Gala Excelenţei Academice din toate colţurile lumii

Peste 800 de personalităţi din mediile academic, cultural, public şi privat, studenţi şi absolvenţi români şi membri LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 8 ianuarie 2015, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaşte şi recunoaşte excelenţa academică românească din toate colţurile lumii. Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit totodată şi 6 ani de activitate.

Excelenţa Sa Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a declarat: „Vreau să felicit Liga Studenţilor Români din Străinătate nu doar pentru organizarea acestui eveniment, ci pentru întreaga activitate. Vă felicit pentru iniţiativă şi consecvenţă, pentru pasiunea voastră care face neînsemnate graniţele fizice şi distanţa. Sunteţi deja câteva mii de oameni în peste 50 de ţări angrenaţi în acest proiect şi care faceţi cinste României”.

Bogdan Lucian Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a subliniat: „Îmi doresc – şi voi urmări cu atenţie acest obiectiv, în calitate de şef al diplomaţiei – să aveţi tot sprijinul misiunilor diplomatice şi consulare româneşti în oraşele unde filialele LSRS organizează evenimente academice şi culturale, cu un rol bine conturat în diseminarea valorilor româneşti la nivelul societăţilor din ţările respective. Îmi face o deosebită plăcere să propun încheierea unui Protocol de cooperare între MAE şi LSRS în acest scop”.

Sebastian Burduja, membru fondator şi Preşedinte de Onoare al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, a afirmat: „O spunem răspicat încă de la lansarea Ligii noastre: toţi aceşti tineri reprezintă o resursă strategică pentru viitorul ţării! Prin reorientarea lor spre casă, România ar avea numai de câştigat prin profesionalism, inovaţie, capital social şi financiar, şi mentalitate formată în sisteme competitive bazate pe meritocraţie”.

Acesta a reamintit şi de iniţiativa SMART Diaspora, o propunere de strategie naţională pentru atragerea în România a tinerilor de perspectivă, lansată în cadrul Galei LSRS din 8 ianuarie 2013: “Domnule Preşedinte al României, doamnelor şi domnilor miniştri, doamnelor şi domnilor parlamentari, suntem onoraţi să vă punem din nou la dispoziţie acest document la cheie. Veţi regăsi propuneri fundamentate pe date, cu instituţii responsabile, cu estimări de buget, cu soluţii concrete şi bune practici din strategiile de «brain regain» ale altor state. Facem astăzi un apel pentru adoptarea de urgenţă a SMART Diaspora ca proiect de interes naţional”.

Dan Nechita, Preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, a declarat: „Treptat, ne întoarcem acasă pentru a pune umărul la construcţia României în care toţi românii de peste hotare să poată reveni şi să îşi poată creşte, cu încredere, copiii şi nepoţii […] Iniţial braţul de impact social al Ligii, Fundaţia C.A.E.S.A.R. se desprinde acum ca organizaţie de sine stătătoare, cu o identitate proprie mai puternică, reprezentând răspunsul şi angajamentul nostru la apelul lansat în fiecare an pe scena Galei: veniţi acasă!”.

În deschiderea evenimentului, solistul Alexandru Poroşanu a intonat Imnul Naţional al României. De asemenea, pe parcursul serii, Nicu Mâţă, solist de muzică populară originar din Republica Moldova, a interpretat piese specifice zonei din care provine, iar Radu Nechifor împreună cu Magic Band au oferit publicului momente de virtuozitate artistică la nai.

Sebastian Burduja, Preşedintele României Klaus Werner Iohannis, E. S. Bogdan Lucian Aurescu, Ministru de Externe, şi Dan Nechita, Preşedinte LSRS

Alături de finalişti, câştigători, voluntari, studenţi şi absolvenţi, printre reprezentanţii mediilor academic, cultural, public şi privat amintim pe: Excelenţa Sa Klaus Werner Iohannis, Preşedinte al României, Prof. Univ. Dr. Ionel Valentin Vlad, Preşedinte al Academiei Române, Excelenţa Sa Bogdan Lucian Aurescu, Ministru al Afacerilor Externe, Sorin Mihai Câmpeanu, Ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Gabriela Szabo, Ministru a Tineretului şi Sportului, Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şi Diana Voicu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională.

