Ghișe: Parlamentul este obligat să finalizeze referendumul

Senatorul liberal Ioan Ghișe este hotărât să-și continue demersul pentru finalizarea procedurii privind referendumul de demitere a președintelui.

Ghișe s-a declarat surprins, joi, afirmând că proiectele sale, împreună cu expunere de motive, sunt blocate la secretariatele tehnice ale celor două Camere și că acestea nu au ajuns să fie distribuite nici comisiilor de specialitate, nici deputaților sau senatorilor.

Ghișe a precizat că a stat de vorbă cu președintele interimar al senatului despre acest subiect, susținând totodată “că orice parlamentar are dreptul să propună proiecte de lege sau proiecte de hotărâri ale Parlamentului”

Ghișe a reafirmat soluțiile sale.

“(…) pentru această situație complicată, juridic și politic, există doar două tipuri de soluții: constituțional și legal, Parlamentul trebuie să împlinească voința poporului exprimată la referendum printr-o hotărâre în constatare, dacă acest lucru nu se va petrece, atunci ca în orice democrație, singura soluție alternativă este exprimarea cetățenilor prin plimbarea pe stradă, a treia variantă nu există”.

”Aduc la cunoștința publicului din țară faptul că astăzi am depus la președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului o solicitare, ultima, pe subiectul convocării Parlamentului în sesiune reunită a celor două Camere, de urgență, atâta timp cât constatăm că fucția de președinte al României este exercitată prin uzurpare de calități oficiale”, a declarat senatorul Ioan Ghișe.

”Vă sesizez asupra faptului că, până în prezent, nu au distribuite nici comisiilor de specialitate, nici deputaților, senatorilor proiectele depuse împreună cu expunerea de motive, deși au trecut două săptămâni”, explică Ghișe în solicitarea adresată președinților celor două Camere.

Acesta este nemulțumit de faptul că proiectele sale sunt blocate de două săptămâni și constată că ”de două săptămâni Parlamentul nu își îndeplinește obligația prevăzută la art. 3 a hătărârii 34 din 6 iulie 2012”, articol ce prevede că ”în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”.

El susține că ”Parlamentul este obligat, în calitate de reprezentant suprem al poporului român suveran să finalizeze procedura de referendum” și a precizat în cadrul conferinței de presă că ”marți, în cadrul BP de la Senat, a descoperit cu stupoare că la Senat și la fel s-au petrecut lucrurile și la Camera Deputaților, proiectele de hotărâre pe care le-a depus cu nr.511 în 27 august, nici până astăzi nu au fost distribuite BP-urilor ale fiecărei Camere” și ”cu atât mai mult BP-urile nu le-au distribuit Comisiilor Juridice ale fiecărei Camere”.

Odată cu aceste preiecte depuse în Parlament, liberalul a depus și câteva ”propuneri pentru depășirea actualei stări de fapt a României cauzată de aplicarea neconstituțională și ilegală a hătărârii nr.6/2012 a CCR” prin care explică faptul că ”suveranitatea poporului se împlinește prin referendum și Parlament”.

”Parlamentul este obligat să finalizeze referendumul, după declararea rezultatului legal de către BEC și confirmarea acestuia de către Curtea Constituțională, prin Hotărâre în Constatare, potrivit art.146 litera i din Constituție”, susține senatorul liberal într-una dintre propunerile depuse la Parlament.

Mai mult, acesta susține că ”o hotărâre a CCR, nu poate obliga Parlamentul să o pună în aplicare, hotărârile fiind constatare” și subliniază că ”nicio hotărâre CCR nu este aplicabilă”, ci ”doar deciziile CCR sunt executorii și general obligatorii și au putere numai pentru viitor, potrivit art.147 din Constituție”.

”Ceea ce a făcut CCR prin aceste două puncte ale dispozitivului din Hotărârea nr.6 din 21 august 2012, reprezintă un abuz de drept, care provoacă o tulburare a ordinii de drept constituțional”, susține liberalul în anexa privind propunerile sale către Parlament.

”Plimbarea în jurul Palatului Cotroceni se va face până când se va rezolva problema”, a mai spus Ghișe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.