UE vrea să lege vârsta de pensionare de speranţa de viaţă

Comisia Europeana vrea sa convingă statele membre UE să adopte „ajustări automate” în ceea ce priveşte legislaţiile lor de pensii, astfel încât vârsta de pensionare să fie bazată pe longevitate, potrivit portalului euractiv.ro care citează un document al Comisiei.

La Bruxelles se discută despre „modul în care Comisia se poate asigura că statele membre vor creşte vârsta de pensionare în funcţie de speranţa de viaţă şi vor reduce schemele de pensionare anticipată”.

Comisia intenţionează să organizeze o „dezbatere de orientare” privind demografia, în luna martie. Deşi există un consens larg cu privire la nevoia de reformă a sistemelor de pensii, nu toate statele membre UE sunt convinse că „ajustările automate” sunt calea de urmat, scrie euractiv.ro

Amintim că, în vara anului trecut, Comisia Europeană a lansat un raport despre reforma pensiilor potrivit căruia speranţa de viaţă va creşte, în cazul bărbaţilor, de la 76 de ani în 2008 la 86 de ani în 2060, şi de la 82 de ani la 89 de ani, în cazul femeilor. În acelaşi timp, dacă în prezent dacă fiecărei persoane cu vârsta de peste 65 de ani îi revin patru persoane active, în 2060, raportul va fi de doar un pensionar la două persoane
active. Aşadar, în lipsa unor schimbări majore, finanţele publice vor avea de suportat poveri din ce în ce mai mari.

România, ţara cu una dintre cele mai mici speranţe de viaţă din Uniunea Europeană, a modificat recent legislaţia referitoare la pensioanare, vârstele standard de pensionare fiind stabilite la 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.