AMR: Menționarea justiției în „pactul de coabitare”, de neacceptat, trebuie sancționată

Disputa publică dintre Traian Băsescu și Victor Ponta pe tema justiției stârnește revoltă în rândul magistraților.

Asociația Magistraților a reacționat la ultimul tărăboi politic al celor doi pentru controlul justiției, condamnând atitudinea acestora și reamintind că justiția este o putere în stat de sine stătătoare, nu subordonată lor. 

“Asociația Magistraților din România (AMR) dezaprobă disputa publică ivită în ceea ce privește desemnările realizate pentru anumite funcții de conducere existente la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, declanșată zilele acestea de clasa politică, dispută ce este în măsură să afecteze imaginea și credibilitatea sistemului judiciar prezentat opiniei publice drept sursă de tranzacție a unor interese meschine. Asociația Magistraților din România (AMR) reamintește că prin comportamentul lor oamenii politici, atunci când formulează opinii ori manifestă diferite inițiative în ceea ce privește justiția, de cele mai multe ori îi uită ori neagă vocația constitutională, respectiv aceea de putere egală în stat, iar nu subordonată celorlalte două”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Potrivit magistraților, „faptul că justiția este menționată în cuprinsul unui presupus “pact de coabitare”, încheiat de persoanele care au generat conflictul arătat mai înainte reprezintă un aspect de neacceptat și regretabil, iar dacă acesta rămâne nesancționat, va reprezenta un precedent în măsură să afecteze independența justiției”. (În pactul de coabitare, Ponta și Băsescu vorbesc, printre altele, despre numirea procurorilor șefi, stabilind că, dacă nu se înțeleg în această privință, are prioritate „decidentul final” – nr.)

În aceste condiții, AMR cere CSM, „să exprime o poziție fermă și obiectivă în ceea ce privește situația ivită, reținând implicarea deopotrivă, nediscriminatorie a factorilor politici, având în vedere că, în alte împrejurări, sub diferite forme care au servit mai mult sau mai puțin interesului sistemului au fost realizate anumite demersuri ce au sancționat comportamente pe care le-a considerat derapaje ale ordinii de drept constituționale”.

De asemenea, magistrații cer CSM să sesizeze Curtea Constituțională „în vederea soluționării unui conflict juridic de natură constituțională existent între autoritatea judecătorească, pe de o parte, puterea executivă prin primul ministru și președintele României, pe de altă parte, în ceea ce privește modalitatea în care este disputată de acești factori politici numirea procurorilor în functiile de conducere la nivel central”.

Asociația Magistraților consideră că situația prezentă nu este decât o continuare a celei din primăvară, când Băsescu și Ponta au făcut o înțelegere pe sub masă pentru numirea șefilor marilor Parchete, trocul celor doi fiind criticat atunci dur de AMR.

„Comportamentul adoptat în prezent de oamenii politici reprezintă o continuare a modalității în care a decurs anterior nominalizarea procurorilor pentru alte funcții de conducere la PiCCJ, DNA și DIICOT, comportament criticat la acel moment. Asociația Magistraților atrage atenția că printr-o astfel de înțelegere a conceptului de independență a corpului procurorilor din România, se va vorbi doar despre un deziderat al cărui conținut va fi totdeauna golit de esență”, se mai arată în comunicatul AMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.