Un autocar înmatriculat în România s-a răsturnat în Ungaria

Un autocar înmatriculat în România a căzut vineri seara într-un canal adânc de 10 metri, în Ungaria, răsturnându-se pe o parte. Autocarul circula pe o autostradă din Ungaria în momentul producerii accidentului.

Un purtător de cuvânt al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor din Ungaria a declarat că cel puţin 22 de persoane au fost rănite la bordul unui autocar înmatriculat în România, care a ieşit de pe autostrada M6 în apropiere de Mohacs.

La bordul vehiculului se aflau atât adulţi, cât şi copii, printre care și un bebeluș. Trei persoane au fost rănite grav, iar 19 au răni uşoare. Toţi răniţii au fost spitalizaţi.

Ministerul de Interne român a precizat vineri seară, într-un comunicat, că în urma verificărilor efectuate asupra cetăţeniei persoanelor implicate în accident, a rezultat că, dintre cei 22 de răniţi, doar trei au cetăţenie română.

Potrivit MAI, cele trei persoane cu cetățenie română, doi adulți și un minor, nu prezintă leziuni grave, care să le pună viața în pericol. 

O echipă medicală formată din doi medici români şi un asistent, condusă de către medicul şef SMURD pe Regiunea Vest a fost trimisă în Ungaria de Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii.

„Totodată, Poliția Arad a trimis o echipă pentru a veni în sprijinul cetățenilor români și al autorităților maghiare care efectuează cercetarea la fața locului”, potrivit MAI. 

Deocamdată nu se cunosc cauzele care au dus la producerea accidentului. Autocarul era înmatriculat în județul Harghita.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutieră Română (ARR), în autocar se aflau înregistrați 26 de pasageri, care au plecat vineri de la Băile Homorod și aveau ca destinație localitatea Pecs, din Ungaria. Autobuzul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricație 1998 și este clasificat la o stea, conform unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

Firma operatoare are din anul 2011 licență de transport persoane, iar șoferul care se afla la volan este deținător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil până la data de 15.09.2015, potrivit aceleași surse.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului de poliția maghiară asistată de experții romani, inspectorii ISCTR vor face un control la sediul firmei, pentru a verifica transportul de persoane efectuat de către această firmă, se mai precizează în comunicatul Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să meargă de urgenţă la locul unde s-a produs accidentul, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor.

UPDATE  Autocarul implicat în accidentul din Ungaria a plecat de fapt fără pasageri din România, iar cele 26 de persoane s-au urcat în localitatea Pecs pe 7 februarie 2014, cu destinația Băile Homorod, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, transmis, sâmbătă.

Constatarea aparține echipei de experți de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad, care au ajuns la locul accidentului petrecut în Ungaria.

„Autocarul plecase din România fără pasageri, iar cele 26 de persoane s-au urcat în localitatea Pecs pe 7 februarie 2014, cu destinația Băile Homorod. Grupul urma să se întoarcă în data de 17 februarie 2014. Inspectorii sosiți la fața locului verifică împreună cu autoritățile maghiare dacă lista de pasageri raportată corespunde cu persoanele aflate la momentul accidentului în autocar, precum și activitatea conducătorului auto (dacă au fost respectate perioadele de conducere și de odihnă)”, se precizează în comunicatul Ministerului Transporturilor.

Firma care deține autocarul înmatriculat în județul Harghita are un parc de 42 de vehicule din care 36 de vehicule au eliberate copii conforme ale licenței de transport, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Autocarul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricație 1998 și este clasificat la o stea. Frecvent operează pe teritoriul României, pe un traseu cuprins în programul de transport județean Harghita, se subliniază în comunicatul citat.

„Operatorul de transport are din anul 2011 licența de transport persoane și un număr de 32 conducători auto angajați. Șoferul care se află la volan este deținător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil până la data de 15.09.2015”, potrivit comunicatului Ministerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.