Un nou vaccin prelungeşte viaţa bolnavilor de cancer cerebral

Un nou vaccin experimental a permis prelungirea speranţei de viaţă la pacienţii bolnavi de cea mai gravă formă de cancer cerebral, glioblastomul, conform unui studiu academic ale cărui rezultate au fost publicate luni în Statele Unite ale Americii, informează Agerpres.

Administrat alături de terapiile standard, acest vaccin acţionează prin blocarea unei mutaţii a genei EGFRvIII, mutaţie ce este în particular activă în procesul de multiplicare a celulelor canceroase şi are efectul prelungirii speranţei de viaţă a bolnavilor cu 15 până la 26 de luni, conform autorilor studiului publicat în ultimul număr al revistei Journal of Clinical Oncology.

„Folosirea acestui vaccin a avut ca rezultat eliminarea tuturor celulelor canceroase care conţin această mutaţie genetică la 17 dintre cei 18 pacienţi vaccinaţi”, precizează şi Dr. Darell Bigner, directorul centrului de studiu a tumorilor cerebrale de la aceaşi universitate, coordonatorul studiului.

La studiu au participat 35 de bolnavi, dintre care 17 au fost păstraţi ca grup martor, fără a fi vaccinaţi. Cei 35 de bolnavi au fost operaţi în prealabil şi apoi au primit tratamentul obişnuit, prin radiologie şi chimioterapie. Acest vaccin denumit rindopepimut (CDX-110) a fost creat de compania Celldex Therapeutics.

Glioblastomul este cea mai gravă formă de cancer cerebral, bolnavii având o speranţă medie de viaţă de 1 an după primul diagnostic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.