Cine este tânărul care i-a strigat „Criminalule!” lui Ion Iliescu

Tânărul care i-a strigat în faţă lui Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, că este un „criminal”, direct răspunzător pentru victimele „teroriştilor” din decembrie 1989, se numeşte Alexandru Alexe.

În seara zilei de 10 decembrie, a participat la o masă rotundă cu tema „25 de ani de libertate”, organizată de Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), la Institutul Cultural Român (ICR). Spre finalul dezbaterii, Alexandru Andrei s-a ridicat, a desfăşurat un banner pe care era scris „Iliescu, judecat, pentru sângele vărsat” (scandare a protestelor anti-Iliescu din anii ’90), şi a apucat să-i strige fostului preşedinte că e un „criminal”, înainte de a fi imobilizat şi dus afară de oamenii de ordine.

„Iliescu, judecat pentru sangele varsat! Unde e dosarul Revolutiei? Cine a tras in 21-22? Ai păcălit un sfert de veac un neam întreg. Criminalule! Au murit degeaba pentru tine! Daca nu vei fi judecat de noi, vei fi judecat de istorie şi de urmaii mei”, a spus tânărul, înainte de a fi dat afară.

Ion Iliescu a răspuns, strigând, că „este o manipulare” şi a avut nevoie de un pahar cu apă pentru a se linişti.

Cine este Alexandru Alexe

Alexandru Alexe are 30 de ani şi, potrivit profilului de pe Facebook, s-a născut în Eforie Sud şi este designer şi activist pentru drepturile omului la organizaţiile Uniţi Salvăm şi Activişti fără frontiere.

„Alexandru Alexe a fost pe stradă și la protestele dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, la protestele de solidarizare cu diaspora de la ambasade și de la Universitate. A fost și la protestele din septembrie 2013 împotriva Proiectului Roșia Montană. A fost în Piața Universități și în ianuarie 2012 împotriva reformelor sistemului sanitar promovate de Guvernul Boc. Cred că Alexandru Alexe reprezintă o generație care refuză minciuna, abuzurile și corupția și care merită respectul nostru. Pozițiile sale publice trebuie să ajungă la publicul larg”, este de părere Antonio Momoc, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti.

„Tinerii ca Alexandru Alexe trebuie consultați în probleme de interes public, nu ridicați cu jandarmii”, mai crede Antonio Momoc.

Alexandru Alexe: „Visam de mulţi ani să-i transmit lui Ion Iliescu ce simt, privindu-l in ochi”

Am stat de vorbă cu Alexandru Alexe, ca să aflăm ce se întâmplat înainte şi după acest incident.

Alexandru Alexe ne-a spus că a aflat despre evenimentul de la sediul ICR de la o colegă şi că i s-a părut „o ofensă enormă” ca Ion Iliescu să ţină discursuri despre libertate, „la un sfert de veac de muşamalizare”.

A lucrat o noapte întreagă, împreună cu câţiva colegi, la bannerul cu textul „Iliescu judecat pentru sângele vărsat!”, pe care intenţiona să-l afişeze la intrarea în ICR. Nu credea că va putea intra în sediu, dar a făcut-o.

„Visam de mulţi ani sa prind ocazia sa-i transmit lui Ion Iliescu ce simt, privindu-l in ochi. Cat despre motivatia cuvintelor adresate lui Ion Iliescu, ele (impreuna cu tonul vehement pe care au fost lansate) sunt intruchiparea unei vieti intregi traite sub auspiciul unui simulacru de democratie, la mila unor generatii de politicieni rapace nascute si crescute de catre acest om si colaboratorii lui din ’89-’90”, ne-a spus Alexandru Alexe.

„Înainte sa ma ridic din scaun si sa desfac bannerul mi-am luat doua minute pentru a-mi trece prin fata ochilor toate ororile pe care le-am vazut copil fiind la televizor si apoi pe masura ce cresteam si aprofundam evenimentele de atunci. Mi-am adunat in mine furia, nemultumirea si revolta a milioane de oameni pe care i-am vazut si simtit in 25 de ani”, spune Alexandru.

