Anastase nu vrea sa recunoască victoria lui Valer Dorneanu pentru CCR

Valer Dorneanu a obținut 161 de voturi în timp ce contracandidatul său, Ştefan Minea, doar 123. Roberta Anastase refuză să recunoască victoria lui Dorneanu.

 

Ea a susţinut că Valer Dorneanu nu a întrunit numărul de voturi necesare conform legislaţiei în vigoare şi a precizat că votul pentru alegerea unui judecător la Curtea Constituţională va fi reluat într-o altă şedinţă, care va fi programată de Biroul Permanent.

Conform articolului 129 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, legile constituţionale se adoptă cu votul unei majorităţi de cel puţin două treimi din numărul deputaţilor; legile organice şi hotărârile privind Regulamentul Camerei se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor; legile ordinare şi hotărârile luate în procesul legiferării se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în condiţiile existenţei cvorumului legal.

„În măsura în care prezentul regulament nu dispune altfel, celelalte acte ale Camerei Deputaţilor se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi”, se mai arată în articolul 129 al Regulamentului.

De cealaltă parte PSD demonstrează că orice hotărâre a Parlamentului se ia cu majoritate simplă, jumătate plus unu din cei prezenți.

PSD susţine că votul deputaţilor pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională, la care Valer Dorneanu a obţinut 161 de voturi, este valabil şi cere conducerii Camerei să ia act de acesta şi să nu amâne sau să pericliteze desemnarea, conform Constituţiei, a unui nou membru al CC.

„Astăzi, 1 iunie 2010, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, s-a decis prin vot desemnarea lui Valer Dorneanu drept judecător al Curţii Constituţionale. Deputaţii şi-au dat avizul, la votul exprimat, pentru Valer Dorneanu, cu 161 de voturi pentru, faţă de Ştefan Minea (care a întrunit 123 de voturi). Votul a întrunit condiţiile legale, reprezentând o majoritate din numărul total al celor prezenţi, respectiv 280 de deputaţi. Acest vot vine şi în urma avizului favorabil primit de Valer Dorneanu din partea Comisiei Juridice”, se arată într-un comunicat al PSD.

Surse parlamentare susțin că mai mulți reprezentanți ai partidului generalului Oprea, UNPR, au votat împotriva candidatului democrat-liberal, informează Antena 3.

Social-democratul Nicu Băniocioiu a sugerat că gestul parlamentarilor independenţi se vrea o dovadă a interesului acestora de a se reîntoarce în sânul PSD. El a arătat că PSD impune condiţii celor care vor să se reînroarcă în sânul partidului: un vot favorabil în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

„Ei ne spun că vor vota moţiunea, dar numai în baza celor spuse în colegii nu-i putem crede. Să meargă în plen şi să voteze. Ei când merg în colegiu spun că nu mai votează acest guvern. Eu nu pot să-icred decât când vor merge în plen şi vor vota pentru la moţiune. Dacă vor vota la vedere înseamnă că nu trădează interesele lectoratului care i-a votat acolo” a susţinut Bănicioiu.

Întrebat câţi independenţi şi-au manifestat disponibilitatea de a vota moţiunea de cenzură, parlamentarul PSD a precizat că ştie aproape 10 persoane.

„De la PDL ştiu numai din declaraţiile publice ale unora, precum domnnul Oajdea de la Iaşi. Cred că medicii din PDL care sunt şi parlamentari nu au cum să voteze programul acestui guvern. De exemplu, domnul Ciuhodaru care nu cred că accepta tăierea salariilor angajaţilor de la spitalul de urgenţă” a arătat Bănicioiu.

Votul din plenul Camerei Deputaţilor pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională va fi reluat într-o altă şedinţă.

Deputaţii PSD Florin Iordache şi Valeriu Zgonea au susţinut că Dorneanu a fost desemnat judecător la CC din partea Camerei, deoarece a întrunit jumătate plus unul din numărul voturilor deputaţilor prezenţi, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a arătat că Dorneanu trebuia să obţină minimum 168 de voturi favorabile, adică jumătate plus unul din numărul total al deputaţilor.

După dispute procedurale, Anastase a suspendat şedinţa invocând lipsa de cvorum.

Valer Dorneanu și Ștefan Minea au primit joia trecută aviz favorabil din partea Comisiei Juridice, iar deputații s-au exprimat astăzi prin vot în privinţa celor doi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.