Anunț ostentativ

Concesiunea Exxon, pe mâna unor englezi „misterioși“?

Transgaz

Compania britanică specializată în investiţii în resurse MetalNRG PLC a anunţat că a intrat în negocieri exclusive cu un partener londonez, căruia nu i-a dezvăluit identitatea, în vederea preluării unei participaţii majoritare la un operator de petrol şi gaze din România, informează un comunicat de presă. MetalNRG şi partenerul său londonez sunt interesaţi să preia o participaţie de 75% la compania românească de petrol şi gaze. MetalNRG nu a dezvăluit despre ce companie este vorba, dar a precizat distinct că firma românească are o concesiune care este valabilă până în anul 2034 și că discuțiile vor fi finalizate până în februarie 2020.

În mod suprinzător, ANRM a prelungit recent concesiunea pentru zăcămintele de gaze și petrol din Marea Neagră pentru ExxonMobil și Petrom cu 15 ani, până în 2034. Încă și mai surprinzător”, Exxon a anunțat că vrea să vândă, pentru 250 de milioane de dolari, partea sa de 50% din participația în proiectul Mării Negre. Lucrurile par să conveargă spre faptul că acești britanici ar vrea să intre în locul Exxon în Marea Neagră, cu participația majoritară de 75%. Restul de 25% ar putea fi preluat de Romgaz, accesul companiei românești de stat în perimetrul Neptun Deep(rezerve estimate 200 de miliarde de metri cubi) fiind dorit de Ministerul Energiei, prin vocea ministrul Virgil Popescu, dar și de conducere Romgaz, prin directorul Adrian Volintiru Potrivit acestuia, Exxon chiar i-ar fi trimit o adresă Romgaz prin care îi era sondat interesul pentru preluarea unei participații în Marea Neagră.

„Sunt încântat că am pus bazele unei afaceri robuste pentru această oportunitate de investiţii şi că am intrat în perioada de negocieri exclusive. Operaţiunile de due diligence au început şi aşteptăm să intrăm în detaliile acestei concesiuni de petrol şi gaze naturale în lunile următoare”, a declarat directorul general de la MetalNRG, Rolf Gerritsen.

Separat, compania MetalNRG a anunţat că Pierpaolo Rocco se va alătura Consiliului de Administraţie în postul de director executiv şi va fi responsabil pentru proiectul de petrol şi gaze din România pentru care MetalNRG a intrat în negocieri exclusive. Pierpaolo Rocco are o experienţă de peste două decenii în industria de petrol şi gaze, inclusiv la mari companii petroliere precum Total SA, Eni SpA şi Royal Dutch Shell PLC, dar şi la subcontractori precum Saipem SpA.

Cine ar putea extrage hidrocarburile românești

Există producători de petrol și gaze de anvergură globală, cum ar fi BP sau Royal Dutch Shell(englezo – olandez), care ar avea anvergura și interesul să susțină proiectul de extracție a resurselor Mării Negre. Dar, la fel de bine, este cunoscut că Marea Britanie este locul predilect prin care se derulează afaceri cu energie pentru tot felul de investitori discreți din întreaga lume, care nu doresc să apară în față, precum cei ruși, arabi, indieni, chinezi precum și o sumedenie de alte naționalități. Dacă numele foarte posibilului cumpărător al părții Exxon în afacerea Marea Neagră nu este un nume consacrat atunci am putea avea supriza să nu cunoaștem beneficiarul real al tranzacției. De altfel, în descrierea de pe site-ul propriu, MetalNRG PLC recunoaște că este o firmă care ajută alte firme: MetalNRG vrea să fie o companie de tip holding care  vrea să ajute alte companii să-și atingă scopurile”.

