Aventurile unui om de afaceri cu celebrul formular 088

Omul de afaceri Florin Pogonaru a declarat că firma pe care o deține a rămas fără cod de TVA după ce a completat formularul 088 pentru că și-a schimbat sediul de la un etaj la altul al aceleiași clădiri.

Acesta susține că Fiscul îi tratează pe antreprenori ca pe niște infractori. În opinia sa, Fiscul tratează antreprenorii ca pe infractori. “Micul antreprenor care intră în business constată tot mai mult că este tratat precum infractorii și suspectat în orice gest că este infractor. În consecință, el vede asta imediat prin legislație. Vede că legislația, cel puțin cea fiscală, cea emisă de autorități de genul ANAF, pleacă de la faptul că oamenii sunt infractori, că grilele de triere ale lor trebuie făcute pe experiența infracțională acumulată de ANAF. Ceea ce s-a întâmplat cu celebrul formular 088 este deja școală. ANAF a constatat că evaziunea la TVA se face prin înregistrarea unor firme pe nume de pensionari sau pe nume de boschetari”, a spus omul de afaceri.

Pogonaru este președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România și este inițiatorul construcției mall-ului de proximitate Veranda de la Obor. El susține că ANAF spune că orice firmă care are în Consiliul de Administrație un pensionar este penalizată sever, riscând să-și piardă codul de TVA, pentru că un pensionar este periculos.

“Nimeni nu se gândește că mai există și oameni de afaceri cinstiți, care își duc afacerile în mod normal înainte. Dacă aveți ghinionul, și eu l-am avut, să vă mutați sediul unei firme în aceeași clădire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu știi care sunt criteriile de risc, nu știi că dacă ai pensionari poți să o pățești, nu știi că nu are nicio importanță că acea firmă funcționează de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare și a rămas fără cod TVA”, a mai declarat președintele AOAR.

Conform cursdeguvernare.ro, la 1 aprilie, Fiscul a început să trimită companiilor anularea “din oficiu” a codului de plătitor de TVA. Este vorba de firme cu vechime, cu sute de angajați, cu cazier fiscal curat și taxele achitate la zi. Ele au primit înștiințări că nu demonstrează intenția sau capacitatea ”de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România”.

Formularul 088, introdus acum un an, îi încurcă foarte mult pe antreprenori. Conform reprezentanţilor Finexpert, citaţi de Avocatnet.ro există câteva probleme practice pe care contribuabilii le pot întâmpina la completarea formularului 088 – Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA. Mai exact, pentru acest document nu există instrucţiuni de completare şi, de asemenea, nu este transparenţă procedura de evaluare şi analiză a informaţiilor completate în formularul 088. În plus, contribuabilii pot întâmpina dificultăţi tehnice la completarea „PDF-ului inteligent”, adică al formularului electronic al declaraţiei 088. Mai mult decât atât, introducerea formularului 088 are drept consecinţă creşterea gradului de birocratizare şi presupune costuri administrative suplimentare pentru companii, susţin consultanţii Finexpert. Declaraţia 088 a fost introdusă prin Ordinul ANAF nr. 112/2015, fiind utilizată din 1 februarie 2015 de către firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA.

Proaspăt numitul în funcţia de preşedinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Dragoş Doroş a declarat că va încerca să creeze o interacţiune mai facilă cu plătitorii, dând exemplu formularului 088, de înregistrare în scop de TVA. „ANAF este o instituție de o importanță crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerințelor și exigențelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizație modernă. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia. Vom fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hârtiilor». ANAF trebuie să fie o organizație puternică, pregătită să reacționeze prompt și cu profesionalism în toate situațiile”, a declarat noul președinte al ANAF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.