1989: anul care a schimbat Europa

25 de ani la căderea Zidului Berlinului – proiecţii şi dezbateri la Cinepolitica Extra Time

Un moment de cotitură din istoria ultimului secol, căderea Zidului Berlinului, este tema celei de-a doua ediţii a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc între 17 şi 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti. Seria de proiecţii şi dezbateri marchează 25 de ani de la prăbuşirea Zidului şi a simbolicei Cortine de Fier care a împărţit Europa în două. Şase filme şi două dezbateri cu istorici, sociologi şi politologi vor pune în discuţie moştenirea Cortinei de Fier şi zidurile ridicate în Europa ultimelor decenii.

Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două: Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall (Germania, 2012), în regia lui Claus Oppermann şi Gerald Grote.

În august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatră pe fundaţia „celui mai urât monument din lume”, un zid din blocuri de ciment. În stare de şoc, locuitorii au început să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune poveşti incredibile, emoţionante despre Zidul Berlinului.

Face the Wall

Seara de luni va continua, de la 21.30, cu poveştile şocante a cinci cetăţeni est-germani arestaţi după ce au încercat să fugă din ţară, din multi-premiatul Face the Wall / Gesicht zur Wand (2009). Stefan Weinert documentează metodele de urmărire, interogare, tortură şi detenţie ale STASI, poliţia secretă a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de foşti prizonieri. „Filmul lui Stefan Weinert reia povestea din punctul în care o lasă filmul premiat cu Oscar The Lives of Others. Nu are nevoie de decoruri sofisticate, doar de curajul de a-şi lăsa personajele să-şi spună povestea în ritmul lor”, scrie Die Zeit.

Cum a fost posibil?, este întrebarea de la care porneşte documentarul lui Ullrich Kasten, It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy of a Political Crisis (2001). Într-o dimineaţă de august, în 1961, Berlinul a fost împărţit în două, cu arma în mână, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht. Mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri uriaşe de ciment. Exodul cetăţenilor spre Vest fusese blocat. Folosind mărturii, documente şi imagini din arhive, filmul reia contextul împărţirii brutale a Europei în două şi detaliază viaţa cotidiană a germanilor, în jurul Zidului. „În seria documentarelor despre Zidul Berlinului, acesta merită un loc în top”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Filmul va fi proiectat marţi, 18 noiembrie, de la 18.00.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Cineteca Madrid găzduieşte şapte propuneri cinematografice

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii

La iniţiativa Intitutului Cultural Român de la Madrid, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi de la revoluţiile care au avut loc în 1989 în ţările fostului bloc comunist din Europa de Est, reţeaua Institutelor Culturale Europene din Spania, EUNIC Spania, în colaborare cu Matadero Madrid şi Cineteca, organizează un ciclu de filme şi o expoziţie de fotografie cu titlul 1989: anul care a schimbat Europa. În cadrul proiectului, Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă, la Cineteca, filmele Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii de Cătălin Mitulescu (11 noiembrie) şi Videogramele unei revoluţii de Harun Farocki şi Andrei Ujică (17 noiembrie).

În perioada 10-18 noiembrie, Cineteca Madrid găzduieşte şapte propuneri cinematografice pe marginea evenimentelor din 1989 din ţările Europei Centrale şi de Est aflate la est de Cortina de Fier. Programul reuneşte o selecţie de filme de ficţiune şi documentare propuse de Centrul Ceh, Goethe-Institut Madrid, Institutul Cultural Român de la Madrid, Institutul Polonez şi Ambasada Lituaniei. Festivalul este inaugurat astăzi, la ora 20.30, în sala Azcona, când va avea loc avanpremiera filmului biografic Wałęsa, omul speranţei, semnat de reputatul regizor polonez Andrzej Wajda. Filmul vorbeşte despre unul dintre cele mai importante personaje din istoria recentă a Poloniei, activistul şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Lech Wałęsa.

Videogramele unei revoluţii

Cu această ocazie, la Matadero Madrid, poate fi vizitată expoziţia de fotografie Muros entre Hombres (Ziduri între oameni) de Alexandra Novosseloff şi Frank Neisse, organizată de Alliance Française şi Matadero Madrid.

