UNATC, între ieri și azi

Ziua UNATC – 30 și 31 ianuarie 2019

În răspăr – despre Caragiale, Pintilie și școala românească de teatru și film Studenții și profesorii universității noastre își acordă, în fiecare an, pe 30 ianuarie, o zi de relache. E data pe care istoria culturii o menționează ca zi de naștere a lui Caragiale și, de aceea, un prilej de sărbătoare și sărbătorire a celor care, prin activitatea lor, au marcat arta și învățământul artistic din țara noastră. Lucian Pintilie a refuzat, de fiecare dată când „institutul” pe care l-a absolvit (al 13-lea (!) pe lista promoției 1956, clasa profesorului George Dem. Loghin), a dorit să îl „sancționeze” cu titlul de Doctor Honoris Causa. Dar, cum în carnavalul vieții regulile se pot schimba în timpul jocului, în același spirit polemic care le-a fost comun lui Caragiale și lui Pintilie, am decis să îi omagiem împreună, în contumacie, nu una, ci două zile, pe 30 și 31 ianuarie 2019.
„Fantezia unui mare artist este nelimitată, ea e stimulată în primul rând de prezența altor mari artiști, care au trăit înainte sau în același timp cu el; experiențele artistice trecute și contemporane o proiectează în direcțiile cele mai halucinante, cele mai neverosimile ale cunoașterii. Expresia acestor căutări noi o știm. Ea e întotdeauna polemică. Cu ce a fost înainte sau chiar cu artistul însuși.”
Așa încheia Lucian Pintilie, în 1965, un articol publicat de revista „Teatrul”.
În spiritul acestor afirmații (firește, pro/contra), am organizat 
Ziua UNATC 2019! Pe data de 30 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala „Ileana Berlogea” trei dintre foștii rectori ai UNATC – Victor Rebengiuc, Florin Mihăilescu și Florin Zamfirescu – au moderat un dialog deschis între studenți și colaboratori ai lui Lucian Pintilie (actori, scenografi, directori de imagine, scenariști, producători). De la ora 14.00, au fost proiectate două documentare realizate în timpul filmărilor la De ce trag clopotele, Mitică? („Fără titlu”, un film de Horea Lapteș) și Balanța („Filmare/Filmage” realizat de Gabriel Kosuth).


Întâlnirea a continuat a doua zi, 
31 ianuarie, când, de la ora 11.00, a avut loc o sesiune de comunicări științifice coordonată de prof.univ.dr. Laurențiu Damian.
În deschidere, a fost lansat  volumului 2, numărul 2 / 2018 al revistei  academice de studii de film și media Close Up, publicație bi-anuală în limba engleză, tipărită de UNACTPress cu ajutorul UCIN.
După-amiază, au fost difuzate două dintre capodoperele cinematografice ale lui Lucian Pintilie: 
De ce trag clopotele, Mitică? (ora 16.00) și Balanța (ora 18.30). De ce a meritat să le (re)vedem? Pentru că, așa cum spunea Caragiale, „Vorba nu e să umpli lumea largă cu o operă, ci o operă strâmtă s-o umpli cu lumea; fiindcă o operă trebuie să trăiască în lung, nu în larg, ca o rază care pătrunde drept înainte, nu ca un balon de la luminaţie, care se umflă în lături.”

Stagiunea UNATC 2018 – 2019, luna Ianuarie
„Pescărușul” după A.P. Cehov, „Menajeria de sticlă” de T. Williams, „Clasa noastră” de T. Słobodzianek, „12 oameni furioși” de R. Rose, „Sărutați-vă și lua-v-ar dracu’!” după „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov. 

PESCĂRUȘUL după A.P. Cehov (Coproducție Teatrul Mic – UNATC)

Anul II, Master, Arta Actorului
Clasa prof.univ.dr. Tania Filip
Regie: Tania Filip
Asistent regie: Vlad Trifaș
Scenografie: Mădălina Sandu, Mădălina Niculae
 Distribuție:
Irina Nikolaevna Arkadina – Alexandra Colci / Anca Munteanu
Konstantin Gavrilovici Treplev – Radu Mateucă
Piotr Nikolaevici Sorin – Alexandru Făiniși / Eduard Burghelea
Nina Mihailovna Zarecinaia – Alexandra Tofan / Marina Fluerașu
Ilia Afanasievici Șamraev – Gabriel Vatavu
Polina Andreevna – Nicoleta Moscalenco
Mașa – Marina Fluerașu / Marina Palii / Minodora Broscoi
Boris Alexeevici Trigorin – Matei Arvunescu
Evgheni Sergheevici Dorn – Radu Chirev
Semion Semionovici Medvedenko – Alin Potop / Andrei Bibire

Spectacolul „Pescărușul” regizat de Tania Filip propune o altfel de viziune asupra acelei nevoi de înțelegere și apropiere dintre oameni, a acelor idealuri ușor de spulberat, a acelei absențe a geniului artistic, dar mai ales asupra unei vieți în permanentă căutare de sensuri cu care se confruntă artiștii de oriunde. Astfel, personajele se confruntă fiecare, fie cu absența iubirii, fie cu cea a mult doritului succes în carieră, culminând, în final, cu absența acelei fericiri ideale și autentice.

