„Ana. Portretul Reginei”, un dar regal la început de primăvară

“Curtea Veche Publishing” lansează astăzi, 1 martie, volumul bilingv româno-englez “Ana. Portretul Reginei/ Anne. The Queen’s Portrait”, semnat de ASR Principele Radu al României. Lansarea va avea loc la „Muzeul Naţional de Istorie a României”, în Sala „Lapidarium”.

Majestatea Sa Regina Ana a României împlineşte anul acesta nouăzeci de ani, devenind astfel cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din istoria României, iar volumul de faţă este un dar pentru soţia Majestăţii Sale Regelui Mihai I, figură emblematică a istoriei naţionale contemporane.

Volumul fiind dedicat Reginei, iar perioada 1-8 martie având o însemnătate specială, Alteţa Sa Regală Principele Radu le va invita să ia cuvântul pe trei doamne apropiate Familiei Regale: Sandra Gătejeanu-Gheorghe, Director de Protocol al Casei Regale, Iren Arsene, Managing Partner “Curtea Veche Publishing”, Georgeta Filitti, istoric.

Regina Ana a României

Cartea este un album cu fotografii de familie înfăţişând-o pe Regină. Aşa cum Editura “Curtea Veche” şi-a obişnuit cititorii prin colecţia “Casa Regală”, informaţiile ce însoţesc fotografiile sunt foarte personale: nici literatură, nici istorie, textul ce însoţeşte fotografiile Reginei, din copilărie şi până astăzi, sunt însemnări de familie ce scot la iveală frumuseţea şi farmecul, spontaneitatea şi eleganţa, dar şi firea energică a Majestăţii Sale, toate sfidând parcă destinul ce nu a ferit-o de suferinţă.

În cele 177 de pagini veţi putea citi despre copilăria şi adolescenţa Reginei, viaţa de familie, devotamentul faţă de Ţară.

“Fiindcă frumoasa noastră Regină nu este o femeie suavă, ci una energică. Ea poate fi abruptă în reacţii, tăioasă în replici, iute în gesturi şi plină de un aplomb rebel. Agilitatea sa nu este una de balerină, ci una de felină. Ana a României nu răspunde vieţii şi lumii, ci le provoacă. Gata mereu să se alăture unei demonstraţii de stradă, Regina preferă să călărească decât să brodeze, să meargă cu jeepul sau cu bicicleta în loc să gătească, să facă tâmplărie în loc de conversaţie de salon. Reginei îi place fotbalul, preferă bocancii pantofilor cu toc şi se simte stingherită în rochii lungi cu diadema pe cap. Uneori, în compania verilor ei regali, Majestatea Sa face glume (în particular, nu în public) despre protocol şi rigorile ceremonialului.

Regina Ana în timpul războiului

Atunci când, însă, este în luminile rampei, Regina devine contrariul tuturor celor afirmate în paragraful precedent. Rochiile ei sunt mereu purtate cu o graţie înnăscută, zâmbetul şi semeţia capului sunt mereu asortate cu diadema de diamant (a purtat rar mai mult de una, cea rămasă de la Regina Elena, pe care o împarte cu Principesa Moştenitoare şi, uneori, cu celelalte fiice ale ei). Maiestatea ţinutei sale este relaxată şi nobilă, trecând fără efort printre oameni şi împrejurări. Simplitatea Reginei Ana este aceeaşi la Piaţa Amzei şi la Palatul Buckingham”. Aşa o portretizează Principele Radu al României.

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris. Este fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei. Deşi părinţii Reginei nu au fost niciodată bogaţi sau influenţi în societatea în care trăiau, Majestatea Sa a avut o copilărie fără griji. La vârsta de 17 ani, Principesa Ana şi-a urmat părinţii în refugiul din Statele Unite ale Americii. S-a înscris la un curs de artă în 1941. S-a angajat, urmând exemplul mamei şi al tatălui său, ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s. În septembrie ’43 s-a înrolat în armata franceză, unde a lucrat ca voluntar, fiind şofer pe jeep. La sfârşitul războiului a fost avansată de la gradul de caporal la gradul de locotenent şi a primit Crucea de Război a Franţei. Primii ani de după război au fost oarecum dificili pentru Principesa Ana.

