(VIDEO) Raed Arafat rupe tăcerea

Șeful DSU, Raed Arafat, reclamă tentative de destabilizare a serviciilor de urgență, care au apărut încă din 2010, iar în ultimele 4 – 5 săptămâni spune că au avut ca scop rămânerea la sol a elicopterelor SMURD prin încercarea de modificare a Codului Aerian.

Raed Arafat a postat pe Facebook un video în care vorbește despre „un atac asupra salvatorilor”, spunând că nu este vorba doar de el sau de conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ci și de cei care au realizat intervenția și au făcut tot posibilul să salveze cât mai multe vieți, referindu-se intervenția de la Colectiv.

„Aici au fost puși într-o lumină negativă pe care o să o clarific pe parcursul declarațiilor pe care o să le fac și pe parcursul dezbaterilor care vor urma poate după campania prezidențială. Ca să intrăm direct în subiectul de astăzi, pe care vreau să îl prezint, este un subiect care arată că sunt mai multe interese în domeniul urgenței. Există mai multe interese care pot fi în spatele atacurilor care au loc în mod concertat asupra noastră și nu numai în ultima perioadă, ci pe parcursul ultimilor ani. Dacă vedem unul din aceste lucruri, iar la finalul acestei filmări o să vedeți despre ce e vorba, cum s-a încercat dărâmarea aviației de urgență din România, cum s-a încercat dărâmarea aviației MAI, respectiv a SMURD-ului și colaborării civil-militare numai în ultimele 4 săptămâni. Nu mai devreme decât asta, numai ultimele 4 – 5 săptămâni a fost această tentativă, atunci o să înțelegeți de ce spun că există multe interese care pot fi convergente pentru a încuraja atacarea și persoanelor, discreditarea lor și a instituțiilor, încercând să spună că ele nu sunt eficiente, nu au evoluat, nu s-a schimbat nimic în ele, ceea ce e contrar realității”, spune Arafat.

Șeful DSU vorbește despre modul în care a fost realizată Legea Sănătății în 2006, cum a fost ea atacată la CCR, pe motiv că nu lăsa loc de competiții de tip comercial în serviciile de urgență

„S-a încercat obținerea unor decizii inițial de discriminare pentru a forța Ministerul Sănătății să introducă sectorul comercial în competiție cu sectorul public pe fonduri publice, când au pierdut acolo(la Curtea de Apel Argeș – n.r.) au ajuns la CCR unde s-a încercat lovirea ca și neconstituțională a articolelor care prevedeau acest lucru”, afirmă Arafat.

Șeful DSU vorbește, în continuare, de o altă tentativă, din 2010, când un deputat din zona Banatului a venit cu o propunere legislativă inițiată de niște servicii de medicină private pentru a modifica legea Sănătății.

„Nu s-a reușit, au fost mai multe discuții, deputații care au semnat și-au retras semnăturile când au înțeles care e impactul (…). După care a venit tentativa din 2011, unde s-a încercat printr-un nou proiect legislativ, desființarea părții de urgență care prevede modul de organizare a sistemului, minimalizarea ei și liberalizarea sistemului de urgență prin afirmarea în lege că orice serviciu omologat poate să acorde asistență, ceea ce înseamnă că s-a deschis competiția pe asistența publică și asta automat ar însemna că orice serviciu poate să vină să intre pe fondurile publice, că serviciile de stat trebuie să intre în competiție cu ei și asta ar însemna automat că fondurile publice încep să scadă la serviciile publice, ceea ce înseamnă că ele trebuie să dispară pentru că fondurile nu scad, ci rămân la fel, doar furnizorii cresc și astfel ne trezim că am pierdut un sistem vital și strategic în țară”, adaugă Raed Arafat.