MENAJERIA DE STICLĂ – de Tennessee Williams
Anul III, Licență, Actorie
Clasa conf. univ. dr. Andreea Vulpe
Coordonator proiect: prof.asoc.dr. Iulia Lumânare
Traducerea și adaptarea: Iulia Lumânare
Scenografie și costume: Gabriela Petrov
Distribuția:
TOM – Andrei-Teodor Ianuș / Andrei-Nicolae Ionescu
AMANDA – Alexandra Oiște / Alexandra Mădălina Mihai
LAURA – Ioana Beatrice Tănasă / Sandra Ducuță / Lavinia-Andreea Stan
JIM – George Anastasiu Maftei / Cezar-Cristian Costache / Mohammad Jawad Shahbazimoghadam

„Menajeria de sticlă” este o comedie amară, subtilă, în care nostalgia se confundă cu furia, iubirea cu sufocarea, și vinovăția cu tandrețea. Piesa este amintire. Este rememorarea unui trecut cu care Tom Wingfield – alter ego-ul lui Tenesee Williams – încearcă să facă pace. Este rememorarea procesului dureros al unui dublu abandon: desprinderea lui Tom de iubirea acaparatoare a mamei și de sentimentul sufocant de resposabilitate pentru Laura, sora lui infirmă.

CLASA NOASTRĂ, de Tadeusz Słobodzianek
spectacol Licență, Actorie, anul III
Coordonator clasă: conf.univ.dr. Mihaela Sîrbu, lect.univ.dr. Adriana Titieni
Mișcare scenică: lect.univ.dr. Andreea Duță
Scenografie: Inocențiu Ieremia (an III, licenta Scenografie)
Pregătire muzicală: lect.univ.dr. Monica Ciută
Sound design: Andrei Nedelea
Light design: Darius Onica (an II, licenta Imagine)
Regie: Mihaela Sîrbu

Distribuție:
Dora: Ecaterina Elena Lupu/ Marina Podgoreanu
Zocha: Diana Rotaru/ Loredana Vlăduț
Rachelka: Alina Florescu/ Ioana Nimigean
Jakub Kac: Alexandru Munteanu
Rysiek: Sami Al-Tawel
Menachem: Alexandru Mirea/ Vlad Brumaru (anul I, master Actorie)
Zygmunt: Denis Imbrescu
Heniek: Andrei Stăncescu/ Robert Topor
Wladek: Ștefan Bălan
Abram: Tudor Cucu-Dumitrescu/ Theodor Șoptelea (anul II, licență Actorie)

12 OAMENI FURIOȘI de Reginald Rose

Spectacol Licență, anul III, Actorie Clasa conf.univ.dr. Mircea Gheorghiu, lect.univ.dr. Mihai Brătilă, drd. Bogdan Dumitrescu

Traducerea: Victoria Ecaterina Moraru Adaptarea: Mihai Brătilă și Mircea Gheorghiu
Scenografie și Costume: Mihai Brătilă și Mircea Gheorghiu
Distribuție:
Juratul nr.1 – Mara Roșioru Juratul nr.2 – Tomer Jack Weissbuch Juratul nr.3 – Andrei Anghel
Juratul nr.4 – Mădălina Stoica Juratul nr.5 – Laila Abdel Hafiz Juratul nr.6 – Miruna Blidariu
Juratul nr.7 – Visarion Udatu Juratul nr.8 – Ilinca Neacșu Juratul nr.9 – Gabriel Zaharia
Juratul nr.10 – Adrian Ban Juratul nr.11 – Victoria Ecaterina Moraru Juratul nr.12 – Sandu Ilie
Aprodul – Manuela Georgieva

„12 oameni furioși” este o dramă care tratează problema prejudecăților, a justiției și a familiei. Cei 12 jurați se confruntă cu un caz de crimă cu premeditare și trebuie să decidă dacă un băiat de 18 ani va ajunge sau nu pe scaunul electric. Dar votul unanim implică o obiectivitate pe care jurații fie o reneagă fie o pretind mai mult decât e cazul.

SĂRUTAȚI-VĂ ȘI LUA-V-AR DRACU’ Anul II, Master, Arta Actorului
după „Cerere în căsătorie” A.P. Cehov
Clasa: prof.univ. dr. Radu Gabriel Coordonator proiect: prof.univ. dr. Radu Gabriel
Distribuție:  Alexa Tofan, Anca Munteanu, Gabriel Vatavu

Evenimente viitoare

UNATC Animation Pitch 2019, 7 februarie, ora 14, CINETic
Anul I și anul II Master Animație, UNATC își vor prezenta proiectele de film la care lucrează pentru Diplomă (concepția regizorală, conceptul grafic + production timeline) și vor spune ce nevoi au pentru continuarea proiectului.

Anul acesta, UNATC Animation Pitch îl are ca invitat, alături de studenți, profesori, muzicieni, producători și realizatori din industrie, pe Zoltán Szilágyi, autor de film de animație. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.