La Gala Studenţilor Români din Străinătate s-au oferit 9 premii studenţilor români cu rezultate excepţionale:

Marele Premiu: Studentul Român al Anului din StrăinătateRaluca Popa (Universitatea MIT, SUA).

Raluca Popa, câştigătoarea Marelui Premiu, este din Sibiu şi în septembrie 2014 a terminat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA în domeniul informaticii cu specializarea în Securitatea Internetului. Teza sa de doctorat contribuie la protejarea datelor confidenţiale sau private împotriva hackerilor şi a câştigat Premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. Proiectul său CryptDB este folosit de companii de renume precum Google, SAP AG şi Lincoln Labs. La începutul acestui an a decis să accepte oferta Universităţii Berkeley, unde îşi va începe cariera academică.

Teza mea de doctorat contribuie la protejarea datele confidenţiale sau private împotriva hacker-ilor şi a câştigat Premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. Proiectul meu CryptDB este folosit de companii de renume precum Google (începând din 2013), SAP AG şi Lincoln Labs, iar proiectul meu, Mylar (dezvoltat şi publicat în 2013-2014), este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston. Mylar şi CryptDB au apărut în presă (Forbes, Technology Review, Adevărul) şi au fost publicate la conferinţe de top din IT. În anul 2013-2014 am aplicat la poziţii de profesor universitar. După interviuri, mi s-au oferit posturi de profesoară la toate facultăţile de vârf din lume inclusiv MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton etc. Am decis să accept oferta de la Berkeley şi voi începe munca de profesoară acolo în 2015”.

Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Sergiu Iliev (Imperial College, Marea Britanie).

Tânărul, originar din Năvodari, a declarat: “Primii ani din viaţa noastră sunt petrecuţi fără a înţelege cu adevărat conceptul de «imposibil», fiind astfel binecuvântaţi cu lipsa restricţiilor pe care acesta le impune. Pe parcursul acestor ani am dezvoltat o pasiune pentru zborul atmosferic şi spaţial. Când eram mic am văzut filmele Star Wars şi am decis să lucrez pentru a aduce acele nave extraordinare la realitate şi astfel să împing graniţa stabilită între domeniul posibilului şi cel al fantasticului. În retrospectivă, alegerea domeniului de inginerie aerospaţială ca profesie este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Acum sunt la începutul anului trei la Imperial College London, în Marea Britanie. Obiectivele mele pe termen lung sunt să devin pilot, apoi astronaut în cadrul NASA sau ESA. Pe parcursul ultimilor ani am avut realizări notabile în această direcţie, obţinând o medie summa cum laude precum şi premii atât în domeniul meu de activitate cât şi în domenii conexe”.

Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Alexandra-Maria Bocşe (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).

În prezent studiez la Universitatea Cambridge din Marea Britanie pentru un PhD in Politics and International Studies. Sunt membră a Trinity College, care îmi finanţează de altfel şi cercetarea doctorală. Am obţinut un MPhil în International Relations de la aceeaşi universitate în 2011. Cercetarea mea curentă se axează pe securitatea energetică Europeană. Interesele mele de cercetare vizează Guvernarea Globală şi Securitatea Energetică în Uniunea Europeană şi Europa de Est. În prezent sunt şi Coordonatorul Centrului pentru Studii Europene de la Universitatea Cambridge, Cercetător Asociat la European Centre for Energy and Resource Security, King’s College London, Editor Asociat la Cambridge Review of International Affairs şi reprezentantul reales al studenţilor doctoranzi din cadrul Departmentului Politics and International Studies, Cambridge. La Cambridge predau Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, iar la King’s College London sunt lector al unui curs de Politică Energetică Globală. Am decis să aplic până la urmă din respect pentru persoana misterioasă care m-a nominalizat pentru acest premiu”, mărturiseşte Alexandra-Maria Bocşe, originară din Oradea.

Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Carla Baricz (Universitatea Yale, SUA).

