Muzicieni români la Londra

Recital Valentina Naforniţa la Festivalul Internaţional de la Edinburgh

Numele sopranei Valentina Naforniţa, noua vedetă a Operei de Stat din Viena, se regăseşte anul acesta în selecţia oficială a Festivalului de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate artelor (teatru şi dans, muzică, literatură). Soprana de origine din Republica Moldova, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, este câştigătoarea din 2011 a competiţiei BBC Cardiff Singer of the World şi totodată cea mai tânără cântăreaţă care a obţinut acest trofeu.

Valentina Naforniţa va fi acompaniată pe scena de la Edinburgh de renumitul pianist Roger Vignoles, considerat unul dintre cei mai valoroşi acompaniatori din lume şi o autoritate mondială în domeniul muzicii vocal-camerale şi de operă. Recitalul sopranei, centrat pe repertoriul de succes al perioadei romantice, va cuprinde piese de Fauré, Liszt, Bartók, Rahmaninov, Ceaikovski şi Dvořák.

Concertul va fi găzduit de Queen’s Hall, sală de spectacole legendară a capitalei scoţiene, şi va fi transmis live de postul BBC Radio 3.

Valentina Naforniţa a fost în luna februarie 2013 revelaţia celebrului Bal al Operei vieneze, a cărui transmisie live a fost urmărită de peste un milion şi jumătate de telespectatori numai în Austria şi Germania. Debutul de la Teatro alla Scala din Milano, unde a interpretat rolul Gilda din Rigoletto, sub bagheta lui Gustavo Dudamel, i-a atras nu doar simpatia publicului, ci şi reacţii critice deosebit de elogioase. În 2011, a primit Dame Joan Sutherland Audience Prize, după ce anterior obţinuse premiul Emerging Voice la a 62-a ediţie a Competiţiei Anuale pentru Tinerii Interpreţi de Operă din Europa (organizată de Associazione Lirica Concertistica Italiana), Premiul Orange pentru Tinerii Muzicieni şi Premiul al II-lea la Concursul Hariclea Darclée, ambele în România. În 2012, a fost invitată să cânte la Competiţia Internaţională de Operă de la Paris, unde a luat Premiul al II-lea.

Printre cele mai recente succese ale sale se numără debutul ca Zerlina în opera Don Giovanni la Salzburger Festspiele, prezenţa în premieră într-un spectacol al Staatsoper Berlin, în rolul Oscar din Un ballo in maschera, rolul Musetta, interpretat împreună cu Orchestra Filarmonicii Radio a Olandei la Concertgebouw din Amsterdam, rolul Marzelline – cu Opéra de Lyon la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, debutul într-un recital la Wiener Musikverein şi apariţia în cadrul AIDS Operngala de la Bonn.

Valentina Naforniţa a participat, de asemenea, la marele turneu din China al BBC Concert Orchestra. În luna septembrie, melomanii din România vor avea ocazia să o asculte, la Sala Palatului din Bucureşti, în concert cu Filarmonica vieneză în cadrul Festivalului Enescu.

Evenimentul are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra.

Teodor Rusu şi Paul Cartianu, în seria tinerilor muzicieni români de la St Martin-in-the-Fields

Paul Cartianu şi Teodor Rusu

Violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din tânăra generaţie, sunt următorii invitaţi ai ICR Londra în seria de concerte organizate împreună cu prestigioasa instituţie muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields. Programul va include partituri de Beethoven, Mozart şi Brahms, culminând cu explozia de energie a Dansurilor populare româneşti ale lui Bartók.

Teodor Rusu a avut primul concert solo la vârsta de 8 ani, împreună cu Filarmonica Gheorghe Dima din Braşov, iar la 13 ani interpreta Concertul pentru violoncel compus de Camille Saint-Saëns. A câştigat, de-a lungul anilor următori, numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care: Competiţia Mihail Jora (2008), Concursul Miniatura Romantica (2010), Rudolf Matz International String Competition (2013), Concursul Enrico Mainardi (2014) şi Liezen International Cello Competition (2014).

Pe parcursul anului 2014, afost suţinut de către International Salzburg Association şi Theodor-Rogler Foundation. A urmat cursuri de perfecţionare, printre alţii, cu Rafael Rosenfeld, Frans Helmerson, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, Janos Starker şi Laszlo Fenyo. Pasionat muzician de cameră, a colaborat în domeniu cu artişti precum Wolfgang Redik, Rainer Schmidt, Pavel Gililov, Imre Rohmann, Andreas Weber şi Cordelia Hofer-Teutsch. În 2011, a început studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în prezent desăvârşindu-şi pregătirea la clasa profesorului Enrico Bronzi.

Paul Coriolan Cartianu a studiat pianul la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde a absolvit în anul 2012, în prezent continuând să se perfecţioneze ca solist sub îndrumarea profesorului Andreas Weber. În 2011, i-a fost acordată bursa Yamaha Scholarship, iar în 2014 a beneficiat de susţinere din partea International Salzburg Association (ISA). Paul Cartianu a susţinut recitaluri de succes în mai multe ţări, printre care România, SUA, Franţa, Italia şi Germania. A cântat ca solist cu orchestre din Statele Unite, Austria şi România şi are o experienţă considerabilă de interpretare camerală. În 2013, a interpretat Totentanz nach Holbein de Cesar Bresgen împreună cu membri ai Orchestrei Mozarteum din Salzburg şi tot în acelaşi an a cântat ca solist Concertul pentru pian al lui Edward Grieg, în deschiderea festivalului Young Classic Europe Music Festival de la Passau.

A urmat cursuri de perfecţionare cu nume importante ale muzicii clasice contemporane, precum Dina Yoffee, Serghei Malţeev, Aquiles Delle Vigne, Fabio Bidini şi Arkadi Zenziper.

Vara muzicală românească din capitala Marii Britanii va continua, în data de 14 august, cu un recital al pianistului Daniel Ciobanu, care inaugurează parteneriatul ICR Londra cu o altă instituţie muzicală de referinţă din centrul Londrei, St James’s Church de pe bulevardul Piccadilly. În 21 august, va urma un concert al violoncelistului Răzvan Suma şi al pianistei Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church, pentru ca în 1 septembrie programul estival să se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieşene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.