Federație a românilor din străinătate cere demisia lui Tobă

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) cere demisia ministrului de Interne Petre Tobă, pe care îl acuză de „proasta organizare din ultimele zilei a activității frontierelor și dezinteres”, în contextul în care foarte mulți români aflați peste graniță se întorc acasă de Sărbători.

Federația precizează, într-un comunicat transmis Cotidianul.ro marți, că „este inadmisibil ca în apropierea sărbătorilor de iarnă, când foarte mulți români din Europa se întorc în țara, autoritățile să fie luate din nou „prin surprindere”.

„Pe lângă faptul că frontierele nu au fost pregătite pentru acest moment, după ce a fost înștiințat că există cozi foarte mari, domnul Tobă s-a comportat în continuare cu dezinteres nerezolvand problema”, se mai arată în comunicatul FADERE, care menționează că in Europa locuiesc în jur de trei milioane și jumătate de români care trimit foarte mulți bani în țară și care se întorc acasă în număr covârșitor de două ori pe an, respectiv de Crăciun și în perioada vacanței de vară.

„Suntem indignați de sutele de telefoane și mesaje care le-am primit din partea românilor care în loc să fie primiți cu brațele deschise de România, sunt ținuți la granițe și sunt tratați încă odată cu dispreț. Sperăm ca adevăratul motiv pentru care s-au formate cozile uriașe să fie doar incompetența. Ar fi mult mai grav data situația ar fi o răzbunare politică pentru votul diasporei sau și-ar avea originea în obiceiul polițiștilor de frontieră și vameșilor corupți care caută în bagajele românilor până îi fac pe acestea să le dea spagă pentru a putea intră în tara”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE, citat în comunicat.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunța weekendul trecut că traficul prin punctele de la frontiera din vestul ţării a crescut de cinci ori faţă de o zi normală, în contextul în care românii care lucrează peste graniță se întorc acasă de Sărbători.

Marți dimineață, punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic, iar pentru a nu se forma coloane de autovehicule în zonă şoferii au fost redirecţionaţi către Turnu şi Nădlac I, pentru maşini, şi Vărşand, pentru camioane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.