Regina Ana şi Regele Mihai la nuntă

A avut o mare plăcere de a citi, a privi un film sau de a asculta muzică. Până la vârsta de 90 de ani, Regina Ana a rămas fidelă marii sale pasiuni de a citi. Orice carte aflată în camera personală a Majestăţii Sale este „devorată” în câteva ore, iar goana Reginei după titluri noi este aproape legendară. Să amintim totuşi şi pasiunile sale pentru pictură, cât şi pentru grădinărit.

Dar, privind în urmă, să mai amintim că atunci când s-a aşezat de bunăvoie în faţa altarului în dreapta viitorului ei soţ, Ana de Bourbon a ştiut pe ce drum îşi îndreaptă paşii. „Norocul de a trăi alături de bărbatul iubit nu vine fără un preţ. El costă cât o viaţă. De altfel, în aceşti ani ai exilului, Majestăţile Lor s-au bucurat de farmecul şi liniştea vieţii de la ţară pe frumosul domeniu Brahmshill, proprietatea de lângă Londra a lordului Brocker. Regele şi Regina au recurs la cele mai neobişnuite modalităţi de a-şi câştiga existenţa. În timpul şederii lor în Marea Britanie, în anii ’50, au muncit la fermă şi în propriul lor atelier de tâmplărie. Regele şi Regina s-au mutat în Elveţia în anul 1956… Anii din Elveţia le sunt mai bine cunoscuţi românilor fiindcă Regele Mihai a lucrat, în acea epocă, ca pilot de încercare la Learjet, iar Villa Serena de la Versoix a devenit, în România, simbolul Coroanei, al demnităţii şi al libertăţii confiscate. Majestăţile Lor au împărţit de-a lungul vieţii o mulţime de preocupări. Mihai I şi Ana sunt deopotrivă pasionaţi de muzică, de fotografii, de filme şi de călătorii”, scrie Principele Radu al României.

Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana a României

Din 1997, de când s-au întors în ţară, Majestăţile Lor au fost tot mai aproape de români. Nunta de Diamant a fost sărbătorită la Bucureşti. Dar faptul că Dumnezeu i-a aşezat alături în viaţă rămâne cel mai mare dar pe care l-a primit fiecare dintre ei. În urmă cu câţiva ani, Regina a acceptat să acorde Eugeniei Vodă, pentru televiziunea română, un interviu în care Majestatea Sa s-a dovedit a fi o profesionistă a nobleţii, mărturisind: „Sunt o femeie normală care a avut norocul să se căsătorească cu un om formidabil. Sunt mândră să-i fiu soţie”.

Un sondaj de opinie îi situa, de curând, pe Rege, urmat imediat de Regină, printre cei mai preţuiţi şi mai admiraţi oameni din România. Ca şi Regele, Regina a avut norocul de a i se aşterne pe chip anii cu frumuseţe, eleganţă şi nobleţe.

„Regina Ana este soldatul Regelui, cel mai devotat, cel mai simplu, cel mai puţin pretenţios. Este omul pe care Regele l-ar găsi, la întoarcere, aşteptând în acelaşi loc şi o sută de ani, dacă e nevoie. Serviciul ei faţă de Rege este necondiţionat. Regina este nerăbdătoare, uneori subiectivă, alteori îşi pierde cumpătul, are un ascuţit spirit critic de care nu scapă nimeni, dar devotamentul ei faţă de Rege şi, prin el, faţă de Ţară este absolut. (…) Deşi nonagenare, Majestăţile Lor sunt frumoase încă. Iar frumuseţea lor fără vârstă nu este numai una a chipului, ci şi una a sufletului. Aceste două trăsături constituente ale fiinţei lor sunt modelul nepreţuit pentru societatea românească de astăzi”, afirma Principele Radu al României.

Lansarea de pe 1 martie va fi urmată de o prezentare specială a cărţii chiar pe data de 8 martie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.