(VIDEO) Imagini ale dezastrului la Azuga

UPDATEAlunecarea de teren de la Azuga s-a produs pe proprietatea Casei Regale, care a anunţat acum că analizează cauzele și precizează că ultima tăiere de copaci în zonă a avut loc în 2001, anterior retrocedării către Regele Mihai I.
Familia Regală spune că este alături de cei afectați.
Printr-un comunicat transmis de Secretariatul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei, se arată că alunecarea de teren care a avut loc la Azuga, pe Muntele Sorica, a avut drept posibilă cauză vârsta înaintată a copacilor, dar încă se fac analize.

„În ultimii 19 ani, pe acest teren nu s-a efectuat nicio defrișare, conform cu legile în vigoare. Ultima tăiere de copaci a avut loc în anul 2001, anterior retrocedării către Regele Mihai I. Echipele de specialiști de la fața locului analizează cauzele posibile ale alunecării de teren. Acestea pot fi explicate prin vârsta înaintată a copacilor, care au îngreunat panta foarte mare a versantului, sau prin eroziunea produsă de apă”, se arată în comunicat.

Familia Regală transmite că este alături de persoanele afectate de accidentul natural, iar, începând de vineri seara, Casa Majestății Sale ține permanent legătura cu autoritățile locale pentru atenuarea efectelor alunecării de teren.

UPDATE După ce albia pârâului Azuga a fost blocată de alunecarea de teren, sâmbătă dimineaţa, zona a fost inundată. Echipele de pompieri, pădurari şi lucrători de la SGA Prahova încearcă să elibereze cursul apei. 130 de oameni, evacuați, au dormit pe unde au apucat.

Cele aproximativ 130 de persoane care au fost evacuate, au dormit la rude, într-o sală de sport sau la o pensiune.
Din vârful muntelui s-a rupt versantul. Pământ, stânci şi copaci au măturat totul în calea lor, imaginile dezastrului fiind surprinse de localnici.

Oamenii au privit neputincioşi cum natura s-a dezlănţuit.

„Eram în curte toţi, făceam treabă şi au trecut trei avioane. Au început să cadă copacii pe rând, câte unul”, spune un localnic.
„Am auzit ca o trosnitură puţin pe la 13 şi pe seară ( vineri seara – n.r.) a început să cadă”, povestește altul.

Speriaţi, localnicii au început să strângă din lucruri, însă nu au reușit să ia mare lucru.
„În momentul de faţă avalanşa s-a oprit la prima gospodărie. În situaţia în care terenul nu este aşezat şi urmează o altă mişcare o să fie probleme. Practic, sistem domino. O să cadă casă peste casă”, a spus Cristian Ionescu, prefectul județului Prahova.

Autorităţile au decis să evacueze toată zona din cauza pericolului. 130 de persoane au fost evacuate şi cazate la o pensiune, la sala de sport şi la rude.

„În continuare muntele se mişcă, vin stânci, vin copaci la vale, pământ. Nu putem acţiona momentan, e un risc prea mare”, a declarat Ciprian Barbu, primarul din Azuga.

Autorităţile locale spun că, deocamdată, nu ştiu care ar putea fi cauza dezastrului. Reprezentanţii Agent Green, organizaţie neguvernamentală non-profit pentru protecţia mediului, au însă o variantă.

„Prăbuşirea versantului de la Azuga este cel mai probabil cauzată de un fenomen geomorfologic natural. Versantul este unul nordic, foarte abrupt şi din fericire era bine împădurit cu pădure mixtă de conifere şi foioase. Imaginea satelitară de miercuri 8 aprilie arată că pe versant nu s-au făcut exploatări forestiere în ultimele decenii. Dezastrul ar fi fost mult accentuat dacă pe el s-ar fi făcut exploatări”, scriu cei de la Agent Green.

Reprezentanţii ISU Prahova au anunţat că sâmbătă dimineaţa mai multe echipaje mixte acţionează pentru degajarea albiei râului şi eliberarea cursului apei. Asta după ce strada Umbroasa este inundată, împreună cu cele 30 de gospodarii.

