorbeşte, ori este complet “dus cu pluta”. Dar nimeni, inclusiv mass-media, nu s-a întrebat cum de a fost posibil ca un personaj care bate câmpii să aibă voie să se ocupe de “interceptări şi bruiaj” exact în Guvernul României? Și tot nimeni, aşadar nici procurorii, nu a anunţat că ar fi verificat, cât de cât, spusele STS-istului. Iar pentru ca lucrurile să fie şi mai ciudate, hai să ne reamintim că, a doua zi după catastrofa din “Colectiv”, autorităţile au anunţat că patru cetăţeni străini – o italiancă, doi spanioli şi un german – au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv, primii trei fiind internaţi la “Agrippa Ionescu”, iar al patrulea la Spitalul Universitar. Tot atunci, Victor Ponta a exprimat mesaje de solidaritate pentru cetăţenii străini care au fost răniţi sau şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din clubul bucureştean, menţionând că, în măsura în care se va solicita, autorităţile române pot asigura transportul către ţările din care provin. OK, foarte frumos din partea autorităţilor, inclusiv a lui Ponta. Dar asta nu ne poate împiedica să ne punem nişte întrebări. Spre exemplu, puţină lume ştie că “Agripa Ionescu” este spitalul SRI, iar ulterior s-a aflat că este vorba despre spitalul din Baloteşti. De ce o fi fost nevoie ca, în cazul acelor pacienţi, să se piardă multe minute preţioase pentru a fi duşi în afara Bucureştiului, exact la Spitalul SRI? Poate că este normal ca nişte cetăţeni străini să fie duşi la SRI! Sau poate că nu? Problema este cum de au fost ei recunoscuţi atât de rapid şi de precis, într-un moment în care existau zeci de victime “neidentificate”? La prima vedere, răspunsul pare simplu: SRI era “cu ochii” pe ei. Aşadar, acolo, în club au existat măcar unul, sau poate chiar mai mulţi agenţi ai SRI. Ce căutau ei acolo? Îi “filau” pe cei care i-au identificat şi salvat rapid? Și, în general, de ce ar fi interesat SRI de nişte rockeri adunaţi la un spectacol? Habar nu avem. Dar putem fi siguri că, în calitatea lui de premier al României, Victor Ponta a fost la curent cu toate aceste detalii. Iar dacă acum, la un an de la tragedia de anul trecut, el zice că speră “să nu se mai organizeze un Colectiv!”, considerăm că el trebuie să fie somat de către anchetatori să ne spună tot ceea ce ştie despre “primul Colectiv”, cel din 30 octombrie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.