În Marea Neagră, există concesiunile de gaze, Exxon-Petrom, Black Sea Oil&Gas și LukOil – Romgaz. BSOG a anunțat deja că începe exploatarea și estimează că va extrage primele cantități la anul sau, cel târziu, în prima parte a lui 2021. Cele mai mari rezerve sunt în perimetrul Trident al Exxon – Petrom, acest consorțiu întârziind să anunțe decizia finală de investiție. Aici sunt peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze. Rușii de la LukOil au anunțat că dețin și ei 35 de miliarde de metri cubi în rezerve, dar nimic despre planurile privind o posibilă exploatare. În total, pe concesiunile deja acordate în mare, se estimează circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze. Cel mai probabil, în condițiile în care România nu prea are consum intern(doar 1 din 3 gospodării sunt branșate iar industrie care să consume masiv nu mai este), acestea vor lua drumul exportului. UE le vrea și ne-a dat și bani pentru a construi conducta care să le care la Viena, ungurii le vor foarte mult și au și făcut presiuni până la Washington pentru a aîncepe odată exploatarea, Ucraina este și ea interesată, de când au probleme politice cu rușii, iar rușii le pot avea dacă ei sunt în spatele companiei britanice care vrea să cumpere partea Exxon din concesiunea Trident.

Regimul fiscal al gazelor din mare este reglementat prin legea off-shore adoptată la finele anului trecut, amendată de Guvernul Dăncilă pentru a fi mai favorabilă investitorilor. Principalul amendament făcut a fost renunțarea la o cotă obligatori de 50% din cantitățile extrase care să fie comercializată local.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1067 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Pai cum o sa dea ma aia date despre jaf? Romania e cîmpul tactic al securitatii iar romanii sa se preucupe de preturile di piata la cartofi si fasole, nu de cum le-o trag securistii pe la spate….si sa se uite la televizor daca se poate.

  2. putem sa stim si noi din ce cauza romanii nu sunt bransati la gaze, din nostalgie ? mirosu de lemn taiat ? cand si daca s-a propus vreodata sa se extinda reteaua de gaz, cine a refuzat, cu nume prenume, autostrazi care sa traverseze toata romania in toate directiile cardinale cand o sa avem ? cand o sa apara la altii masini zburatoare ?

  3. Citiva Generali de Bine din SRI l-au implorat personal pe Bibi sa face ceva pentru a stirpi din radacini coruptia din Romania. Preluarea Exxon de catre Bibi si oamenii lui va rezolva problema in mai putin de 1 Deceniu.
    Vor fi Gaze naturale in toate Brichetele romanilor incepind din 2029.

  4. EXXON au venit s-au plimbat prin Marea Neagra au incasat 250 milioane Dollari moaca acum vanzand partea lor.Ceva genul Bechtel.Asa se facbanii la fraieri si in colonii.

  5. ROMANIA A DEVENIT DUPA ,89 UN EL DORADO AL HOTILO DIN TOATA LUMEA ! Institutiile platite cu sume fantastice (salarii si toate privilegiile } pt a apara interesele natiunii , s-au cardasit cu hotii din afara si cei autohtoni -SRI , JUstitie si jeguri din politica !Inainte de ,89 Romania avea invatamant de toate gradele pt industria extractiva -muncitori cu inalta calificare , maistri , ingineri . Toate utilajele necesare se produceau in tara ! Romania avea unitati de extragere petrol si gaze atat in tara cat si prin toata lumea . Ce am ajuns acum ? Ce s-ar mai putea face pt a ne apropia cat de cat de normalitate ?

  6. In timp ce romani se scuipa uni pe alti, se pirasc, la DNA, PN, SRI,SIE, CIA,MI5 or 6,parchetul european, SBF rusesc, sau mai stiu eu ce servicii de marketing pretine,ei in timpul asta afacerile cu resurse romanesti sunt puse la cale pe linga Romania si patrupezii ce o colonizeaza.Petrolul,gazele ,lemnul,aurul,cimentul ,otelul, griul si ar fi un sir lung de alte resurse esentiale,toate iau calea strainatati,iar nici un acholizat sau bosiman roman nu se ofuscheaza.Am vazut manifestatii pt Kovesi, Cimpoiesu, Luiza etc,dar nu pt mentinerea in tara a acestor resurse.De ce?Pai pentru ca nu ii intereseaza unde se duc pe geto-draci.Ei au o problema vecinul ca are casa sau masina mai bengoasa ca a lui, ce avere are Halep,ce a lasat in urma Mihai Constantinescu ,cit primeste Isbasa caprezentator de moda cite oua a vindut Nastase din aklea numarate sau nu.S-a facut vre-un conational ,asa, o socoteala ,cit cistiga-declarar la fisc- si ce avere are?Nu.Pai ce e fraier?Ma tot intreb daca un popor poate cobori mai jos decit a coborit asta- adica noi .Daca am ajuns de poveste la Al Jazira ,ca cea mai corupta tara .Mai sunt ceva canale de stiri din Somalia , Mozambic etc care inca nu vorbesc despre noi.Dar nu e tirziu.

