A fost găsită o lampă din piele de om din cele comandate de Hitler

Intrigat de striaţiile şi porii abajurului lămpii pe care o primise cadou de la un prieten, care prea îi dădeau fiori pe şira spinării, căci semănau cu o piele de om, un scriitor britanic a trimis-o pentru teste ADN la un laborator criminalistic, iar rezultatul l-a îngrozit. Lampa este într-adevăr făcută din piele de om şi ar putea fi cea descoperită după încheierea celui de-al doilea război mondial în lagărul de la Buchenwald. Prietenul său o cumpărase la un târg de vechituri din New Orleans, ţinut după uraganul Katrina.

 

Numele scriitorului care este acum proprietarul odioasei lămpi este Mark Jacobson şi este autorul povestirii după care a fost făcut scenariul filmului American Gangster al lui Ridley Scott. Specialiştii laboratorului criminalistic nu i-au putut preciza acestuia dacă este vorba despre despre lampa din lagărul de concentrare de la Buchenwald şi nici despre ce fel de persoană a fost cea jupuită de piele pentru a face din ea abajurul lămpii, însă i-au confirmat fără marjă de eroare că este vorba de „material uman”.

Mark Jacobson a făcut însă propriiile sale cercetări, care au durat trei ani şi s-au materializat într-o carte, „Umbra lămpii: o poveste poliţistă din vrema Holocaustului, de la Buchenwald la New Orleans”, în care aminteşte şi de prima menţionare a obiectelor de uz caznic pe care prizonierii de la Buchenwald au fost obligaţi să le facă şi pe care le-au arătat eliberatorilor în aprilie 1945. La jumătatea lunii acelui sumbru an, ziarista de la United Press Internaţional, Ann Stringer făcea cunoscute lumii întregi aceste orori, printre care o scrumieră făcută dintr-un pelvis uman, cranii micşorate, bucaţi de piele de om tatuată sau lampa.

Lagărul de la Buchenwald a devenit faimos, scrie thesun.co.uk, şi pentru „Căţeaua Buchenwaldului”, soţia comandantului Karl Koch, care a şi fost judecată la vremea respectivă pentru abuzurile ei îngrozitoare asupra prizonierilor, printre care jupuirea celor cu tatuaje interesante sau ordonând unora să se violeze unul pe celălalt succesiv. Karl Koch a fost executat prin împuşcare în 1945, iar „căţeaua Buchenwaldului” s-a spânzurat în 1967, în celulă. Mark Jacobson l-a prins în viaţă pe fostul comandant al forţelor americane care au eliberat în 1945 Buchenwald-ul, Albert G. Rosenberg, care i-a povestit că astfel de obiecte, precum lampa sau scrumiera, au fost găsite o mulţime în lagăr: „Acolo era o adevărată fabrică de obiecte din piele sau alte materiale umane”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.