Un număr de 20 de familii au fost evacuate din casele lor din Azuga, după ce o alunecare de teren a avut loc în localitate, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova.

Alunecarea de teren s-a produs pe strada Umbroasă din Azuga. Deşi nu a ajuns încă la locuinţe, preventiv au fost evacuate 20 de familii, deoarece există posibilitatea ca aceasta să avanseze către case.

Autorităţile locale vor stabili spaţii de cazare pentru familiile evacuate.

Potrivit ISU Prahova, din primele informaţii, se pare că a fost afectat şi cursul pârâului Azuga.

La fata locului sunt 17 pompieri militari.

Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, a precizat că alunecarea s-ar fi produs pe o suprafaţă de patru hectare.

Localnicii spun că lumea este disperată şi că pădurea a luat-o la vale.

Azuga, astazi. Ne sapam singuri groapa. ?‍♀️?‍♀️

Publicată de Andra Simona pe Vineri, 10 aprilie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Acum culegeti efectele…Nici macar nu a plouat mult…sa vedeti cand o ploua Romania va avea numai CAMPIE…muntii o vor lua la vale.

  2. Multumita mafiei criminale romsilva ,ministeriului mediului si institutiilor care protejeaza mafie paduriilor justitia procuratura si politia

  3. Un afectat din Azuga spunea ca alunecarea a pornit dupa ce au trecut trei avioane pe desupra. Ele sunt vinovate…..[Leo]

  4. Hai cu defrisarile, sportul național al românilor! Huo romsilva ! Huo iohanis ! Huo pensatule! Huo slugorban , neispravitilor și HUO SCHWEIGHOFER cu toti mafioții voștri!

  5. Dupa ce vor termina tara,cu paduri ,cu munti ,dupa ce vor aduce toate deseurile din lume,incat vor otravi apele si pamanturile,ei toti guvernantii si milionarii , care se gandesc numai la popor se vor duce cu banii obtinuti din distrugerea tarii si poporului roman In ELVETIA,la aer curat,la paduri.Asa Sa le ajute DUMNEZEU pentru ceea ce fac.Toti ministrii de la mediu si directorii de la garda de mediu ,de 30 de ani vor trebui anchetati,pentru genocid,,.Stati in casele voastre,, pana veti murii,poluati,luati de ape,alunecari etc.

  6. Ca sa evitam asemenea deznodaminte, ar fi intelept sa sustinem la conducerea comunitatilor locale oameni cu constiinta civica dovedita. E ilogic sa asteptam de la Divinitate solutionarea unor probleme agravate de indivizi fara scrupule, care exploateaza padurile , distrug ecosistemele in functie de nevoile lor economice imediate. Pentru ca oamenii s-au lasat inselati de tot felul de amagitori si au pus avantajele materiale mai presus de siguranta lor, Natura devastata le ingroapa casele. Resolidarizarea cetatenilor in jurul unor idei si norme de siguranta civila ar putea impiedica activitatea asasinilor padurilor, iar piratii politicii , care-i protejeaza, nu ar mai avea puterea sa exploateze ignoranta si irelevanta indivizilor divizati.

  7. UE are o directiva privind resursele locale ce apartin comunitatilor.
    Exista vreo comunitate ce a mers in asalt si revolta la Primarii contra taierilor ?
    Nu ,pt.ca Priamariile au fost primele care au luat,traficat,vandut fie proprietatile oamenilor, fie asa zisa proprietate privata a lor.Mafia personala si institutionala unde se prezinta prima data,daca nu la Primarie ?Nu este cazul celor care au luptat cu mafia, fara rezultate.Omul,din cauza neajunsurilor sau o viata mai buna, sau a prostiei si-a vandut padurea,terenul.Indiferent din ce cauze exterioare ,este urmarea propriilor noastre decizii.Iohannis si Mafia padurilor nu au intimapinat impotrivire, din cauza chiar a Parlamentului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.