Ducaru, despre un centru de comandă al NATO în România

Asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, a declarat, vineri, întrebat dacă România va găzdui unul dintre centrele de comandă ale NATO pentru intervenţie rapidă, că locaţiile se vor afla la momentul potrivit, când se va anunţa oferta concretă a României.

Ducaru a fost întrebat dacă unul dintre centrele de comandă pentru forţa de intervenţie rapidă, anunţate de secretarul general al NATO, Anders Fogg Rasmussen, se va afla în România, el precizând că ”locaţiile se vor afla la momentul potrivit, când se va anunţa oferta concretă a României”.

”Acest lucru nu îl veţi afla decât la responsabilii naţionali români, care vor face acest anunţ”, a spus el, citat de Mediafax.

Despre propunerea premierului britanic David Cameron ca centrul de comandă al acestei reţele dedicate estului Europei să fie în Polonia, SorinDucaru a precizat că vor fi ”mai multe elemente de comandă regională”.

”Când se vor anunţa concret, cu locaţii, vom şti”, a spus el, precizând că va urma o perioadă foarte intensă de implementare a deciziilor luate prin acest Plan de acţiune, inclusiv o reuniune a şefilor Apărării, în două săptămâni, în Lituania, şi apoi o serie întreagă de reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic.

”Cred că până la sfârşitul anului şi, în orice caz, până la începutul anului viitor, multe din aceste elemente vor trebui să fie raportate ca nivel de implementare”, a arătat acesta.

Întrebat despre staţionarea pe teritoriul României a unor trupe militare, Sorin Ducaru a precizat că, potrivit logicii acestui plan de acţiune pentru intervenţie rapidă, el prevede o serie de elemente care ţin de prepoziţionarea unor echipamente necesare, de comandă, elemente care ţin de o prezenţă, pe termen mai lung.

”După cum aţi observat, nu se vorbeşte despre prezenţe permanente, se vorbeşte despre prezenţe ajustate numeric, potrivit. Este vorba despre prezenţă pentru atât timp cât este necesar”, a continuat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.