Amnesty International: Simpla negare a existenței închisorii CIA în România nu mai este de ajuns

„Timp de mai mulţi ani, am cerut autorităţilor române să explice implicarea lor în programul CIA de extrădări şi detenţie secretă”, a declarat Nicola Duckworth, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al Amnesty International, într-un comunicat citat de Mediafax.ro.

„Autorităţile române trebuie să răspundă acum la aceste acuzaţi ipotrivit cărora un centru secret de detenţie s-a aflat pe teritoriul lor şi oameni au fost deţinuţi acolo. Simpla negare nu mai este de ajuns. România trebuie să efectueze acum o investigaţie independentă, amplă şi eficientă privind aceste dezvăluiri. Prea multe informaţii se află în domeniul public acum pentru a mai aştepta. Un refuz de a investiga rolul său în programul de detenţie secretă al CIA reprezintă o încălcare gravă a angajamentelor României faţă de drepturile omului”, a precizat Duckworth.

Poziţia Amnesty International a fost adoptată după difuzarea de către televiziunea germana ARD a unui material realizat împreună cu Associated Press privind funcţionarea în România a unei închisori secrete a CIA până în 2006, închisoare în care ar fi fost torturaţi deţinuţi suspectaţi că ar fi fost membri ai al-Qaeda. Informaţia a fost preluată de Le Figaro, care citează ARD şi cotidianul Suddeutsche Zeitung. Cotidianul francez menţionează că autorităţile române au negat că închisoarea secretă s-ar fi aflat în sediul ORNISS din strada Mureş nr.4.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.