„În acea sala nu am fost nicidecum singur si i-am si zis asta lui Ion Iliescu. Am avut in spatele meu milioane de romani, vii, decedati sau nenascuti. Cu totii am contribuit la acel „CRIMINALULE!” pe care l-am urlat cu toata puterea mea”.

„Îl consider vinovat pe Ion Iliescu, în mod direct, de moartea a mii de oameni şi în mod indirect de moartea, sărăcia, dezamăgirea şi suferinţa a altor milioane”.

Alexandru Alexe: „Vreau sa il vad pe Ion Iliescu scos din manualele de istorie”

Alexandru Alexe spune că scopul lui este sa il vadă judecat pe Ion Iliescu, să vadă Dosarele Revolutiei „scoase de sub lacat”.

„Vreau sa il vad pe Ion Iliescu scos din manualele de istorie sub forma de erou al natiei, fauritor al democratiei, emanat al Revolutiei si eliberator. Vreau ca manualele de istorie să prezinte imaginea reală, odioasă, a unui emanat al Moscovei, antrenat si sustinut de catre laboratoarele sovietice de securitate cu mult timp inainte de decembrie ’89. Vreau sa fie scris negru pe alb, pe vesnicie, ca acest om, impreuna cu un anturaj de oameni pregatiti din timp si un alt anturaj de oportunisti fara scrupule au pus in aplicare un plan de inlocuire a lui Ceausescu cu un neocomunist fidel Moscovei provenit din anturajul primului chiar. Vreau ca generatii intregi sa fie razbunate chiar si post mortem. As mai putea spune multe, dar cred ca este deja evident ca in data de 10 decembrie 2014, Ion Iliescu nu si-a primit doar niste huiduieli ci un mesaj al romanilor, dincolo de spatiu si timp”, ne-a spus tânărul, care în timpul evenimentelor din decembrie 1989 avea cinci ani.

Alexandru Alexe: „Nu vom contesta amenzile. Suntem mândri de ele şi ne asumăm tot”

Alexandru Alexe proces verbalImediat ce a fost scos afară s-a liniştit şi s-a bucurat. O făcuse! Poliţiştii i-au legitimat, pe el şi pe colegii care l-au însoţit la „acţiune”, apoi le-au spus să plece şi să meargă fără să se oprească până la Piaţa Victoriei, şi atunci totul se termină acolo, fără amendă, fără nimic.

„Rezonabil si frumos”, comentează Alexandru, care adaugă: „Le-am zis totuşi că nu se va întâmpla aşa, petnru că vor primi ordine de sus ca să ne pedepsească pentru neobrazărea de a ne fi legat de Tovarăşu’”.

„Dupa 15 minute ne ajung politistii din urma gafaind spunand ca e nevoie sa imi scrie totusi un avertisment, ca nu pot lasa totul asa in aer (primul telefon?). Dupa alte 5 minute a venit o masina cu superiori de la Sectia 1 care ne-au anuntat ca mergem toti 8 la sectie si eu voi fi amendat (al doilea telefon?). La sectia de Politie am vazut alti politisti, mandri de noi, si nu va exagerez cu nimic”, a povestit

În final, şase colegi ai lui Alexandru au scăpat nesanctionaţi, iar el, împreună cu o colegă, cea care l-a ajutat să întindă bannerul în sediul ICR, au fost sancţionaţi cu câte 200 de lei, amenda minimă pentru adresarea de insulte la adresa lui Ion Iliescu.Alexandru Alexe, care crede că, după seara trecută, „România mai are şanse să îşi revină din adormire”.

„Nu vom contesta amenzile. Suntem mândri de ele si ne asumam tot. Multumim celor de la Sectia 1 Politie pentru comportamentul civilizat”, a mai spus Alexandru Alexe, care ne-a mărturisit că îşi va pune în ramă procesul verbal, ca să-l păstreze, într-un gest de „revendicare a viitorului furat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.