Nava Abdülhamid Han a început prima sa operațiune de foraj la sonda Amasra-4 din Marea Neagră ca parte a eforturilor de a stimula producția de gaze naturale, a anunțat ministrul Energiei din Turcia, Alparslan Bayraktar, citat de Hurryet.
Activitățile de foraj ale navei Abdülhamid Han vor dura aproximativ 30 de zile și vor contribui la aducerea producției zilnice de gaze a Turciei până la aproape 10 milioane de metri cubi zilnic, în câteva luni. În prezent, producția zilnică de gaze naturale a Turciei este de 8 milioane de metri cubi, din care producția din Marea Neagră este de aproximativ 7 milioane de metri cubi pe zi.
Acestea pot părea cifre mici, neimpresionante, dacă luăm în considerare că România are o producție zilnică de 24 de milioane metri cubi, adică de trei ori mai mare ca a Turciei, în condițiile în care are o populație de cinci ori mai mică. Cu toate acestea, în 2020, când a început exploatarea resursei Mării Negre, Turcia avea nici 2 milioane mc producție zilnică, iar România avea tot circa 24 de milioane mc. Turcii și-au crescut de patru ori producția, noi am rămas pe loc. Mai mult, planurile turcilor sunt de a depăși 20 de milioane de metri cubi, până în 2026, mare parte venind din Marea Neagră. Există voci care spun că punga de gaze din Marea Neagră este aceeași, așa că, până începem noi extracția în perimetrul Neptun Deep, din 2027, este posbil ca turcii să fi extras deja din această pungă.
„Gazele naturale pentru consumul a 2,8 milioane de gospodării sunt produse acum în Marea Neagră. Există o producție mică în regiunea Tracia, de aproximativ 1-1,5 milioane de metri cubi. În prezent, producem 8 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi”, a declarat Bayraktar.
Gazele naturale joacă un rol crucial în strategia energetică a Turciei. Descoperirea unor rezerve semnificative de gaze în Marea Neagră în 2020 a reprezentat o schimbare radicală pentru țară.
Turcia desfășoară activități de explorare a petrolului și gazelor naturale, iar activitățile de producție continuă în interiorul țării și în străinătate, cu scopul de a reduce dependența de energia importată. Cele mai mari cantități din import vin din Rusia.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Lasă un răspuns
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Ce comparatie! Ce, turcii si-au vandut tara si rezervele ca slugile romanesti?
Ba, turcii isi exploataeza gazul prin companie turca, nu prin straini hoti( americani si austrieci) care isi bat joc de statul roman..
Rog redactia sa nu mai publice asemenea articole ,care demonstreaza cat suntem de prosti si anuleaza toata stradania noastra de a demonstra ca suntem mandri.
Romania tara esuata. Cu largul concurs al tradatorilor.
Ca angajat la cea mai mare companie petroliera din lume nu pot sa citesc pana la capat acest articol…exista tehnologie „garla”…de cea mai inalta calitate…la noi productia scade in fiecare an cu 5%, noroc ca e cererea foarte mare ca sa nu se oboseasca sa investeasca…dar na aici e de bagat bani…dupa scoti miliardele, nu vin singurele. Apropo, daca se inteapa si bulgarii la acelasi rezervor, si o fac inainte s-ar putea ca tu sa produci mai scump ca ei…asta daca sunt chiar langa blocul tau
prosti, puteau sa cheme OMVul!
Turcii nu stau sa se scarpine in dos dupa ureche cate 30 de ani, precum rumanii.
Cand se vor trezi si romanii sa extraga, nu o sa mai aiba ce extrage……[Rumburak]
Pungile de gaze ca zacaminte pot fi legate intre ele. Turcii extrag la greu si noi vom avea mai nimic.
Care” noi am ramas pe loc”?Zacamintele naturale ale Romaniei au fost instrainate in totalitate!Se poate citi si „furate”!
E tragic , bai ! Noi ce mai dam OMV ului ?
comentatorii care-i ridiculizau pe turci? In incultura lor ii credeau cu o economie slaba si un popor vai de ei cand noi ne stingem cu aprox. 19 milioane ei au pe 80 de milioane…noi avem doar fumuri ei au economie si speranta intr-o relatie solida daca vor fi sau sunt in BRICS…
dupa ce extrageti tot .. sunt curios ce impact Richter va avea ptr Turcia .. cate orase vor fi sub daramaturi?
Foarte bine, sa extraga. Ca noi oricum nu mai avem nevoie ca industria noastra e sublima dar lipseste cu desavarsire. Imi pare rau de austrieci si americani, ca nu prea le mai ramane decat de smantanit.
bună!
România produce 24 milioane metri cubi de gaze?? Si câte sunt ale românilor si câte sunt ale străinilor? Nu mai induceți in eroare cetățenii !
Trădătorii si corupții de după anul 2000 ne-au nenorocit!