Un blat PSD – UDMR

Ce a spus şi ce a omis să spună Liviu Dragnea. PSD nu este afectat de referendumul de la Oradea. Se va face de râs Victor Ciorbea?

Ce prevede OUG 15/2016

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat presei că a solicitat instituţiei Avocatul Poporului să conteste la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă nr.15/2016, prin care se modifică Legea Referendumului. OUG 15/2016, reglementează desfăşurarea în paralel cu alegerile locale a unui referendum local. Modificarea Legii referendumului arată astfel:

(1)În situaţia în care referendumul local are loc la aceeaşi dată cu alegerile locale, organizarea şi desfăşurarea referendumului local se realizează în baza Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

(2)În cazul prevăzut la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale ale secţiilor de votare, constituite potrivit Legii nr. 115/2015.

(3)În cazul prevăzut la alin. (1), alegătorii votează în baza unor liste electorale permanente şi a unor liste electorale suplimentare separate, întocmite conform legii, cu utilizarea aceloraşi ştampile electorale”.

Ce a spus Liviu Dragnea…

Am văzut că se preocupă Guvernul, mai nou, de a adopta o ordonanță prin care să reglementeze referendumul local să se poată organiza în aceeași zi și cu alegerile locale și în aceleași secții de vot. De ce e urgentă asta? Noi am atacat-o deja la Avocatul Poporului și am rămas foarte surprins pentru că vrea domnul Bolojan, primarul de la Oradea să facă lucrul ăsta (…) Nu poţi să cheltui bani din bugetul primăriei în campania electorală, ceea ce e ilegal (…) Sperăm ca Avocatul Poporului să țină cont de sesizarea noastră și să atace la Curtea Constituțională”, aşa sună declaraţia liderului PSD. Dragnea a fost „ajutat” copios şi de un site „credincios” care a informat că OUG 15/2016 este contrară recomandărilor Comisiei de la Venezia.

Şi ce a omis să spună

Liviu Dragnea vrea ca OUG 15/2016 să fie atacată la CCR, pentru ca la Oradea şi în comuna Sânmartin să se ţină referendumuri locale privind contopirea respectivei comune cu capitala de judeţ. Desfiinţarea comunei Sânmartin şi intrarea ariei localităţii în componenţa municipiului Oradea se doreşte din raţiuni de ordin pur economic. Culmea, PSD nu ar fi deloc afectat de această contopire. Nu poate spera nici la primăria Oradea şi nici la primăria Sânmartin, iar în ambele consilii locale nu are nicio şansă la majoritate. Altul este motivul pentru care Dragnea şi PSD se opun referendumului: ajutarea UDMR. Şi acest lucru, Liviu Dragnea nu îl spune. Dacă se realizează contopirea, atunci, la alegerile locale din 2020, UDMR ar pierde ceva poziţii 3, maxim 4 poziţii în Consiliul Municipal Oradea, datorită creşterii numărului electoratului românesc, Sânmartin fiind o comună cu populaţie preponderent română. În plus, din punct de vedere istoric, Oradea nu ar mai fi „Nagyvárad” –ul original. Asta sunt „marile probleme” şi PSD sprijină UDMR. Până în prezent au avut loc două referendumuri locale privind contopirea, dar UDMR şi PSD au interzis electoratului propriu să se prezinte la urne. În ambele referendumuri, au lipsit în jur de 3 procente pentru realizarea cvorumului de participare. Rezultatele scrutinelor au fost net favorabile contopirii.

Şanse minore la CCR

Nu ştim dacă şeful instituţiei Avocatul Poporului, Victor Ciorbea va da curs solicitării lui Liviu Dragnea. Ciorbea s-a făcut de râs când nu a atacat la CCR ordonanţa „Dragnea”, cea care a permis migrarea în masă a aleşilor locali şi care ulterior a fost depistată cu multe elemente de neconstituţionalitate de către judecătorii Curţii. Dar şi dacă va da curs cererii liderului PSD, sunt puţine şanse de câştig la CCR. Pentru simplul motiv că într-o speţă anterioară – organizarea referendumului naţional al lui Traian Băsescu în paralel cu alegerile prezidenţiale din 2009 – s-a pronunţat şi a respins o sesizare similară. În 2009 decizia CCR a fost criticabilă, dar acum, este vorba de un referendum pe probleme locale, desfăşurat în paralel cu alegerile locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.