„Making Waves”, din nou elogiat în The New York Times

La o zi după deschiderea din 4 decembrie cu proiecţia Câinelui japonez în faţa unei săli arhipline din cadrul Film Society of Lincoln Center, festivalul de film românesc Making Waves a fost elogiat de cronicarul de la The New York Times.

Dacă la ediţiile anterioare The New York Times cataloga Making Waves drept „o comoară de programare” în rândul evenimentelor cinematografice din New York, anul acesta recomandă festivalul organizat de Romanian Film Initiative drept „cea mai cuprinzătoare privire asupra unuia dintre cele mai dinamice avanposturi ale cinemaului mondial”. Cronicarul Eric Grode menţionează nu doar Câinele japonez, filmul din deschidere regizat de debutantul Tudor Cristian Jurgiu şi propus de România pentru Oscarul celui mai bun film străin, şi Al doilea joc al lui Corneliu Porumboiu, ci evidenţiază şi omagiul pe care festivalul i-l aduce veteranului autor Stere Gulea, prin „prezentarea legendarei capodopere din 1987, Moromeţii, şi a celui mai recent film al său, cu un titlu memorabil: Sunt o babă comunistă”.

Luminiţa Gheorghiu în filmul Sunt o babă comunistă

Aprecierile din The New York Times au fost precedate de recomandările apărute în Wall Street Journal, Indiewire şi prestigiosul săptămânal The New Yorker. The Wall Street Journal a invitat la rândul ei publicul american la selecţia de filme cuprinsă în cea de-a noua ediţie Making Waves, dintre care subliniază Câinele japonez şi „subversiva” coproducţie bulgaro-română Viktoria, a regizoarei Maya Viktova, din închiderea festivalului. The Wall Street Journal a recomandat şi Al doilea joc, precizând totodată că A fost sau n-a fost? al aceluiaşi Porumboiu rămâne unul dintre principalele repere ale Noului Val Românesc. Indiewire oferă Câinelui japonez calificativul maxim, iar Richard Brody de la The New Yorker semnalează într-o recenzie acelaşi titlu semnat de Porumboiu, documentarul în care, pe fundalul celebrului meci de fotbal Steaua-Dinamo din 1988, regizorul discută cu tatăl său, arbitrul acelei partide istorice. Suprapunerea de sunet şi imagine oferă meciului amplitudinea şi profunzimea unui film de ficţiune, oferind totodată o dimensiune alegorică a societăţii care, la acel moment, se afla în pragul unei schimbări radicale”, comentează Brody Al doilea joc.

Secvenţă din Viktoria producţia regizoarei Maia Vitkova

Filmul care a deschis cea de-a noua ediţie Making Waves, Câinele japonez, a avut parte de două proiecţii inaugurale cu casa închisă atât în sala Walter Reade de la Lincoln Center, cât şi la Jacob Burns Film Center din Pleasantville, unde festivalul s-a desfăşurat în paralel şi a fost urmat de sesiuni intense de discuţii, în prezenţa regizorului Tudor Cristian Jurgiu. Pe lângă Jurgiu, la festival au mai fost invitaţi regizorii Stere Gulea, Vlad Petri şi Daniel Sandu, actorii Ana Ularu şi Florin Piersic jr., producătoarea Velvet Moraru şi criticul de film Andrei Rus, câştigătorul Bursei Alex Leo Şerban, oferite de Romanian Film Initiative şi Transilvania International Film Festival. Publicului fidel festivalului şi invitaţilor Romanian Film Initiative din seara de deschidere li s-au alăturat, printre mulţi alţii: Lesli Kleinberg, director executiv al Film Society of Lincoln Center, Dennis Lim, director de programe la Film Society of Lincoln Center, Scott Foundas, senior editor la Variety, actriţa americană Lynn Cohen (The Hunger Games), celebrul operator de film Ed Lachman (Erin Brockovich, Far From Heaven, The Virgin Suicides), Basil Tsiokos, director de programare al festivalului de film documentar din New York DOC NYC, şi Frederic Boyer, directorul artistic al Tribeca Film Festival.

Cea de-a noua ediţie Making Waves se încheie pe 10 decembrie, cu proiecţia filmului Viktoria de la Jacob Burns Film Center, ocazie cu care vom reveni cu un rezumat complet al celor şapte zile de festival newyorkez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.