Niciuna dintre tentative, spune șeful DSU, nu a fost ca cea din ultima lună, când s-a încercat modificarea Codului Aerian, astfel încât aeronavele înmatriculate militar să nu mai poată executa alte misiuni în afara celor militare. Acest lucru, spune Raed Arafat, ar fi însemnat ca aeronavele SMURD să rămână la sol.

„La Comisia de Transporturi a Parlamentului României, acolo era depus Codul Aerian de către Ministerul Apărării și Ministerul Transporturilor, împreună. Era Codul Aerian care urma să înlocuiască vechiul cod și care era un cod comun. Atunci am fost atenționat de către colegii militari că există amendamente, că se încearcă introducerea lor în Codul Aerian și era pe ultima sută de metri, pentru că trecuse de Senat tacit și ajunsese la Camera Deputaților și comisia respectivă era una din cele două comisii care face raportul comun. (…) Când am intrat cu colegii pe aceste amendamente, despre care s-a recunoscut că au fost preluate de industrie, au fost introduse și urmau să fie votate după dezbatere. Noi am reușit să intrăm în dezbatere și norocul nostru că în această dezbatere, care a însemnat mai multe întâlniri, una dintre ele a durat mai mult de 6 ore, am reușit să demontăm ce dorește industria demonstrând că acest lucru ar distruge complet aviația publică de astăzi”, spune șeful DSU.

Potrivit acestuia, aeronavele militare ar fi urmat să execute numai misiuni militare.

„Asta înseamnă că aeronavele SMURD-ului care sunt înmatriculate militar, dar și aeronavele MAI care sunt înmatriculate militar nu mai pot executa nicio misiune militară de urgență, pe situații de urgență, de stingere incendii, de orice, decât misiuni militare. Asta înseamnă că aeronavele SMURD-ului imediat dacă se promulga această lege stăteau la sol până se schimba statutul lor pentru că ele nu mai puteau executa astfel de misiuni, iar colaborarea cu Armata, pe care o avem, pentru că Armata ne sprijină, Forțele Aeriene ne sprijină continuu, după cum știți, în misiunile medicale, ar dispărea (…). Acesta era doar primul articol modificat. După care, avem articolul original care prevedea că aeronavele de stat, toate aeronavele care sunt implicate în diferite domenii, care rezolvă statul, inclusiv situațiile de urgență. La propunerea industriei, cum i se spune, sau a firmelor deținătoare de elicoptere, au scos din aeronavele de stat tot ceea ce considerau ei că ar fi un domeniu pentru activitatea lor comercială, mai ales medicina de urgență. O aeronavă destinată pentru situații de urgență nu mai este aeronavă de stat, conform propunerii. După care au redefinit zborul umanitar și au eliminat din al anumite tipuri de misiuni extrem de importante pentru noi, intervenție de urgență sau evacuare pe motiv de securitate. Vă amintesc că România a mai evacuat cetățeni români din zone de conflict, nu o singură dată. Asta ar însemna că nu mai trebuie să o facem cu aeronavele de stat sau aeronavele militare și ar trebui să închiriem astfel de aeronave pentru astfel de misiuni”, explică Raed Arafat.

Arafat afirmă că cel mai interesant lucru ce ar fi urmat să fie modificat era introducerea unei noi definiții a zborurilor medicale de urgență.

„Era preluată o definiție care include că zborurile medicale de urgență sunt zboruri HEMS. Acesta este un regulament european destinat zborurilor comerciale. Deci asta ar însemna că în viitor cine vrea să facă astfel de zboruri trebuie să le execute ca prestări servicii și comerciale. Asta ar înlocui aviația SMURD. Iar dacă aviația SMURD ar vrea să continue cu zborurile Ministerului de Interne, ar trebui să se înmatriculeze civil și să intre pe prestări servicii, care schimbă total conceptul”, afirmă șeful DSU.

Șeful DSU afirmă că a venit cu aceste explicații pentru că nu vrea să se mai spună că nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani sau în ultima perioadă, deoarece lucrurile sunt în continuă schimbare.

