Ţările UE obligate să diminueze consumul de energie

Comisia Europeană propune o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor. CE propune, printre altele, obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf.

UE se confruntă cu efectele unei neconcordanțe grave între cererea și oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia.

Pentru a reduce presiunea sporită pe care această situație o exercită asupra gospodăriilor și întreprinderilor europene, Comisia propune măsuri excepționale de reducere a cererii de energie electrică, care vor contribui la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum și măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali. Acest lucru este urmarea măsurilor convenite anterior privind umplerea instalațiilor de stocare a și reducerea cererii de gaze naturale în vederea pregătirii pentru iarna următoare.

Primul răspuns pentru a face față prețurilor ridicate este reducerea cererii. Acest lucru poate avea un impact asupra prețurilor energiei electrice și poate avea un efect global de calmare a tensiunilor de pe piață. Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producția energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra prețului, Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf selectate.

Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.

Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023. Acestea pot alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensații financiare. Reducerea cererii în perioadele de vârf ar duce la o reducere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi în timpul iernii.

Comisia propune, de asemenea, un plafon temporar al veniturilor pentru producătorii de energie electrică „inframarginali”, și anume cei care utilizează tehnologii cu costuri mai mici, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară și lignitul, care furnizează energie electrică în rețea la un cost mai mic decât nivelul prețului stabilit de producătorii „marginali” mai scumpi.

Acești producători inframarginali au realizat venituri excepționale, cu costuri de funcționare relativ stabile, deoarece centralele electrice pe bază de gaze naturale costisitoare au determinat creșterea prețului angro al energiei electrice pe care îl practică. Comisia propune stabilirea plafonului veniturilor inframarginale la 180 EUR/MWh. Acest lucru va permite producătorilor să își acopere costurile de investiții și de funcționare fără a afecta investițiile în noi capacități, în conformitate cu obiectivele noastre privind energia și clima pentru 2030 și 2050.

Veniturile care depășesc plafonul vor fi colectate de guvernele statelor membre și utilizate pentru a-i ajuta pe consumatorii de energie să își reducă facturile. Statele membre care comercializează energie electrică sunt încurajate, în spiritul solidarității, să încheie acorduri bilaterale pentru a partaja o parte din veniturile inframarginale colectate de statul producător în beneficiul utilizatorilor finali din statul membru cu o producție scăzută de energie electrică. Astfel de acorduri trebuie să fie încheiate înainte de 1 decembrie 2022 în cazul în care importurile nete de energie electrică ale unui stat membru dintr-o țară vecină sunt de cel puțin 100 %.

În al treilea rând, Comisia propune o contribuție de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activitățile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale și al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Această contribuție limitată în timp ar menține stimulentele pentru investiții pentru tranziția verde. Aceasta ar urma să fie colectată de statele membre pentru profiturile din 2022 care sunt peste o creștere de 20 % față de profiturile medii din ultimii trei ani. Veniturile ar urma să fie colectate de statele membre și redirecționate către consumatorii de energie, în special către gospodăriile vulnerabile, întreprinderile grav afectate și industriile mari consumatoare de energie. De asemenea, statele membre pot finanța proiecte transfrontaliere în conformitate cu obiectivele planului REPowerEU sau pot utiliza o parte din venituri pentru finanțarea comună a măsurilor de protejare a ocupării forței de muncă sau de promovare a investițiilor în sursele regenerabile de energie și în eficiența energetică.

Comisia va continua, de asemenea, să caute alte căi pentru a reduce prețurile pentru consumatorii și industria europeană și pentru a reduce presiunea de pe piață.

Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. Economia monopolista de piata functioneaza asa: scade cererea, creste pretul pentru a obtine veniturile dorite, ca nu-i opreste cineva, nu exista concurenta.

  2. :))) pare că se pregătește un nou 1989 decembrie acum nu-mi dau seama dacă SUNTEM in 88 sau chiar in 89 ??? Vedem cei care au prins Revoluția nu se vor entuziasma … Evident sistemul actual European numai poate să o ducă mult …probabil se pregătește marea unire a Europei sau poate invers marea ruptură …..nu avem de unde să știm … ce este cert este că SUNTEM manipulați cu știri din ce un ce mai ieftine .. cu discursuri politice de idioți (cei mai mari ideotenii spuse vreodată ) constat că țările mai inteligente sunt cele foste comuniste …. cele cu Democrația in frunte (cele construite pe cârcă sclaviilor) gem de prostie

  3. Energia inseamna prosperitate. Avem destule exemple de tari lipsite de energie. Tarile bananiere n-au nevoie de energie !

  4. Politrucii UE intervin la efecte, nu la cauze. Ar putea sa o faca dar, iresponsabilitatea si ticalosia lor nu are limite. O tin langa ca preturile la energie si gaze au explodat nefiresc de mult, sunt SPECULATIVE dar nu intervin tocmai aici unde sunt cauzele. De ce ? Pentru ca sunt cu siguranta partasi. Invocarea conflictului din Ucraina este pentru fraieri.

