Chiar pe sfârşitul discursului, când a răspuns la întrebarea despre referendumul privitor la sprijinul de care se mai bucură sau nu, Traian Băsescu a rămas fără benzină. Era să dea în plâns, ca şi marţi seara, când scrâşnea din măsele şi vorbea scuipând spre Opoziţie. Toate fetele l-au întrebat doar despre demisia sa. Şi una singură despre remanierea sau demisia Guvernului. Cam tot ce plănuise preşedintele în materie de restaurarea încrederii populaţiei s-a şi dus pe apa sâmbetei în puţinele minute de conferinţă de presă. L-am sunat şi pe un prieten, bun observator al vieţii politice, să-l întreb ce părere are. A fost extrem de scurt.
– Curat constituţional. Adică umflaţi-l!
La urma urmei, discursul preşedintelui ne-a lăsat exact unde eram înainte ca el să înceapă. Cum a fost aşa rămâne. Nu are de schimbat nimic. N-are nimic serios de reproşat măsurilor adoptate de guvern (cele mai multe ale sale), n-are de făcut corecţii fundamentale la linia sa extrem de cunoscută (ca aţa mototolită pe fundul buzunarului) şi devenită proverbială. Doar gafele, invocate şi ele cu jumătate de gură, plus adevărurile necruţătoare privind situaţia pe care o traversăm. Pentru intervenţia de miercuri, Traian Băsescu n-a mai încercat să pună Opoziţia la zid. S-a gândit că ar fi mai bine să ia (măcar în aparenţă!) pe umerii săi o parte din dramatismul situaţie. Asta în speranţa că „generozitatea” sa îi va face pe oameni să zică, ia te uită ce om responsabil! Iluzie comică! Recunoscând că nu-i mai reprezintă pe o mare parte dintre români, Traian Băsescu a transmis doar un supliment de energie protestatarilor de la Piaţa Universităţii şi din celelalte oraşe ale României. Cei mai mulţi vor fi găsit în aceste recunoaşteri temeiuri în plus de a înteţi protestele şi de a-şi menţine solicitările. Traian Băsescu a încercat să împingă grosul responsabilităţilor pe spatele guvernului. S-a contrazis grosolan. Ne-a trimis să-i întrebăm pe cei de la UDMR dacă s-a implicat şi în cursul frazei a şi recunoscut că a negociat. În plus, proiectul de Lege a sănătăţii, dincolo de gafa telefonului la Realitatea TV, este şi el o gafă prezidenţială de abordare şi de implicare în treburile guvernului. Criză de consecvenţă, de coerenţă şi de logică de care Traian Băsescu suferă de mai multă vreme!
În acest discurs, Traian Băsescu a spus mai multe lucruri bombastice, dar şchioape de logică. De exemplu:
– „Nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea în a spune ce este de spus!” Corect! Ne-a bombardat cu vorbe adevărate, dar a şi uitat de ele. Şi a decis pe dos. Şi s-a amestecat în toate încurcându-le magistral şi nenorocindu-le istoric.
– „Nu am nimic de schimbat în comportamentul din cele două mandate, minus acele gafe, vezi inclusiv cea cu Raed Arafat.” Plus, am zice noi, arbitrarul comportamentului său în raport cu toate instituţiile statului, inclusiv în materie de proprietăţi şi declarare de venituri.
– „Băsescu face dosare! Să-mi spună mie un procuror…” Este destul să ne aducem aminte de cazul ministrului Teodor Atanasiu şi de cel al „tânărului mafiot” Tudor Chiuariu destituiţi şi târâţi în instanţe pentru judecăţi pornite din dezechilibre tiroidiene. Nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu-i miroase celui care a rostit propoziţia sus-amintită.
– „… Un comportament modest al politicienilor. Când în ţară se impun măsuri de austeritate deranjează comportamentul lipsit de modestie”, zicea ca o vulpe Traian Băsescu cel plin de pene pe la gură. Căci Adriean Videanu şi Radu Berceanu, Elena Udrea şi Sorin Blejnar, dar şi Liviu Negoiţă, Cristian Poteraş, Gabriel Oprea şi Daniel Buda şi mulţi alţii, modeşti şi uşi de biserică, sunt cinstiţi, săraci şi curaţi la suflet şi pe mâinile lor ar trebui să se lase ţara ca să o îngroape definitiv în bunăstare!
– „Ştiu unde suntem şi ce trebuie făcut”, a mai spus preşedintele Băsescu, reamintind că este comandant de navă (şi uitând de un alt comandant de navă dement care abia mai zilele trecute i-a răsturnat şi înecat pe câţiva prin Mediterana!). Şi românii din pieţe şi cei din faţa televizoarelor spun acelaşi lucru. Au descoperit şi ei unde sunt şi ce trebuie făcut. Dar spre deosebire de preşedinte, care îşi imaginează că poate să continue chiar şi de la acest discurs de tip aspirină, populaţia insistă să înceapă cu Traian Băsescu şi cu guvernul Emil Boc.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.