Unele interese ce pot exista in spatele atacurilor repetate asupra sistemului de urgenta!

Multe interese pot sta in spatele atacurilor continue impotriva sistemului de urgenta si a salvatorilor, dar si impotriva conducerii IGSU si a persoanei mele. In acest film explic unele aspecte importante in ce priveste tentativele de privatizare in sistemul de urgenta, ultima tentativa fiind foarte recenta.

Publicată de Raed Arafat pe Joi, 31 octombrie 2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

17 Comentarii

 1. A mai incercat si turnatorul petrov sa-l muste ce cur, si a iesit lumea in strada.

 2. Am si eu o intrebare doar… Harafat a inventat pompierii smurd, structura militara de interventie… dar mai bine nu putea sa reformeze serviciul de ambulanta… asa avem in prezent doya servicii incompetente… una e cu militari si alta cu neispraviti… numai zic de banii care se duc aiurea pe doua servicii concurente

 3. Deci exista o adunatura de tradatori din parlamentarii pnl (ei sunt cei care au onztrodus modificarile) care doresc distrugerea serviciului de urgenta.

 4. In pana de idei, debusolati de raportul Rise Project, salvatorii USR au mai gasit o tinta in persoana unuia dintre putinii oameni care au facut ceva in tara asta. Nu destul pentru a compensa nesimtirea, prostia si ingalarea care sufoca Romania dar infinit mai mult decat au facut #rezist, USR sau PNL, buni doar sa faca galagie si sa darame ce au facut altii.
  Domnule Arafat, in numele oamenilor care stiu ce greu se construieste o institutie functionala, va cer scuze si va rog sa depasiti cu fruntea sus mizeria orchestrata impotriva Dumneavoastra. Romanii sunt oameni minunati dar au si prostul obicei de a-si distruge valorile, de la Decebal la Avram Iancu si Maresalul Antonescu, de la Alecsandri si Eminescu la Brancusi, lista binefacatorilor rasplatiti cu ingratitudine este foarte lunga si cam fara exceptie. Sunteti deci intr-o companie selecta !

 5. Situatia e foarte maro si domnul Arafat sa zica cine face aceste presiuni. Banuiesc ca prietenii celor de „dreapta”,ca „ciuma rosie” niciodata nu ar face asa ceva . E bine asa,votati neo marxismul si va salveaza sica mandolina cu jivina nazista.

 6. Câtă golănie… Păi dacă vor unii și alții să facă competiție SMURD-ului n-au decât s-o facă dar nu cu bani de la buget. În America de nord există servicii medicale private dar scoți banul din buzunar. Aici plătești transportul indiferent dacă transportatorul este de stat sau privat. Diferența e că cel privat costă mai mult… obrazul subțire, cu cheltuială se ține.

  PS. Aceiași golani care-au vrut să pună pe butuci transplanturile de organe facute-n România, vor să nenorocească acum și urgențele medicale.

 7. in loc sa facem sa functioneze mai bine salvarea si pompierii ne-am pricopsit cu smurdul lui raed. cum naiba un srl a ajuns sa penetreze ministerul de interne, sa faca si desfaca legislatia?

 8. Arafat este un tip deja plafonat profesional. Romanii trebuie sa-i multumeasca sincer pentru tot ceea ce a realizat in sistem si sa-i spuna pa. Omul a ramas la nivelul unui sef de autobaza de ambulante indiferent cat il umfla cu pompa securistii de la A3. M-am saturat de ‘mugureii’ ce sunt de neinlocuit.