Am plecat în Statele Unite la vârsta de zece ani, copilărind în Connecticut şi Florida, unde am terminat şcoala primară şi liceul. După ce am câştigat marele premiu în concursul naţional de istorie (2004), am început studiile universitare la CaseWestern Reserve University (Cleveland) în programul prestigios oferit cu sprijinul Cleveland Clinic. Aici am dobândit o bursă integrală la medicină. Pentru că pasiunea vieţii mele este literatura, am aplicat pentru transfer după primul an. Am obţinut licenţa în Limba şi Literatura Engleză şi în Literatură Comparată, la Columbia University (New York City), unde am avut o bursă integrală de merit. Am urmat studii post-universitare la YaleUniversity, (New Haven CT), unde am obţinut masteratul şi M.Phil-ul (Master in Philosophy) în Limba şi Literatura Engleză şi m-am specializat în Studii Renascentiste. În prezent, îmi compun teza de doctorat – Playing Parts: Early Modern Two-Part and Sequel Plays,1490-1690 – la aceeaşi universitate”.

Carla Baricz este originară din Suceava.

Studentul Anului de pe Alte ContinenteViorica Raluca Contu (Universitatea din Yamanashi, Japonia).

Întotdeauna m-au atras Orientul şi misterul, motiv pentru care am decis să-mi părăsesc oraşul natal Buzău pentru a-mi urma studiile superioare în Japonia. Am studiat ştiinţe farmaceutice la Universitatea Hiroshima, apoi am urmat un curs de master în ştiinţe medicinale la aceeaşi universitate. Proiectul meu de cercetare a fost despre cauzele bolii Parkinson, o boală neurodegenerativă pentru care încă nu se ştie cauza concretă. Lucrând la proiectul meu, am realizat cât de puţine cunoştinţe are omenirea în materie de neuroştiinţe. Bolile neurodegenerative sunt una dintre puţinele categorii de boli pentru care încă nu există nici metode de prevenire, nici tratamente bine stabilite. Am simţit că trebuie să continui cercetarea în neuroştiinţe, motiv pentru care am decis să urmez un curs de doctorat. În prezent, sunt student doctorand la Universitatea Yamanashi, departamentul de neurologie, şi student cercetător susţinut de Societatea Japoneză pentru Promovarea Ştiinţelor la Institutul Naţional de Neuroştiinţe din Tokyo”.

Studenţii români premiaţi

Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Antonela Vieriu (Universitatea Albert Ludwigs din Freiburg, Germania).

Mă numesc Vieriu Antonela, sunt din Iaşi şi momentan sunt studentă în anul VI în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa tot din Iaşi. În anul universitar 2013-2014 am fost plecată cu mobilitatea Erasmus pentru toată durata anului academic la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg (Germania). Anul Erasmus petrecut în Germania a fost o adevărată provocare, cel mai greu an universitar de până acum, dar şi cel mai frumos!”.

Studentul Anului în RomâniaIonuţ Budişteanu (Universitatea din Bucureşti).

Mă consider un maker ce programează de 10 ani de zile şi sunt pasionat de realizarea unor diverse dispozitive electronice şi aplicaşii software care să îi poată ajuta pe ceilalţi. În prezent studiez informatica la Universitatea Bucureşti şi acum lucrez la un robot industrial, VisionBot, ce încearcă să ajute inginerii de electronică să transforme prototipurile lor în produse industriale. Îmi doresc să lansez proiectul www.VisionBot.net pe platforma Kickstarter. Întotdeauna am încercat să promovez România în străinătate prin munca pe care o desfăşor pe meleagurile natale. Sunt o fire competitivă şi doresc să reuşesc să pun amprenta mea asupra lumii”, a afirmat Ionuţ Budişteanu, originar din Râmnicu Vâlcea.

Premiul Special în Arte Grigore VieruAlecsandra Raluca Drăgoi (Universitatea Portsmouth, Marea Britanie).

Am copilărit în oraşul universitar Iaşi, iar la momentul actual sunt de trei ani stabilită în Marea Britanie. Întotdeauna am avut curiozitatea să descopăr locuri noi şi oameni din culturi diferite, astfel această mutare a fost benefică şi provocatoare pentru proiecte pe care le-am avut. După ce am studiat trei ani Fotografia la Universitatea Portsmouth, absolvind acest an cu First Class Honours Degree, am decis să nu mă opresc şi să avansez mai mult pe un subiect mai concis. Astfel, am aplicat pentru master la Universitatea Westminster din Londra, Fotografie Documentară şi de Fotojurnalism unde am fost acceptată şi premiată cu o bursă care îmi acoperă o parte din costurile taxei”.

În cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei LSRS, Liga Studenţilor Români din Străinătate a acordat şi o serie de Menţiuni Speciale de Excelenţă

Menţiune Specială pentru Excelenţă (Europa, nivel universitar): Isabela Manelici, originară din Galaţi

Sunt studentă cu bursă în anul I de doctorat în economie la Columbia University, în New York City. Mi-am terminat studiile universitare de licenţă şi masterat în inginerie civilă la Ecole Polytechnique şi Ecole Nationale des Ponts et Chaussées din Paris. Doi ani lucraţi la Banca Mondială, în Washington DC, pe teme de infrastructură de transport, energie şi telecomunicaţii, mi-au trezit interesul spre cercetare în economie. Munca directă cu ministere din Brazila şi Coreea de Sud reprezintă pentru mine o sursă de inspiraţie pentru viitoarele proiecte de cercetare pe teme de dezvoltare durabilă şi echitabilă. Pentru a înlesni tranziţia spre mediul academic, am urmat pregătirea în economie şi finanţe oferită de CEMFI, în Madrid, un centru de excelenţă fondat şi susţinut de Banca Naţională a Spaniei. Sunt recunoscătoarea LSRS pentru tot efortul depus în organizarea Galei LSRS, şi nu numai”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (Europa, nivel post-universitar): Monica Enescu, originară din Craiova.

În prezent îmi finalizez doctoratul în Imagistică Medicală la Universitatea Oxford, unde lucrez în cercetarea spre combaterea cancerului. Fac parte dintr-o echipă multidisciplinară, în care ocup rolul inginerului. Proiectul la care lucrez are drept centru de interes studiile clinice ale noilor tratamente pentru cancer, care sunt supervizate cu ajutorul imagisticii. În cadrul proiectului, rolul meu este de a modela matematic tumorile şi de a propune soluţii software în scopul analizei optime a imaginilor. Am obţinut un MSc in Biomedical Engineering la aceeaşi universitate în 2011. Fiind pasionată de educaţie, pe lângă doctorat, predau în cadrul cursurilor de Imagistică medicală, Metode numerice, şi C++ ale Universităţii Oxford, şi am îndrumat proiecte ale studenţilor din ani mai mici. Atunci când nu muncesc, îmi place să citesc, să vâslesc (am făcut parte din echipa de canotaj a colegiului Christ Church), sau să dezbat subiecte de actualitate”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (Europa, nivel post-universitar): Oana Ţifrea-Marciuska, originară din Topliţa.

Sunt studentă doctorandă în Informatică (anul III) la Universitatea Oxford unde dezvolt metode noi de căutare pentru un grup de persoane, fiind sponsorizată de bursa Google. Studiez modul în care comunică oamenii, combinând teorii din ştiinţele sociale, economie şi filozofie care sunt transpunse în limbaje ale inteligenţei artificiale. Informatica este o pasiune deoarece pot rezolva probleme şi aduce inovaţii în domenii foarte diverse, de la recunoaşterea automată a umorului în texte la crearea de jocuri pentru copiii care au probleme de înţelegere a textului.Am acumulat experienţă atât ca cercetător , cât şi ca programator în 6 ţări diferite – spirjinită de mai multe burse. Am creat Oxford Women In Computer Science Society (OxWoCS), o societate care sprijină şi promovează femeile în informatică printr-o multitudine de activităţi. Inspirată de mentorii mei, promovez informatica şi în România la fostul meu liceu şi la facultate”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (America de Nord, nivel universitar): Florin Bogdănel Florin, originar din Bucureşti.

Am fost, în 2013-2014, singurul român selectat pentru Hubert. H. Humphrey Fellowship Program şi primul etnic rrom din istoria Programului. Acest program de excelenţă pentru profesionişti mid-career aparţine Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii. Am organizat şi am participat la 7 conferinţe şi am publicat cartea The Human Rights: Roma Political Representation”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (America de Nord, nivel post-universitar): Ana Găinaru, originară din Bucureşti.

