Berlinala, în centrul unei controverse

Festivalul de film de la Berlin s-a aflat duminică în centrul unei controverse, acuzat fiind că a servit drept platformă pentru declaraţii antisemite ale regizorilor în timpul ceremoniei de decernare a premiilor cu o zi înainte, în legătură cu războiul israelian împotriva Hamas din Fâşia Gaza, informează AFP.

„Antisemitismul nu are loc la Berlin, iar asta se aplică şi artiştilor”, a denunţat primarul capitalei germane, Kai Wegner, pe contul său de X (fostul Twitter).”Ceea ce s-a întâmplat ieri la Berlinală a fost o relativizare insuportabilă”, a adăugat el, cerând responsabilitate din partea conducerii festivalului.

Controversa a fost alimentată în special de declaraţiile realizatorilor de film de sâmbătă seara, în timpul ceremoniei de premiere, în care au acuzat Israelul de genocid din cauza bombardamentelor care au făcut aproape 30.000 de morţi în Gaza, majoritatea civili. Este vorba, în special, de cineastul american Ben Russell, care a urcat pe podium purtând o eşarfă palestiniană şi a acuzat Israelul de genocid.

Realizatorul palestinian de documentare Basel Adra, care a câştigat un premiu pentru un film despre expulzările palestinienilor din Cisiordania ocupată, a acuzat, de asemenea, Israelul de masacrarea populaţiei palestiniene şi a criticat vânzările de arme germane către Israel.

Aceste luări de poziţie au fost aplaudate de publicul din sală.

Un oficial al partidului social-democrat al cancelarului german Olaf Scholz, Helge Lindh, a calificat sâmbătă aplauzele publicului drept „şocante”.”Mi-e ruşine să văd că în ţara mea oamenii aplaudă astăzi acuzaţiile de genocid împotriva Israelului”, a declarat ea pentru cotidianul Die Welt.

Un lider al Verzilor, parte a guvernului de coaliţie german, Konstantin von Notz, a denunţat şi el „o ruşine” şi „o inversare perfidă” pentru evrei „de la statutul de victime la călăi”.

Festivalul de film de la Berlin este finanţat în principal de statul german, care a plasat apărarea statului Israel şi lupta împotriva antisemitismului printre priorităţile sale principale.

Potrivit cotidianului Die Welt, un cont de Instagram al festivalului de film,”Berlinale.panorama” a distribuit, de asemenea, fotografii şi imagini cu sloganul „Palestina liberă de la râu la mare” sau ” Opriţi genocidul din Gaza”. Fotografiile au fost eliminate la scurt timp după publicarea lor pe contul oficial.

Conducerea Berlinalei nu a reacţionat oficial la diversele controverse de duminică seara, dar a declarat pentru cotidianul Die Welt că afirmaţiile cineaştilor din timpul ceremoniei de premiere sunt „luări de poziţii individuale şi independente” ale festivalului. Berlinala este „în mod explicit împotriva discriminării şi a tuturor formelor de ură”, dar, în acelaşi timp, consideră că este important ca „exprimarea liberă a opiniilor” să poată exista „în limitele legii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Cu tot respectul pt toate victimele, dacă statul G face genocid asupra populatiei I, care nu are stat , nu este posibil ca dupa 90 dr ani popolatia I, având stat, sa faca genocid asupra unei terte populații, sa zicem P? Pot fi statele/ populatiile G, I, P profund afectate emotional si deci SUBIECTIVE ??

  2. BOLSEVICII care conduc omenirea actuala NU ADMIT OPINII PERSONALE. In dulce filozofia tatucului lor STALIN – CINE NU E CU NOI E IMPOTRIVA NOASTRA. Atat stiu, atat fac. Ma rog, plus leghebetism, asta diferentiindu-i de Stalin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.