Dezastru pentru cel mai mare partid socialist din Europa

Dezastru electoral pentru Partidul Socialist la alegerile municipale din Franța, însoțită de o victorie pe măsură a dreptei și a extremei drepte. Turul al doilea al alegerilor municipale a avut loc duminică. Socialiștii aflați la guvernare au ajuns chiar pe un umilitor loc trei în lupta pentru primăria mai multor orașe mari, după gaulliști și naționaliști.

Eșecul a depășit orice previziune a pesimiștilor din cadrul PS, formațiunea aflată la guvernare pierzând 151 de primării în orașele mai mari de 10.000 de locuitori, fapt fără precedent până acum. De partea cealaltă, Uniunea pentru Mișcarea Populară (principala formațiune a opoziției de dreapta) a obținut un câștig net de 142 de primării în orașele importante. Frontul Național a reușit să câștige 11 primării importante, din nou un fapt unic, având în vedere sistemul de vot și tradiționala coalizare stânga-dreapta pentru a bloca accesul extremiștilor la putere.

”Pedeapsa”, titrează Liberation, adăugând că președintele Francois Hollande, cel care a ajuns la cea mai mică cotă de popularitate dintre toți liderii celei de A Cincea Republici, a așteptat degeaba un miracol în turul al doilea al alegerilor.

”Condamnat la schimbare”, scrie Le Parisien, care arată că o remaniere guvernamentală este inevitabilă după acest dezastru. ”Avem o echipă guvernamentală care eșuează. Mai mulți lideri ai majorității cer ei înșiși ca echipa să fie schimbată, ca guvernul sa fie schimbat.”

Singura mângâiere pentru socialiști este victoria de la primăria Parisului, însă aceasta nu vine decât să confirme faptul că parizienii votează mereu contra curentului la alegerile municipale. După ani de zile petrecuți în umbra primarului Bertrand Delanoe, socialista Anne Hidalgo a câștigat alegerile pentru primăria Parisului, învingând-o pe Nathalie Kosciusko-Morizet, candidata dreptei. Hidalgo a obținut 54,5% din voturi și va fi prima femeie primar al capitalei Franței. Hidalgo s-a născut lângă Cadiz, în Spania, în 1959. Familia a imigrat în Franța, iar Ana Hidalgo (devenită ulterior Anne) a crescut în suburbiile muncitorești ale Lyonului. A devenit cetățean francez la 14 ani. Hidalgo a promis parizienilor investiții majore, 10.000 de noi locuințe sociale, sute de noi grădinițe pentru copii. Hidalgo a câștigat alegerile cu un sprijin important din partea ecologiștilor, motiv pentru care se așteaptă o creştere a proporției politicienilor verzi în administrația capitalei.

„Le Monde” scrie că președintele Hollande plătește un preț extrem de dur, dar logic, pentru un început de mandat marcat de eșecuri și fără un proiect limpede și bine explicat. ”Singura soluție posibilă pentru Hollande este să implementeze și să amplifice reformele, pentru a asigura creșterea economică, indiferent care va fi echipa guvernamentală cu care va colabora”, scrie „Le Monde”.

Președintele va avea o intervenție televizată, luni, și se așteaptă ca una dintre primele decizii după această uriașă înfrângere să fie sacrificarea premierului Jean-Marc Ayrault. Acesta din urmă a declarat deja că înfrângerea la alegerile municipale este o ”una a guvernului și a majorității socialiste”.

Se mai așteaptă chiar și o modificare a liniei politice urmate de președinte și de guvernul de la Paris, în sensul unei și mai mari apropieri de social-democrația germană, pentru aplicarea unor reforme mai dure, menite să readucă creșterea economiei franceze. Având în vedere această posibilă orientare, presa vehiculează deja numele ministrului de Interne, Manuel Valls, pentru postul de premier. Valls este considerat unul dintre cei mai de ”dreapta” socialiști din vârful piramidei partidului. Mai sunt circulate şi numele actualului ministru de Externe, veteranul Laurent Fabius, al ministrului Apărării, Jean-Yves Le Drian.

Indiferent cine va fi noul premier sau dacă Ayrault își va menține funcția, executivul va trebui să implementeze măsuri de austeritate deloc pe placul alegătorilor stângii și să reducă deficitul bugetar la 3% până in 2015, deși Comisia Europeană previzionează că anul viitor Franța va avea deficit bugetar de aproape 4%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.