Lauri pentru cinematografia românească la Berlinală

Lungmetrajul “Ilegitim” învingător la Berlinale 2016

Prezent în secțiunea Forum a celei de-a 66 ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, lungmetrajul Ilegitim, în regia lui Adrian Sitaru, a câștigat Premiul C.I.C.A.E – „Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă).

Trofeul, care reprezintă o importantă „carte de vizită” a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume, a fost ridicat de producătoarea Anamaria Antoci.

Juriul, format din Michal Matuszewski, Aistė Račaitytė, Lysann Windisch, a avut de ales dintr-o listă de 44 de producții participante, din care 34 au fost proiectate în premieră mondială.

Singurul lungmetraj românesc prezent în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, Ilegitim, a fost primit cu aplauze furtunoase din partea publicului, dar și cu cronici laudative din partea jurnaliștilor internaționali.

Publicația franceză Le Figaro titrează: „Sitaru, susținut de o distribuție remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu își judecă niciunul dintre personaje și semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul Ilegitim va genera multiple dezbateri”, mai scrie Le Figaro.

Anamaria Antoci, producătoarea peliculei „Ilegitim”

„Ilegitim”, un film cu un subiect sensibil

„Prezentat în secțiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, reprezintă o întoarcere a regizorului la începuturile sale în cinematografia independentă”, constată Cineuropa. “Realizat fără nicio susținere din partea Centrului Național al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului său delicat), Ilegitim este atât o dramă a unei familii disfuncționale, cât și o analiză a psihologiilor diferite”.

Prestigioasa publicație Screen International a titrat: „Adrian Sitaru (Pescuit Sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenții) redeschide subiectul avortului în cinematografia românească și, chiar dacă impactul său nu este atât de puternic și tulburător precum în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia Cristian Mungiu), este foarte probabil să șocheze câteva minți mai sensibile și să declanșeze dezbateri înverșunate despre moralitate, incest și afecțiune fraternă. De data aceasta, dezbaterea are loc fără un context istoric, deoarece linia narativă se află în prezent”.

Ilegitim, unul dintre cele mai provocatoare filme românești din ultimii ani, spune povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar și actori neprofesioniști din cadrul școlii de actorie InLightRobi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru și Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silișteanu și Alexandru Lorian Timoșca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu și Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, producător Anamaria Antoci.

Ilegitim este o producție Domestic Film, în coproducție cu Film Produkcja Polonia și Damned Films Franța, cu sprijinul Altex și HBO România.

În România, Ilegitim, în regia lui Adrian Sitaru, va avea premiera pe 18 martie 2016.

Pelicula a fost distinsă cu Premiul CICAE

Scurtmetrajul O noapte în Tokoriki” – Special Prize of the Generation 14plus

Scurtmetrajul O noapte în Tokoriki, regizat de Roxana Stroe, a fost premiat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin cu premiul Special Prize of the Generation 14plus. Competiția Generation 14plus a însumat 16 scurtmetraje din 11 țări.

Generation 14plus și Generation Kplus, cu sub-secțiunile lungmetraj și scurtmetraj, sunt două categorii ale secțiunii Generation, care este dedicată producțiilor realizate de tineri și inspirate din universul lor. Din cele 2.000 de titluri înscrise în secțiunea Generation, au fost selectate în total 63 de filme pentru cele două categorii. O noapte în Tokoriki a fost, în acelaşi timp, unul din filmele nominalizate pentru Teddy Awards.

Roxana Stroe, autoarea scurtmetrajului „O noapte la Tokoriki”

O noapte în Tokoriki e construit în jurul petrecerii de majorat a Geaninei. Se lasă seara și e agitație mare în Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprind la geam, sala este decorată cu baloane, părinții Geaninei își ocupă regulamentar locurile la masă, DJ-ul comunei își pregătește playlist-ul cu hituri, iar Geanina își așteaptă invitații. Curând, discoteca se animă, iar tinerii se dezlănțuie pe ringul de dans. Însă Alin pare preocupat de ceva… ochii îi sclipesc de fiecare dată când întâlnește privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. În final Geanina va avea parte de o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

„O noapte la Tokoriki”

O noapte în Tokoriki este al treilea scurtmetraj important al Roxanei Stroe, după Plante Perene (Premiul Criticii acordat de U.C.I.N. în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CINEMAIUBIT – 2013) și Black Friday (Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj Romanesc in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF – 2015). Este, de asemenea , filmul său de absolvire a masteratului la UNATC.

Distribuția filmului este formată din Cristian Priboi (un tânăr rrom care a studiat timp de doi ani la UNATC. Deși acum a ales o altă profesie, actoria a rămas prima lui dragoste), Cristian Bota (a jucat în mai multe scurtmetraje ale UNATC și în câteva filme pentru Hallmark Channel. Primul său rol principal, în filmul Poarta albă, i-a adus o nominalizare la Premiul Gopo pentru Tânără Speranță 2015) și Iulia Ciochină(a absolvit în 2015 masteratul la UNATC și s-a remarcat, printre altele, în producțiile Comoara în regia lui Corneliu Porumboiu și Lumea e a mea, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. De asemenea, a fost selectată pentru Programul Berlinale Talent Campus 2016). Acestora li se alătură şi Andrei Ciopec, Costi Apostol, Adrian Loghin şi Tudor Morar.

Filmul a primit Premiul Special al secțiunii Generation 14plus

Din echipa de producție fac parte Laurențiu Răducanu – director de imagine (a absolvit Masteratul în Arta imaginii de film la UNATC și a fost director de imagine pentru mai multe scurtmetraje premiate, inclusiv Plante perene și Black Friday), Ana Maria Gheorghe – scenarist (a scris trei scenarii pentru lungmetraje și scenarii pentru câteva scurtmetraje premiate. În prezent este doctorand și asistent universitar la UNATC), Adina Lupu – scenograf (a absolvit Masteratul în scenografie la UNATC și a lucrat pentru câteva scurtmetraje distinse cu premii, printre care Plante perene și Black Friday), Victor Miu – sunet (a lucrat la mai multe filme de scurt și lung metraj cu diferiți regizori de prestigiu din România, cum ar fi Marian Crișan și Adrian Sitaru. A absolvit în 2015 Masteratul în Arta Sunetului de film la UNATC).

O noapte în Tokoriki este produs de UNATCși distribuit de Ultraviolet Media

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.