Voluntari, un oraş sugrumat de o mână de oameni

Război fraticid în USL – faza pe comune avansate la gradul de oraş. Un uriaş scandal a izbucnit recent la Voluntari, oraş însuşit din anul 2000 de onorabilul om politic, marinar la bază, Costel Pandele. Din funcţia de primar loveşte în preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, coleg de partid atât cu Pandele, dar şi cu soţia acestuia, Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României. Pe scurt, în timp ce Marian Petrache era în concediu, i s-au înlocuit printr-o şedinţă-fulger de consiliu toţi oamenii pe care-i pusese în funcţii de directori prin „deconcentrate”. Se ştie că o coaliţie formată din oameni apropiaţi ai primarului Costel Pandele din Voluntari – consilieri PSD şi PDL din vechea gardă, alături de oameni din Prefectură – a pornit prin vocea Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele, preşedintele PSD Ilfov, o campanie de denigrare a lui Marian Petrache. Cel din urmă nu poate fi suspectat că ar fi chiar uşă de biserică – dar aceasta este altă discuţie. Cert este că scandalul a început – însă haideţi să vedem care ar putea fi miza acestui conflict.

Voluntari a fost comună până în aprilie 2004, când a devenit, prin efortul şi grija lui Costel Pandele, oraş. Oraşul Voluntari integrează în componenţa lui teritorială două zone distincte ca localizare geografică: zona din jurul DN2 (care face legătura între Bucureşti şi Moldova) şi cartierul Pipera, zone care sunt separate de un teren pe care va trece autostrada Bucureşti-Ploieşti.

O zonă extrem de căutată în timpul boom-ului imobiliar, atunci când orice posesor de tarla la marginea Capitalei se visa mare dezvoltator imobiliar. Zona era căutată pentru că este foarte aproape de oraş, iar accesul către cartierele bucureştene este relativ facil – mai ales că urma construcţia autostrăzii Bucureşti-Ploieşti. Aşadar, Voluntarii erau o comună, apoi un oraş cu potenţial. Şi Pandele a văzut asta, din moment ce a renunţat la funcţiile din Bucureşti şi s-a retras ca modest primar de comună. Încet-încet, mâna lui Pandele a început să se vadă: de exemplu, bugetul comunei-oraş a crescut an de an, de când a intrat în cel mai important birou al primăriei, până la circa 50 de milioane de euro în 2011, conform datelor publicate pe site-ul primăriei. Şi nu e deloc puţin pentru un mic oraş (are circa 30.000 de locuitori). Pentru comparaţie, oraşul Vaslui – care este şi mai mare, dar şi reşedinţă de judeţ – are un buget de circa 37 de milioane de euro.

Însă interesant este modul în care a cresut bugetul Voluntarilor: nu prin creşterea veniturilor, ci prin creşterea cheltuielilor. Astfel, an după an, primarul Pandele a adăugat câte o companie al cărei acţionar este Consiliul Local, creându-şi un aparat din ce în ce mai mare. Bineînţeles, nu primarul în sine a făcut asta, ci Consiliul Local – însă oamenii din zonă ştiu foarte bine că nici un consilier nu mişcă în front fără ordin de la onorabilul edil.

Autoritatea locală are acum mai multe societăţi:

  • SC EURO APAVOL SA – exploatarea şi gestionarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare
  • SC ELECTROVOL SA – proiectare, executare şi exploatare de instalaţii electrice pentru construcţii civile şi industriale
  • SC ECOVOL SA – servicii de salubrizare la persoane fizice şi persoane juridice
  • SC TELEVOL SYSTEMS SA – activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu

Ca principiu, mai toate primăriile din România au încercat să-şi externalizeze aceste servicii, acolo unde existau, pentru că este cunoscut faptul că managementul companiilor de stat este de regulă dezastruos. La Voluntari, nu. Mai mult, primarul a ţinut să aibă, pe lângă oarecum normalele societăţi de apă şi salubrizare, chiar şi un operator de cablu TV.

La companiile enumerate, managementul este asigurat de apropiaţi – sau agreaţi – de-ai primarului. Rezultatul este previzibil: acestea pierd an de an sume de ordinul sutelor de mii de lei, chiar al milioanelor. Iată şi câteva exemple, luate de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice:

  • EURO APAVOL – pierderi de 613.954 lei în 2011 şi profit de 78.109 lei în 2012;
  • ELECTROVOL – pierderi de 384.706 lei în 2009, profit de 1.114 lei în 2010, pierderi de 142.500 lei în 2011;
  • ECOVOL – pierderi de 913.718 lei în 2009, pierderi de 1.907.418 lei în 2010, pierderi de 362.381 lei în 2011, profit de 1.732.775 lei în 2012;
  • TELEVOL SYSTEMS – pierderi de 489.581 lei în 2010, pierderi de 254.618 lei în 2011, profit de 34.015 lei în 2012.

Astfel, se vede destul de clar că profitul este pasăre rară prin Voluntari. Mai grav este că afectaţi direct sunt oamenii din localitate, care vor-nu vor trebuie să plătească utilităţile la preţuri duble faţă de perioada în care acestea erau asigurate de operatori privaţi, nu de extensii ale Primăriei. Asta doar ca visul lui Pandele – o primărie mare, puternică, importantă în localitate, să fie pus în practică. Fără să mai vorbim despre faptul că, acolo unde sunt bani publici de tocat, primii la rând sunt cei agreaţi de edili.

Dar asta nu este tot. Vom reveni cu un articol despre terenul pe care va trece capătul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti şi de care sunt legaţi, direct sau indirect, oameni importanţi din Voluntari, dar şi din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.