  5. Despre creșterea preturilor la energie pentru a se renunta la combustibilii fosili s-a vorbit de când tarile au semnat Greendeal-lul.N-are nicio legătură cu sancțiunile sau dacă are,mai grav,s-au înțeles cu Putin.Pe lângă mizeria utopica,va jefuiesc și va omoară fără remușcare.

  6. Intrucat aceasta comisie europeana a IMPUS sanctiunile care au dus la aceasta criza, normal ar fi ca EI, AIA DIN COMISIE, sa suporte consecintele. Desigur, daca NU AR FI FOST BOLSEVICI, asa s-ar fi intamplat, dar BOLSEVICII FAC „CE VREA MUSHKII LOR”, respectiv ce le-a ordonat seful taberei militare americane cunoscuta sub numele de UE.

  7. Unde dai și unde crapă! Se schimbă ieșirea la pensie pe caz de boala! Din 5 milioane de pensionari 1 milion sunt pe caz de boala, adică șpagă la dr.boala!

  8. Europenii au întrat în foame și nevoi însă șefii UE și guvernantii au dat cele mei mari tunuri din istorie. Bazati-va pe narațiunea oficiala,slaviti Ucraina și mercenarii plătiți de voi cu 20000-30000 euro/luna.

  9. – CINE,CE MURDĂREȘTE AERUL NOSTRU?
    –SPUN EU DOAMNĂ !
    – SPUNE DRAGULE!(CAM MIRATĂ)!
    -AVIONURILE CARE BU-BU-BU ȘI ZIUA ȘI NOAPTEA!
    -DA !CE CARĂ?
    -PUȘTE ÎN UCRAINA ȘI ADUC UCRAINENCE!

  10. A-nceput falimentul credibilităţii UE? Tot ce se-ntâplă acum seamănă cu falimentu’ credibilităţii lui Ceuşescu. Şi Ceauşescu a tăiat curentu’ la vremea lui. Şi Ceauşescu nu dădea căldură. Şi ceauşescu a umplut galantarele magazinelor cu creveţi vietnamezi ( ăştia vor să umple cu goange, dar tot aia e)
    AI DREAK’ AMERICANI. N-AU AVUT LINIŞTE PÂNĂ N-AU BĂGAT EUROPA UNITĂ ÎN FOAME ŞI NEVOI. MAI MULT CA SIGUR ĂŞTIA, PE SUB MASĂ, AU DAT MÂNA CU PUTIN!
    Dacă stai să priveşti mai atent observi că şi ruşii şi americanii trăiesc cum au trăit înainte. Doar europenii au intrat în foame şi nevoi.

  11. Ţările UE vor fi obligate să diminueze consumul de energie.Din ce motive ne dicteaza noua sa diminuam consumul de energie ? Greselile facute de ei, cred ca nu ar trebuii sa le suportam noi si nici sa fim obligati ,constrinsi sau amenintati ca sa o facem. Acest amestec al Europei in problemele rusilor, nu ar fi trebuit, mai ales ca Ukraina nu era membra in EU si nici menmbra in NATO, ca sa ne inplicam noi acolo.

  12. Mărgelatu: asa si ? traiesti in Ungaria ? de ce costa scump o tara” ? Cat platesc romanii gazul si en electrica comparativ cu ungurii? Pentru ca „livrat” poporul tot ce a promis poporului ? Pentru ca nu se face pres in fata UE ? Pentru ca ungurii inca mai demnitate si nu accepta toate tampeniile propuse de UE ? de ce Romania nu realizat macar 1/3 din autostrazile pe care le are Ungaria si Polonia? Mai termo#rezistule neomarxist spalat pe creier si progeresist de pe la „colturi” sunt INCA poporare DEMNE.

  13. @ Mărgelatu 16:39
    Il doare in cot !
    Dupa MIDTERMS, Viktoraș va fi pe cai mari, iar birocrații neo-marxiști de la Bruxelles vor scuipa semințe de floare sa se încălzească, gudurandu-se pe lângă el.
    Doar Dominioanele va mai scapă, PROGRESeilor, dar mai aveți BILE sa le folosiți iar ??

  14. Niște nemernici, birocrații din UE nu se pricep la nimic,iar guvernele statelor membre alți nemernici fără mamă fără țară, și populația suferă din cauza acestor nemernici.

  15. Stirea zilei: „UE trece la actiune: taie toti banii PNRR pentru Ungaria plus 70% din fondurile europene. Orban, acuzat ca refuza „sa lupte impotriva coruptiei in contractele publice””
    Obraznicia unui gunoi costa scump o tara

  16. Prin ce mecanism verifică? Ce se întâmplă cu tările care nu se aliniază? În rest sunt dor jocuri de gleznă. Apropo, prin regulamentele ANRE și legi întreruperea fără un motiv al furnizării de energie electrică este sancționată de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.