Summitul SEECP: Cum a evitat Băsescu „colapsul organizaţiei”

Președintele Traian Băsescu a anunțat miercuri adoptarea unei declarații la Summitul șefilor de stat și de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), arătând că acest lucru revitalizează organizația, transmite AGERPRES.

„Summitul de astăzi a fost în sfârșit unul de succes. Am reușit să adoptăm o declarație, ceea ce nu s-a întâmplat la ultimele două summituri. (…) Faptul că s-a reușit adoptarea unei declarații revitalizează organizația și face din ea din nou un partener credibil al UE”, a spus șeful statului, la finalul Summitului șefilor de stat și de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

El a subliniat că SEECP are capacitatea de a susține aderarea țărilor la UE și NATO.

În cuvântul de deschidere adresat la începutul zilei, preşedintele României avertiza oficialii din 11 state care participa la summitul SCEEP ca, în opinia sa, “dacă Summitul de la Bucureşti va fi al doilea summit ratat, dacă nu vom avea o declaraţie a Summitului, cred că organizaţia este în situaţia unui colaps.”

Privind la experienţele trecute ale SEECP, succesul summitului de la Bucureşti pare a sta în excluderea din start de pe lista posibililor participanţi a reprezentanţilor Kosovo. Totodată, preşedintele Albaniei, ţară susţinută de România în drumul ei către UE, în ciuda unor uriaşe probleme legate de criminalitate, nu a socotit înţelept să boicoteze summitul, aşa cum a făcut-o în Macedonia, cu un an înainte.

Summitul din 2012 al SEECP a avut loc la Serbia, incheiat fara vreo declaratie comuna, iar summitul din 2013 nici macar nu a mai fost organizat de Macedonia, intrucat presedintele de la Skopje nu a dorit sa isi asume un esec anuntat, din cauza ca Albania a refuzatr sa participe. Presiunile facute de Serbia si Bosnia si Hertegovina pentru a pimpiedica participarea presedintei Kosovo, participarea ce insemna o recunoastere tacita a suveranitatii si independentei Kosovo, au stat la baza acestui boicot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.