Noul șef al DNA are plângere penală la instituția pe care o conduce. Se va cerceta pe el însuși

Procurorul Călin Nistor, delegat la conducerea DNA de Daniel Morar în această săptămână, are în prezent o plângere penală la instituția pe care o conduce, potrivit luju.ro, plângere pe care subalternii lui trebuie să o soluționeze.

Lumeajustitiei.ro a dezvăluit zilele trecute că, în 2011, împotriva lui Nistor a fost formulată o plângere penală pentru abuz în serviciu și favorizarea infractorului de către o avocată, dosarul fiind soluționat în cele din urmă cu un NUP. Nu este însă singura plângere penală în care apare numele celui delegat de Morar să conducă DNA. Recent, împotriva lui Nistor a fost făcută o nouă plângere penală, de data aceasta de către Cosmin Udrea, un cetățean dintr-o comună argeșeană, potrivit luju.ro.

Bărbatul a formulat o plângere penală la DNA București, la 15 februarie 2013, împotriva comisarului șef al IPJ Arges, Dumitru Nicolae, și a procurorului șef al DNA Pitesti, Călin Nistor, delegat acum de Morar în fruntea DNA. Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, favorizarea infractorului, trafic de influență, împiedicarea participării în proces, omisiunea sesizării organelor judiciare, nedenunțarea unor infracțiuni, cercetare abuzivă și reținerea de înscrisuri. Reclamantul precizează că aceste fapte au fost „săvârșite de cei doi în complicitate și prin asociere în vederea împiedicării aflării adevărului cu privire la o faptă penală de corupție sesizată de mine și aflată spre soluționare la DNA Pitești”.

În afara plângerii depuse la DNA București împotriva procurorului Călin Nistor, bărbatul a sesizat și Inspectia Judiciara a CSM.

„Solicit ca această inspectie să fie făcută conform dispozițiilor legale și în mod obiectiv și nu subiectiv, știut fiind faptul că acest procuror este protejatul lui Daniel Morar, cei doi sustinând public în mass-media că se bucură de sprijinul și susținerea președintelui Traian Băsescu”, se menționa în sesizarea depusă la Inspecția Judiciară.

Cât de performant e Nistor ca procuror șef

Inspecţia Judiciară a CSM a realizat anul trecut un control la DNA Piteşti, structura condusă de către Calin Nistor, acţiunea vizând perioada 2011 – primul trimestru al anului 2012, informează lumeajustitiei.ro. Cu această ocazie, deşi în cele din urmă s-a stabilit că activitatea DNA Piteşti poate fi considerată bună, inspectorii CSM au găsit deficienţe în această structură, care au legătură directă cu managementul procurorului şef Călin Nistor.
Câteva dintre concluziile reţinute în Raportul Inspecţiei Judiciare:
„- lăsarea în nelucrare a unor cauze de către procurori pe perioade mari de timp şi neefectuarea în mod ritmic a actelor de cercetare ce se impuneau;
– modul inadecvat în care procurorii îşi stabilesc priorităţile în activitatea pe care o desfăşoară, cu consecinţa menţinerii stocului de dosare aflate în lucru, multe mai vechi de un an de la data înregistrării actelor de sesizare;
– ocuparea parţială în anumite perioade de timp a posturilor de procuror prevăzute în organigramă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.