The Economist: Falimentele din zona euro vor dezlănţui iadul pe pământ

Realizezi că ceva rău urmează să se întâmple dacă într-un film de groază cineva decide să facă o plimbarea noaptea prin pădure. Acelaşi lucru se întâmplă în sistemul financiar dacă şeful unei bănci insistă că instituţia sa este complet solidă.

Băncile europene repetă de câteva săptămâni că se simt bine, chiar dacă expunerea lor la ţările îndatorate din zona euro le strangulează accesul la fonduri. Suma de bani păstrată de Banca Centrală Europeană a crescut la maximul ultimelor 15 luni, pe măsură ce băncile au încetat să se mai împrumute între ele, se arată într-o analiză realizată de „The Economist”.

Acum, neîncrederea a îmbolnăvit şi America. Şeful Morgan Stanley a trimis un memo angajaţilor spunând că, în acest moment, bilanţul băncii este „în mod dramatic mult mai puternic” decât era în 2008 la prăbuşirea Lehman Brothers.

Băncile nu sunt singura problemă. Mai sunt creşterea economică anemică, gata oricând să alunece în recesiune, problemele legate de moneda Chinei, teancurile uriaşe de noi pachete legislative.

Dar problema centrală rămâne cea a zonei euro. Aici, dacă vor începe falimentele, se va dezlănţui iadul pe pământ.

La începutul anului, nici nu se punea problema unui alt moment de genul Lehman Brothers. Graţie eşecului lamentabil al liderilor europeni, similitudinile cu ceea ce s-a întâmplat în 2008 sunt uluitor de mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.