  7. “MetalNRG vrea să fie o companie de tip holding care vrea să ajute alte companii să-și atingă scopurile”.
    Romania ANORMALA A ANORMALULUI IOHANNIS SI ANORMALUI GUVERN „ludovica orban care face o treaba buna”, cand isi va atinge scopurtile ?
    Cand o va sugruma bilderbergul si anormalul sas mutalau si pradator de tara ?
    Dupa ce a fraudat la ultimele „succesuri” in razboiul cu PSD, fara stirea lui mutalaul sas astia nu veneau, deci prin tablete i-a chemat demult !
    Acum sa vina si „diaspora”lui Macovei si Aurescu sa vada „tara ca afara”!
    Securitatea sa o duca si mai imbelsugat,pentru”merite”deosebite, asteptam decorarea lui Helwig, sts a tuturor generalilor securisti si in telecomunicatii !
    CA ei sunt „patri- HOTI” habar nu au cine sunt astia cu scopurile !!!

  8. Alcibiade, este foarte posibil. Sa nu te miri! Diasporenii unguri sunt stransi uniti in jurul mormantului necunoscut al hunului Attila, cata vreme diasporezii cu sange de Traian Beshescu musca din kuru guvernului romanesc de la Bukale, daca e de stanga si tac mukles ,ca porcu-n popusoi,daca revine Securitatea la butoane si prin ea,insisi Stapanii Inelelor. Unde mai pui ca noi NU avem deloc capital romanesc la 30 de ani de la daramarea National Comunismului lui Ceausescu.Gandire cu premeditare,nu??? Mais oui, biensure, moncher! Dar lasati ca le rezolva ,in mod evident, pe toate, dupa o serie de consultari si discutii cu toti factorii implicati si dupa analize serioase si mature puiul de dac Ludovic Imre, Fatalau I-ul. In favoarea cui,insa? Eh, prea vreti multe sa stiti Deocamdata Romanii sa se mobilizeze pe feisbuci sa iasa si sa demonstreze in favoarea scaderii salariului minim pentru absolvenii de facultaturi si pentru impozitarea IT-stilor. Carte multa nu se cere, prost sa fii si sa tragi la galere !

  9. Preluarea complexului petrochimic Slovnaft Bratislava de catre MOL s-a facut la fel de misterios si de netransparent. Slovacii pur si simplu s-au trezit ca au fost deposedati de cea mai moderna rafinarie din Centrul Europei, justlike that, dupa ce au modernizat-o pe banii lor cu multe miliarde de coco. Cum s-a putut? Prin jonglerii financiare, cu sprijinul neprecupetit, prostia si lacomia guvernului Meciar care a predat,evident contra unor spagi considerabile,managementul Perlei Industriei Slovace unor firme de consultanta din City,care lucrau mana in mana cu viclenii mesageri ai guvernului de la Budapesta. Bravo ungurilor, astia stiu sa-si joace cartile!Tot ungurii au reusit sa impiedice preluarea ostila a MOL de catre OMV. Lucru care noua ne-a iesit fix pe dos:daco-romanii au votat precum oile la strunga preluarea Petrom
    ( n.b. – nu o rafinarie , ci doua complexe petrochimice mari, precum si tot titeiul Romaniei si gazele asociate) la un pret ridicol! Au votat in corpore toti parlamentarii romani, inclusiv minoritatile ,laolalta intr-o veselie, inclusiv tov. Petrov Bashescu si liota de sicofanti ai PD care astazi ne face fala in Lume ! Comparati si judecati ! Adio gaze din Marea Neagra! DE aia trebuia bagat Dragnia la beci , de aia trebuia sa cada guvernul Dancila. Nu va e limpede?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.