Studiu: Atât căsătoria, cât şi divorţul pot provoca creşteri în greutate

Potrivit unui studiu prezentat la American Sociological Association şi citat de BBC, atât căsătoria, cât şi divorţul, pot duce la creşteri în greutate.

În primii doi ani după căsătorie sau după divorţ există un risc crescut de îngrăşare, conform studiului desfăşurat pe 10.071 persoane. Femeile proaspăt căsătorite riscă cel mai mult să ia în greutate, în unele situaţii fiind implicată sănătatea, arată autorii cercetării de la Ohio State University.

În cadrul studiului, au fost observate cele 10.071 persoane din 1986 până în 2008, fiind monitorizate schimbările indicelui de masă corporală (IMC) şi starea civilă. Cercetătorii au comparat IMC-ul celor care s-au căsătorit sau au divorţat cu al celor care erau deja căsătoriţi sau singuri. Comparând datele după mai multe criterii – sănătate, educaţie, loc de muncă, bunăstare/sărăcie şi sarcină -, s-a constat că riscul luării în greutate era mai mare în cazul celor proaspăt căsătoriţi şi al celor divorţaţi.

În cazul femeilor, riscul de a înregistra o uşoară creştere a greutăţii după căsătorie a crescut cu 33% (până la trei puncte în IMC), iar riscul de a lua mai mult în greutate (peste trei punct în IMC), cu 48%. Femeile proaspăt divorţate prezintă un risc cu 22% mai mare să ia puţin în greutate.

Cât despre bărbaţi, ei riscă cu 28% mai mult să ia în greutate după căsătorie şi cu 21%, după divorţ.

Principalul autor al cercetării, Dmitri Tumin, arată că, „la modul general, după căsătorie, femeile se îngraşă, lucru care poate constitui un risc pentru sănătate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.