Marţi 11 noiembrie, la ora 20.30, este programată pelicula Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii de Cătălin Mitulescu, România/Franţa, 2006.

Miercuri 12 noiembrie, ora 20.00, la Sala Borau, se desfăşoară o sesiune cu două proiecţii: Esterhazy de Izabela Plucinska, Germania/Polonia, 2009, animaţie, şi documentarul Mauerhase de Bartek Konopka, Germania/Polonia, 2007.

Joi 13 noiembrie, la ora 20.00 – Kaip mes zaideme revolucija de Giedrė Žickytė, Lituania/Franţa, 2011.

Walesa, omul speranţei

Vineri 14 noiembrie, ora 20.30 – Czech Dream de Vít Klusák şi Filip Remunda, Republica Cehă, 2004, documentar.

Luni 17 noiembrie, ora 20.00 – Videogramele unei revoluţii de Harun Farocki şi Andrei Ujică, Germania, 1992, documentar.

Marţi 18 noiembrie, ora 20.30 – Kolya de Jan Svěrák, Republica Cehă, 1996, comedie dramatică.

25 de ani de la căderea comunismului. Adrian Cioroianu în dialog cu Constantin Iordachi

Adrian Cioroianu

Joi, 13 noiembrie, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează la sediul său masa rotundă 25 de ani de la căderea comunismului. Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, fost ministru de Externe al României, va intra în dialog cu prof. univ. dr. Constantin Iordachi, de la Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii Central Europene (CEU) de la Budapesta.

Adrian Cioroianu s-a născut în 1967, la Craiova. Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, obţine în 1997 masteratul în istorie la Universitatea Laval din Quebec (Canada), urmat de doctoratul în istorie la aceeaşi Universitate cu teza Mitul, Imaginea şi Cultul liderului în România comunistă. Profesor universitar şi decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, istoricul Adrian Cioroianu este autorul lucrărilor Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005) şi Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009), ambele apărute la editura Curtea Veche Publishing. Volumul Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, apărut în 2014 la aceeaşi editură, prezintă scenariile TV adaptate, propuse pentru 101 documentare scurte, de la povestea coroanei lui Carol I şi până la vânătorile lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele naţionale şi până la tratatele care au modificat frontierele României.

În ultimii douăzeci de ani, Adrian Cioroianu a contribuit constant cu articole în publicaţiile Dilema, Dilema Veche, Lettre Internationale, Dosarele istoriei, Suplimentul de Cultură, Sfera Politicii, Ziua, Cotidianul şi în revista 22.

În perioada 2007-2008 a ocupat funcţia de ministru de Externe al României.

Constantin Iordachi s-a născut în 1970, la Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în 1997 obţine masteratul în istorie la Institutul de Studii Internaţionale din Leeds. Cu un doctorat în istorie obţinut în 2003 la CEU din Budapesta, Constantin Iordachi este în prezent profesor asociat la Departamentul de Istorie din cadrul CEU, director al Pasts Inc. (Centrul pentru studii de istorie, CEU), editor asociat al publicaţiei East Central Europe, şi autorul unor importante lucrări de profil, dintre care amintim cea mai recentă carte Redobândirea cetăţeniei române: Perspective istorice, comparative şi aplicate/Reacquiring Romanian Citizenship: Historical, Comparative and Applied Perspectives, ediţie bilingvă (Bucureşti: Curtea Veche, 2012). Constantin Iordachi a beneficiat de stagii de pregătire şi burse la Woodrow Wilson Center for International Scholars, Washington (SUA); Collegium Budapest (Ungaria), EHESS, Paris (Franţa), Wissenschaftskolleg zu Berlin (Germania), American Research Institute (Turcia).

Manifestările culturale dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea comunismului au fost inaugurate la Budapesta în data de 14 aprilie 2014, prin intermediul expoziţiei de fotografie Comunismul în imagini, găzduită la sediul Institutului Cultural Român Budapesta, itinerată de asemenea şi la sediul Filialei Seghedin a Institutului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.