Motivul pentru care Vosganian ar putea să demisioneze

Varujan Vosganian a fost prezent la şedinţa de plen a Senatului, în care a fost dezbătută şi supusă la vot solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ. El s-a apărat, cu argumentul că „în realitate, ţinta este ministrul Vosganian din 2013, nu ministrul Vosganian din anul 2008”.

Acesta ar fi şi motivul pentru care liberalul a anunţat ulterior că este dispus să îşi dea demisia de onoare din funcţia de Ministru al Economiei. Potrivit unor surse guvernamentale, Victor Ponta i-ar fi cerut să demisioneze din actualul guvern. Liderii liberali s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă, imediat după votul din Senat, pentru a lua o decizie în acest sens.

Demisia din guvern nu ar avea niciun efect în cazul dosarului pentru care s-a cerut începerea urmăririi penale, deoarece Vosganian nu s-a arătat dispus să demisioneze din funcţia de senator. 

„Măsurile propuse de mine au fost decizii politice”

 În ceea ce priveşte dosarul în care este acuzat de subminarea economiei naţionale, ministrul liberal spune că este un dosar politic şi a acuzat „reaua credinţă a procurorului de caz”. „Măsurile propuse de mine, (ca ministru al economiei, în 2008, n.r.) au fost ca urmare a unor decizii politice. Trebuie făcută distincţie netă între o decizie politică şi o faptă penală. Referatul procurorilor cuprinde doar referiri la decizii politice, care nu pot fi calificate drept infracţiuni”, a declarat Vosganian.

În apărarea sa a vorbit şi Călin Popescu-Tăriceanu. „Este obligaţia mea morală şi politică să intervin, deoarece pe atunci eram şef al guvernului. Ministrul Vosganian nu e învinuit pentru fapte penale. Lui i se impută decizii de politică economică, decizii privind acordarea de subvenţii într-un sector economic”, a spus Tăriceanu. El a precizat că trebuie apărat principiul separării puterilor în stat. Pentru a face o distincţie clară între decizia politică şi fapta penală, Tăriceanu a apelat la ironie şi le-a cerut procurorilor să se sesizeze asupra faptei comise de actualul guvern, respectiv „decizia de a reduce TVA la pâine, favorizând astfel un întreg segment economic”. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.