Vasile Dâncu: Românii au o relaţie nevrotică cu UE

Românii au o relație ”total nevrotică” cu UE după ce, în doar câțiva ani, încrederea în UE s-a prăbușit de la 86 la 46%, afirmă sociologul Vasile Dâncu, într-un interviu acordat pentru site-ul caleaeuropeana.ro, potrivit Inpolitics.

”Este o relatie total nevrotica cu UE. Trebuie sa trecem la o faza realista. Acum avem o nevroza, nu euro-scepticism. Este o euro-suparare. Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura. Am inteles ca UE nu iti baga in desaga, iar birocratia europeana este defavorabila tarilor noastre, cu economii emergente. Am vazut in faze trecute ale unor proiecte ca nu doar coruptia din Romania este problema, dar si birocratia europeana ne fac sa avem o cifra de absorbtie redusa. Pe de alta parte, si media face ce trebuie si relateaza aceste lucruri. Noi nu avem multi jurnalisti specializati in afaceri europene, iar UE reprezinta o nisa mai putin populara, pentru ca nu poti vinde probleme europene. Presa noastra, axata mai degraba catre scandal, a avut totusi un rol pozitiv. A pus presiune pe autoritati pentru a ridica problema absorbtiei fondurilor UE, iar acest lucru s-a rasfrant si asupra UE, desi presa nu a criticat UE, ci guvernantii. Neputinta autoritatilor, senzatia de nedreptate data de acestea, explicatiile pe care le-au dat in legatura cu intarzierea aderarii la Spatiul Schengen, ca nu sunt de vina si ca de vina e Olanda au construit nemultumirea cofabricata de guvernanti si presa. Am asteptat UE ca pe americani, sa ne elibereze, sa ne aduca modernizare”, e de părere sociologul clujean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.