Tănăsescu: România este foarte aproape de un nou acord cu Fondul

Şansele ca România să încheie un nou acord cu FMI sunt foarte mari, declară reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Noul acorde ar putea intra în vigoare în 2011. Mihai Tănăsescu este aproape sigur că România va semna un nou acord cu Fondul. Rămâne de stabilit suma ce va fi pusă la dispoziţia Bucureştiului şi condiţiile în care guvernul va putea să acceseze aceşti bani. "Eu cred că sunt şanse mai mult de 50%. Mesajul care a fost primit de Dominique Strauss Kahn din partea autorităţilor a fost foarte clar: dorim să continuăm cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional", a declarat la The Money Show reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Declaraţiile lui Tănăsescu vin după ce preşedintele Traian Băsescu şi şeful FMI, Dominique Strauss Kahn au discutat ieri despre noul acord. "Când vom termina acest acord, cel mai probabil vă vom cere un acord de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vom vedea împreună care este cea mai bună soluţie pentru România", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

"Este rezonabil să credem că după ce vom finaliza acest acrord, vom discuta un nou angajament. Probabil unul de tip preventiv va fi suficient, dar totul va fi discutat la finalul programului actual", a declarat şeful FMI Dominique Strauss Kahn, în cadrul vizitei efectuate ieri la Bucureşti.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franksa declarat că acordul de tip precautionary înseamnă că statul român va avea la dispoziţie o sumă de bani pe care o va folosi doar în caz de nevoie. Angajamentul va presupune însă termene şi condiţii clare, astfel încât implementarea reformelor să dea rezultate. "Din punctul de vedere al FMI un acord de tip preventiv este tot un acord stand by exact ca cel pe care îl are România acum. Este un acord prin care guvernul României anunţă Fondul Monetar Internaţional că nu plănuieşte să retragă bani. Board-ul FMI decide să acorde împrumutul, dar guvernul se angajaează să lase banii la Washington", a precizat şeful delegaţiei FMI pentru România, Jeffrey Franks.

România a împrumutat, anul trecut, 12,95 de miliarde de euro de la FMI, pentru a-şi rezolva problemele cu deficitul bugetar şi pentru a susţine moneda naţională. Acordul de finanţare se va încheia anul viitor.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.