 9. Agenturili straine, oculta mondiala impotriva Romaniei…
  Raed Arafat a ajuns jalnic, vorbeste precum comunistii lui Ceausescu sau PSDistii lui Dragnea, nici o deosebire!
  Iesit, dle Raed Arafat si VORBITI, spuneti ce STITI, NU vorbe in dodii, de ce veniti cu exprimari impersonale, caracteristice celor care bat campiile dambovitene!?
  Raed Arafat REFUZA sa apara in Conferinta de presa si sa RASPUNDA intrebarilor jurnalsitilor, PREFERA insa sa vorbeasca CE si despre CE vrea el!
  Manipulare se numeste, dle Raed Arafat!
  Un profesiosnit apreciat de o Romanie intreaga a ajuns un jalnic politruc dambovitean, pacat.

 10. Incompetentul asta incepe sa devina jalnic, patetic sa nu i se ia scaunul de sub k*oor. „NU MAI TINE LINIA OCUPATA”. Kojak se piaptana

 11. mikeyh, lili,georgel &comp: marsh afara ! Mai terminati cu lectiile de indobitocire invatate de voi la Unitate. Tara asta si asa zdruncinata nu are nevoie si de alte lepre ca voi. Luati-va cei 40 de galbeni pentyru scriitura si marsh afara ! Se gasesc tot felul de spalati pe creier care in viata lor nu au construit nici macar un cotet de caine sa-si dea cu pararea despre munca unui OM (Arafat) care este de 100 de ori mai roman decat toate japitele care isi dau cu parerea despre el si care ar vrea sa puna botu’ la covrigi. Moca.

 12. UE,prin Regulament european destinat zborurilor comerciale HEMS, le-a spus baietilor destepti,ia mai vedeti voi,ma ce puteti privatiza,agata prin Romania la „servicii”din bugetul public si aici prezumtivii „furnizori” in frunte cu generalii de la „industria de armament”,generalii MI, gata cu ambulantele nerabdatoare pe tzeava, au batut din picior sa navaleasca la bugetul public -„au scos din aeronavele de stat tot ceea ce considerau ei că ar fi un domeniu pentru activitatea lor comercială, mai ales medicina de urgență”! Sa inchiriem serviciile lor comerciale, capuserie sangeroasa pe bugetul public,deci „intervenția de urgență sau evacuare pe motiv de securitate” publica, a statului sa fie eliminata !@Mr.Frodo si @vasile spun mai sus, cine vrea asta-prietenii de „dreapta”,golanii care au distrus transpalntul romanesc de organe, golanii care au promovat „gripa porcina”, golanii care mai vor servicii comerciale „libere” marca UE! Arafat si-a facut bine treaba si campania impotriva sa si a sistemului atual de urgenta sta in gat firmelor de elicoptere apartinand „ind.de armament” care le-au facut tot pe banii nostrii,dar acum vor plati d ela buget sa-si recupereze „investitiile” adica a doua oara prin jumulirea romanilor!Sa-l sustinem pe ARafat ,urgenta de sanatate publica .Acparand serviciile publice detinute de STatul Roman,cum au facut toti-gaze,ApaNova,electricitate ,gunoi-Urban etc, dicteaza tarife, scumpesc si practic ne-au adus la sapa de lemn ,depinzand de niste golani miliardari straini sau locali.

 13. Multi cretini pe forum,dar asa e in Romania,plin de cretini si de aia nici nu evolueaza Romania,ca mereu cretinii stiu doar sa critice fara sa faca nimic bun.
  A venit un sirian sa va dea lectii de tot felul fiind un OM si profesionist impecabil si boii satului fanii nazistului de cotroceni il ataca,bravo.

 14. Domnule Arafat, daca cititi aceste comentarii, sa stiti ca mare parte din romani, va apreciaza si va sustin.

 15. @miesila: De unde stii tu ca baiatul asta imbatranit la nivelul unui sef de autobaza de ambulante va mai performa in viitor? Pana acum a batut pasul pe loc fara ca cineva sa-l obstructioneze. Si de unde stii ca alta persoana nu ar fi mult mai competenta decat arabul daca va fi pe scaunul acestuia? Repeti texte ieftine cu care te-au indoctrinat hahalerele bine platite de Voiculescu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.