Gazonul Arenei Naționale: problemă de proiect și construcție

Starea deplorabilă a gazonului de pe Arena Națională se explică extrem de simplu. Probleme similare a avut și Commerzbank Arena din Frankfurt construită de același consorțiu german Max Boegl.

Gazonul de pe stadionul german- după al cărui model s-a construit și Arena Națională de la București a fost schimbat de nenumărate ori din 2005 ( de la finalizarea lucrării) până în 2007. Mai exact spus, proiectul de stadion aproape închis, executat de Max Boegl prima dată la Frankfurt şi reprodus la o calitate mult inferioară la Bucureşti, nu este propice pentru un proces de fotosinteză. Creează un efect de seră şi împiedică înfrăţirea ierbii.

Iată traducerea pasajului de pe site-ul Wikipedia, la subiectul Commerzbank Arena, în care se descrie problema cu gazonul:

Ca și alte stadioane moderne cu tribune înalte și apropiate de teren, și cu acoperire aproape totală, calitatea gazonului de la Commerzbank-Arena este mai scăzută decât la un stadion care se folosește și pentru competiții de atletism. Gazonul a trebuit să fie complet înlocuit de mai multe ori decât s-a făcut pe vechiul Waldstadion. În toamna anului 2007, un sistem de iluminare special a fost instalat, care încurajează creşterea iarbii chiar si în zilele reci și întunecate.
De exemplu, la câteva zile după un concert al Madonnei în septembrie 2008, un meci de campionat a trebuit să fie anulat din cauza stării terenului. Deși gazonul a fost înlocuit după concert iarba nu a avut suficient de înrădăcinare în subsolul terenului iar arbitrul a apreciat că riscul de rănire al jucătorilor ar fi fost prea mare, dacă partida s-ar fi disputat atunci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.