În această perioadă am publicat articole în cadrul unor conferinţe internaţionale, inclusiv două la cea mai prestigioasă conferinţă din domeniul HPC. În plus, anul trecut am fost invitată să fac parte dintr-un panel de experţi în cadrul aceleiaşi conferinţe pentru a discuta direcţiile în care se îndreaptă situaţia erorilor în supercalculatoare. Pasiunea pentru HPC mi-a fost inspirată de către profesorii din cadrul Universităţii Politehnice din Bucuresti, cât timp am fost studentă, apoi asistentă. De atunci, am lucrat cu unele din cele mai puternice supercalculatoare din lume şi am început colaborări cu multe universităţi şi laboratoare de cercetare. Deşi interesul meu principal este cercetarea, rezultatele mele au avut impact şi asupra industriei, fiind puse în producţie de către NCSA (National Center for Supercomputing Applications), soluţiile rezultate fiind folosite de sistemul Blue Waters pentru detecţia erorilor”.

Aula Parlamentului, cucerită de tineri

Menţiune Specială pentru Excelenţă (America de Nord, nivel post-universitar): Ioana Josan-Drinceanu, originară din Bucureşti.

De mică, am fost pasionată de spaţiu şi călătoriile interstelare. Deşi iniţial m-am specializat în electronică la Bucureşti şi apoi în Lausanne, nu am uitat niciodatã acest lucru şi, din 2012, studiez pentru obţinerea doctoratului la MIT. Cercetarea mea se ocupă de coloniile spaţiale şi, mai precis, de sistemele de suport ale vieţii şi controlul resurselor acestora (apă, oxigen) într-o colonie, pentru a le face să dureze cât mai mult. Astfel, astronauţii pot explora destinaţii mai îndepărtate în spaţiu şi, în final, să colonizeze planeta Marte. Înainte de doctorat, mi-am folosit cunoştinţele în electronică şi pasiunea pentru spaţiu în crearea proiectului meu de masterat: o placă electronică pentru un experiment, care a zburat în 2013 într-o rachetă supersonică (un program al Agenţiei Spaţiale Europene). Extracuricular, organizez programe pentru eliminiarea stresului şi sănătate pentru rezidenţii căminului în care locuiesc”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (alte continente): Andreea Duţu, originară din Buzău.

Am obţinut titlul de doctor inginer în domeniul Construcţii Civile la Bucureşti. Doctorand fiind, după un stagiu de cercetare în Portugalia (9 luni), am participat cu multe emoţii, la prima mea conferinţă internaţională unde am obţinut premiul pentru cea mai bună prezentare a unui student. Acel moment mi-a deschis porţile către următorii mei paşi în carieră. Astfel, după doctorat, am obţinut burse post-doctorale în Turcia (2 luni), în Japonia (2,5 ani) şi în China (1 lună), la universităţi de prestigiu, unde am cercetat diverse metode de reducerea riscului seismic asupra clădirilor. După o experienţă internaţională minunată, ce m-a îmbogăţit atât profesional, cât şi spiritual, mi-am dat seama că pot face faţă cu succes multor provocări, de aceea am decis să accept provocarea cea mai mare, întoarcerea acasă, ca asistent universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, unde voi încerca să fiu de folos comunităţii inginereşti din România”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (România): Petronela Buiga, originară din Cluj-Napoca.

Fiecare dintre noi aspirăm spre un grad înalt de fericire pe care dorim să îl şi menţinem. Odată cu începerea studiilor de Medicină Dentară (licenţa) la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi în paralel a celor de Management (licenţa şi master) la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, am întâlnit fericirea prin realizarea activităţilor plăcute mie. În tot acest timp m-am implicat în numeroase proiecte de voluntariat, am participat la 35 de conferinţe naţionale şi internaţionale (obţinând importante premii), am câstigat burse de cercetare atât la nivel european: Londra, Oxford, Strasbourg, Leeds, cât şi în ţară. Continuând să mă implic în variate activităţi, sunt convinsă că voi reuşi să îmi menţin starea de fericire şi în viitor”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (România): Tiberiu Popescu, originar din Constanţa.

