Tăriceanu, anunț despre Comisia pentru evaluarea democraţiei

Comisia pentru evaluarea stării democraţiei, propusă de Călin Popescu Tăriceanu în luna iunie va funcționa de la 1 septembrie, a anunțat vineri seară la Digi24 șeful Senatului. Comisia, susține Tăriceanu, a luat naştere pentru apăra suveranitatea şi deciziile Parlamentului, de atacurile Curţii Constituţionale şi ale puterii judecătoreşti.

„La sfârșitul sesiunii parlamentare trecute, am propus și s-a aprobat de către Senat înființarera unei comisii pentru evaluarea democrației. Această comisie va funcționa de la 1 septembrie. Ea va face apel la expertiza din afara Parlamentului. Nu vreau să fie percepută ca un mecanism politic, trebuie să facem apel la mediul academic, la societatea civilă, cu care să discutăm și să sintetizăm propuneri care să restabilească echilibrul puterilor în stat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a propus la începutul lunii iunie în Comitetul Executiv al PSD crearea unei comisii speciale la nivel parlamentar pentru „evaluarea democraţiei, a statului de drept”, spunând că, în opinia sa, Curtea Constituţională şi puterea judecătorească atacă suveranitatea şi deciziile Parlamentului.

„Propun la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democraţiei, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, după o serie de criteria unanim acceptate, indicele la care să ne situăm cu statul de drept în România şi cu democraţia. Vorbim foarte mult despre aceste lucruri, dar din păcate pare ca cei care vorbesc să cunoască destul de puţin. Am spus colegilor cu care am discutat că statul de drept înseamnă în primul rând respectarea câtorva principii fundamentale pe care este construită democraţia. Instituţia centrală, în orice democraţie, este Parlamentul, este singura instituţie democratică de echilibru între puterile statului”, a spus Tăriceanu după reuniunea PSD.

El a adăugat atunci că, în opinia sa, Curtea Constituţională şi puterea judecătorească afectează suveranitatea Parlamentului.

Plenul Senatului a adoptat ulterior un proiect de hotărâre privind constituirea „Comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România”.

Senatul a fost de acord ca din comisie să facă parte 9 membri (4 de la PSD, 3 — PNL, unul — PLR și unul — UDMR), dar PNL a votat împotriva constituirii acestei comisii și a refuzat să își desemneze reprezentanți. Potrivit hotărârii, Comisia specială organizează dezbateri publice și consultări cu societatea civilă, mediul academic și reprezentanți ai instituțiilor, întocmește o documentare extensivă cu privire la tematica aflată sub evaluare. De asemenea, printre atribuțiile Comisiei se află realizarea unui raport care va măsura participarea și reprezentarea politică, densitatea și intensitatea rețelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul față de minoritățile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viața privată și securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor și abuzurilor instituționale, responsabilitatea politică, transparența deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituționale și a dezbaterii publice, independența și imparțialitatea sistemului judiciar, rigoarea și raționalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra Executivului, controlul civil asupra instituțiilor de forță, consistența drepturilor și libertăților individuale, precum și a garanțiilor constituționale, formele și eficacitatea controlului cetățenesc asupra tuturor instituțiilor și puterilor statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.