USL, ceva ce nu există

Această alianță care se află la guvernare, pe care mulți o văd intenționat altceva, poate pune în pericol democrația, dacă nu cumva a și făcut-o. Bazată pe lideri, aceștia se joacă iresponsabil de-a politica, de-a guvernarea, de-a tot ce vrea presupusul electorat. Dacă ar fi să se deghizeze cu o mască venețiană pe chip n-ar scăpa ocazia, ar face-o neîntârziat. Jucându-se de-a politica, solemni, mișcați de idealuri numai de ei știute, Ponta și Antonescu au ceva din artiștii amatori de la fostele case de cultură din comunism. Nu vor trece niciodată la teatrul profesionist.

Interesați de politică în măsura în care aceasta le oferă avantaje, cele două speranțe au reușit să acapareze o putere bună doar ca ascensor pentru cultul personalității. Scoși din pălăriile care au livrat cam toată galeria de nepoți, gineri, fii și fiice, cei doi artiști ai unui spectacol ratat și-au cam terminat reprezentația, când mai este timp lung până la gongul final.

Blocajul impus de casta securistă în politica anilor ’90 și ulterior a făcut din mediul politic paradis al unui ocupant. Faptul că un Victor Ponta sau un Crin Antonescu au ajuns să întruchipeze speranța unor milioane de români nu sună a bine. Cu privirea spre cele două păpuși rusești, mulți români au ajuns deja la o disperare de care sunt ei înșiși vinovați. Victoria comună a celor doi se transformă cu fiecare zi într-o caricatură a bărbăției politice. Această relație electorală a fost posibilă datorită unui minus catastrofal: lipsa de viziune politică, de combativitate. Paralizând viața politică în teritoriu, alianța a dat curs liber ascensiunii unor activiști îmbătrâniți în rele, împreună cu întregi liote de profitori. Sub semnul bunelor intenții reformiste, USL împinge România în monolitul istoric, cronicizat.

Ambele partide, PSD și PNL, au la vârful lor personaje care nu mai pot oferi nimic, cu excepția corupției. Nu-i exclus, tocmai această încremenire în proiecte să le fi apropiat mai mult decât altceva. Nimic nu-i solidarizează mai puternic pe politicienii români decât elementele profitului. Așa au ajuns administratori incontrolabili ai averii și patrimoniului public, obturând accesul spre justiție ca potențială restabilire a democrației. Criza politică și economică actuală nu poate fi depășită prin schimbul de amabilități găunoase Ponta-Antonescu, cum nu a putut fi rezolvată prin relația de tip militar Băsescu- Boc.

Solicitând încredere și susținere partidelor pe care le conduc, cei doi crainici ai unei confruntări ajunse cumetrie trag de timp fără să facă nimic. Axați pe ideea măririi pensiilor, a salariilor bugetarilor, uită că acestea au nevoie de finanțare. Făcând din politică politichie, Victor Ponta riscă să aducă România într-o situație cu adevărat explozivă, criza mondială obligând guvernele la maximă mobilitate. Actualul prim-ministru pare mai preocupat de viitorul lui Adrian Năstase decât de treburile țării. Solidaritatea cu Adrian Năstase nu mai lasă loc de nimic, implicând mediocritate, obrăznicie, absența unui standard moral.

Pactizând cu Gigi Becali, Crin Antonescu se află în aceeași situație de a fi un oarecare. Prezența sa la cârma PNL este punctul de a deveni scandaloasă, iar candidatura la președinția țării, un sport pentru care nu are nicio aptitudine. Confundând atitudinile antidemocratice ale Budapestei cu fermitatea democratică, lipsa unui proiect european pentru România cu simpla demitere a lui Traian Băsescu, Crin Antonescu se îndepărtează tot mai mult de startul unde se afla cu un an în urmă, devenind aproape portretul făcut de cel la al cărui scaun visează.

Alianța USL este dominată de lideri cu probleme. În aceste condiții, ce schimbări pot impune asemenea oameni? Suspiciunile adversarilor politici intens exploatate au fost șterse de preluarea puterii. Ele revin acum în acțiunea politică, în incapacitatea creionării unei Românii de tip democratic, dovedindu-se o realitate de luat în serios. China, Rusia par să fie destinațiile obligatorii spre care cei doi vor să-i îmbarce pe români. Prin alianța cu PSD, care nu mai pare să fi fost atât de necesară, PNL și-a erodat până spre limită capacitate doctrinară și așa precară. PSD își arată sorgintea roșie, în tendința de a deține o putere publică absolută nu pentru binele societății, se înțelege.

Alianța USL nu există pentru România. Utopiile nu duc nicăieri, instaurează lent un dezastru, mai puțin vizibil prin adăugarea la alte dezastre. Alianțele nepotrivite se fac în perspectiva iresponsabilității, fără a participa la un decont. Insistența în direcția acestui succes politic paralizează România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.