Şansa mea a fost să cresc alături de oameni care insuflă excelenţă. Am început cu celule stem şi am ajuns la chirurgia robotică. Am învăţat de asemenea că arta în Medicina modernă rezidă în capacitatea de colaborare şi într-o viziune care să provoace viitorul. Alături de colegii mei de la UMF Iuliu Haţieganu am pus bazele S.A.R.U.S (Students’ Association of Robotic Urologic Surgery), o organizaţie unică în Europa prin parteneriatele şi activităţile întreprinse şi prin şansa oferită studenţilor de a lucra efectiv cu robotul. Experienţa şi infuzia de inspiraţie pe care le-am dobândit în cadrul burselor câştigate în centre de referinţă (Milano, Strasbourg, Ioannina) au fost definitorii pentru a fi răsplătit cu o Bursă Ştiinţifică şi a alege Oncologia. Am preluat astfel activitatea Cercului Studenţesc de Oncologie şi Radioterapie din cadrul Institutului Oncologic, al cărui scop dedicat este motivarea şi dezvoltarea academică a studenţilor prin includerea lor în burse de cercetare. Nădăjduiesc să insuflu filozofia multidisciplinarităţii şi detaliilor, dar mai ales să transmit ceea ce am primit, pentru a forma şi alţi deschizători de drumuri”.

Menţiune Specială pentru Excelenţă (categoria Arte): Sabrina Berariu, originară din Bucureşti.

Sabina, 22 de ani, Bucureşti, mândră să fiu româncă. De-a lungul călătoriei mele studenţeşti am fost descrisă adeseori ca un spirit liber, vizionar, non-conformist, deschis mereu spre nou, înzestrat cu o curiozitate aparte şi o imaginaţie nemărginită. Flerul meu artistic a fost mereu ancorat de un stil pragmatic şi întreprinzător, demonstrând abilităţi de leadership şi management. Venerez subtilitatea complementară în milioane de idei, viteza de implementare, libertatea de expresie şi curajul. Trei ani de creativitate şi dezvoltare personală la Universitatea de Arhitectură din Portsmouth, UK au fost încununaţi cu o distincţie ca şef de promoţie şi RIBA Student Prize 2014 pentru calitatea designului architectural şi a stilului grafic prezentat în cadrul Eldon Graduate Show 2014. Cu o dorinţă arzătoare de a-mi realiza propriul potenţial, lucrez în prezent pentru firma multinaţională de Arhitectură şi Design Scott Brownrigg, urmând să îmi continui studiile post-universitare la UCL”.

La Gala LSRS, a fost oferită Colonelului Dorin Petruţ distincţia Eroism, devotament şi demnitate.

În a doua sa misiune în Irak, pe 11 septembrie 2007, Colonelul Dorin Petruţ a salvat viaţa unui colonel britanic cu preţul pierderii unui picior.

Gala LSRS 2015 a marcat, de asemenea, şi începerea activităţii Fundaţiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români), proiect al Ligii Studenţilor Români din Străinătate început în 2011 şi ajuns astăzi la maturitate şi independenţă juridică. CAESAR este o Fundaţie de sine stătătoare, dezvoltată pe trei direcţii: comunitate, laborator de idei şi platformă de acţiune civică a tinerilor, oferind idei şi soluţii concrete în domenii de importanţă strategică pentru viitorul României.

În acest context, unul dintre primele proiecte pe care CAESAR le va lansa curând este promovarea adoptării votului electronic şi prin corespondenţă. Dacă următoarele două luni nu vor aduce un progres real în această direcţie, CAESAR va utiliza dreptul la iniţiativă legislativă cetăţenească – garantat de articolul 74 din Constituţia României – şi va prezenta Parlamentului în cel mai scurt timp 100.000 de semnături de susţinere a unui astfel de proiect, în condiţiile legii.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor şi absolvenţilor români de peste hotare un cadru deschis de dialog şi acţiune.

LSRS promovează iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reorientării lor spre ţară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a sprijini contribuţia lor la dezvoltarea României.

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.