Acordul de la Minsk eșuează: Lupte pentru fiecare stradă în estul Ucrainei

Situația se schimbă de la o oră la alta la Debalțevo, nod de comunicații strategic în estul Ucrainei, unde ostilitățile au continuat și marți, în pofida armistițiului intrat în vigoare la 15 februarie. Gara feroviară din această localitate a trecut deja parțial sub controlul insurgenților proruși, iar lupte se dau în acest moment în centrul orașului, practic, pentru fiecare stradă, a declarat șeful filialei Ministerului ucrainean de Interne pentru Donețk, Ilia Kiva, citat de site-ul postului de televiziune ucrainean 112, transmite AGERPRES.

Anterior, separatiștii declaraseră că nu au dreptul ”moral” să pună capăt acțiunilor militare pentru preluarea controlului asupra Debalțevo, pe care, spun ei, l-au încercuit.

O declarație în acest sens a fost făcută marți pentru Reuters de către liderul autoproclamatei ‘republici populare’ Donețk, Denis Pușilin, înainte de videoconferința Grupului de contact, care include deopotrivă reprezentanți ai autorităților de la Kiev și ai separatiștilor, plus ambasadorul Federației Ruse în Ucraina și un emisar din partea OSCE.

”Noi nu avem dreptul (să oprim luptele pentru controlul Debalțevo). Este chiar un aspect moral pentru noi. Acesta este un teritoriu intern al ‘republicii populare’ Donețk”, a subliniat Pușilin, în timp ce armata ucraineană susținea contrariul și afirma că, în conformitate cu acordurile încheiate joia trecută la Minsk, Debalțevo intră sub controlul ucrainenilor.

În teren, situația s-a precipitat marți. ”Gara se află parțial sub controlul rebelilor, lupte intense se dau în centrul orașului, de fapt se dau lupte pentru fiecare cartier, pentru fiecare stradă”, a recunoscut reprezentantul Ministerului de Interne ale Ucrainei pentru regiunea Donețk, într-o intervenție în direct la televiziune. Potrivit acestuia, Consiliul municipal se află în continuare sub controlul trupelor guvernamentale.

În același timp, ministrul ucrainean de interne Vladimir Abroskin remarcase anterior că sediul poliției din Debalțevo a fost practic distrus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.